Societat

El TSJC obliga l’escola de Canet a impartir en castellà una segona assignatura principal

Desestima part del recurs dels pares d’una alumna i manté el projecte lingüístic del Turó del Drac

La consellera Simó apunta que el tribunal actua amb “biaix polític” i anuncia que presentaran un recurs

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha reconegut el dret d’una alumna de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar a rebre una segona assignatura “principal” en castellà, una més a banda de la de llengua castellana. A la sentència, que prescindeix de “qualsevol paràmetre numèric, proporció o percentatge”, s’estima parcialment el recurs dels pares de la nena en contra de la decisió del departament d’Educació que li volia denegar. Tot i això, el tribunal desestima la resta del recurs i manté el projecte lingüístic del centre.

Segons la consellera d’Educació, Anna Simó, la sentència demostra que darrera de la situació hi ha “un biaix polític inadmissible” que res té a veure amb “competències lingüístiques ni aprenentatges ni amb cap qüestió sobre l’ús minoritari del català no només als centres sinó a la societat”. Simó ha anunciat que presentaran un recurs contra la decisió judicial i ha recordat que al sistema educatiu “es donen totes les garanties als infants perquè en acabar l’escolarització obligatòria dominin les llengües oficials i una estrangera”. La consellera ha apuntat, com recull l’ACN, que el concepte d’assignatura “principal” no existeix i que és una drecera del TSJC per aplicar percentatges de manera encoberta.

A la sentència, que es pot recórrer, el tribunal considera que la presència de la llengua castellana al centre “no és l’adequada” i que, per tant, cal adoptar mesures per garantir el dret de la menor “tal com es recull en la doctrina constitucional i estableix a la legislació”. Conclou que la nena, que es troba a primària, ha de rebre mentre estigui en el sistema educatiu català “de forma efectiva en castellà, a part de l’àrea de coneixement, competència clau, assignatura o matèria corresponent a l’aprenentatge d’aquesta llengua, una o unes àrees de coneixement, competències clau, matèries o assignatures addicionals que, per la seva importància en el conjunt del currículum o la seva càrrega lectiva puguin ser considerades com a principals”.

El cas de l’escola Turó del Drac de Canet va ser el primer en sorgir després d’una sentència del TSJC que va establir el 25% de castellà a tot el sistema educatiu. A l’octubre de 2021, el tribunal va dictar una mesura cautelar perquè la menor rebés almenys el 25% de les classes en castellà. Va topar-se amb l’oposició d’Educació que va apostar per una reforma de la llei d’Educació i un dret per garantir la primacia del català com a llengua vehicular a l’escola. Normativa que ara està pendent d’una qüestió d’inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional presentada pel mateix TSJC. En aquest cas, però, aquest tribunal considera que com es tracta d’una qüestió personal no cal esperar a la decisió del Constitucional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
ciència

Asfalt autoregeneratiu i altres avenços tecnològics per a més seguretat a les vies

Tarragona
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA
societat

Els càmpings de la Costa Brava, principal allotjament turístic català

roses