Societat

La PAH denuncia diversos fons d’inversió per incomplir la llei catalana antidesnonaments

Les plataformes busquen que s’ofereixin lloguers socials abans de desnonar famílies vulnerables

Un jutjat ja els hi va donar la raó d’aplicar la llei 24/2015 i esperen que els altres també ho facin

Diverses PAH de Catalunya i el Grup Promotor de la Llei 24/2015 han iniciat una nova ofensiva judicial contra els fons voltor que incompleixen la llei antidesnonaments catalana i no ofereixen lloguers socials a les famílies vulnerables abans d’intentar desnonar-les.

Aquesta estratègia neix fruit de la col·laboració del moviment per l’habitatge i les advocades que van obtenir una primera sentència condemnatòria contra una gran tenidora que no va oferir lloguer social a una família quan li pertocava per llei. Han interposat 16 demandes a tot Catalunya contra grans propietaris “desnonadors”.

“Entenem que si una jutgessa ja ha condemnat un gran tenidor a oferir i signar un lloguer social, és perquè tots els jutjats poden i han de fer complir les mesures d’una llei que fins ara ens molts casos han volgut entendre com a “administrativa” i que, per tant, no afectava al procés de desnonament”, diuen les PAH. Per això exigeixen als òrgans judicials que revisin la seva pròpia doctrina a fi de poder oferir una justícia que sigui garantista amb els drets fonamentals com el d’accés a un habitatge digne i adequat, així com el dret a la tutela judicial efectiva de la ciutadania.

Així mateix, demanen públicament a la Conselleria de Justícia i als col·legis de l’advocacia d’arreu del territori, responsables del torn d’ofici, que garanteixin advocats d’ofici per interposar demandes als grans tenidors i que ofereixin recursos i formació als professionals del torn d’ofici per poder oferir l’assistència jurídica que la ciutadania necessita per garantir els seus drets.

A més, la plataforma adverteix als grans tenidors “especuladors” que es presentaran més demandes: “Volem deixar clar a bancs i fons voltor que no els deixarem respirar”. Des del 2015 les PAH de Catalunya han fet accions a les entitats financeres, redactat guies i documents útils i presentat més de 100 denúncies a l’Agència Catalana de Consum perquè sancioni a qui se salta la llei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA