Societat

El nou Campus Administratiu de Catalunya fa un salt de qualitat gràcies a BIM

El nou Campus Administratiu de Catalunya ha fet un salt de qualitat en la seva gestió, en incorporar la revolucionària metodologia de treball Building Information Modeling (BIM), que permetrà fer-ne un edifici més sostenible i intel·ligent, que afavoreixi el benestar de tots els usuaris.

És un complex de 58.000 m2 estructurat en dos grans edificis amb una zona central enjardinada, ubicat al barri de la Marina del Port, a Barcelona. Una de les primeres característiques, que el diferencia d’altres infraestructures d’aquesta envergadura, és que és el primer edifici a Catalunya que posseeix les certificacions LEED PLATINUM i WELL. També és l´edifici d´oficines més gran de tot Europa amb certificat WELL.

L’edifici, que va ser creat entre el 2016 i el 2019 amb l’objectiu d’esdevenir un espai de treball de màxima qualitat per a tots els usuaris, ha incorporat recentment l’ús de tecnologia BIM en la seva gestió, un treball de què s’ha encarregat l’empresa BIM6D (bim6d.eu) i del qual ha parlat Pablo Martínez, coordinador BIM d’aquest encàrrec, en una entrevista per a la secció “AbiertoXObras” de la consultora Espacio BIM (espaciobim.com). En aquesta, Martínez destaca la tasca duta a terme per BIM6D, que ha consistit a “preparar els models perquè es pugui realitzar el facility management i integrar-lo amb TRIRIGA, de Máximo IBM ”.

“Que la gestió i el manteniment de l´immoble comenci amb el bolcat d´un model que recopila la informació clau de l´actiu en una solució CMMS com TRIRIGA evita un sobrecost important d’entrada de dades i aquestes són, a més, fiables”, destaca Borja Sánchez Ortega, Director de Proyectos y Director del Máster BIM Manager Internacional (+VR) de l’esmentada consultora Espacio BIM. Un treball que s’ha completat, com afegeix Martínez, amb la realització d’un “bessó digital col·locant diferents sensors IoT. “Tot això -subratlla- gràcies a POWERBIM, una aplicació web desenvolupada per BIM6D que ha permès auditar els models, fer reports de qualsevol tipus de paràmetre, col·locar dispositius IoT i fins i tot gestionar incidències”.

Sens dubte, un dels avantatges més grans d’introduir aquesta metodologia en la gestió és la possibilitat que ofereix de consultar les dades de qualsevol dispositiu en temps real, cosa que, segons Martínez, “pot ajudar a fer prediccions en funció del seu ús, de manteniment, etcètera”. I conclou: “Veiem que cada vegada hi ha més gent disposada a digitalitzar els seus actius, i per això el futur respecte a BIM ha de passar sí o sí per aquesta digitalització i sensorització de l’actiu per saber què li està passant en temps real i quins problemes pot donar en un futur, per tal d’evitar-los com més aviat millor”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU
SOCIETAT

La zona ampliada de Water World, Tornado Land, a punt per a la temporada

lloret de mar
GIRONA

Desenes de famílies enganyades en un viatge a Eurodisney París

GIRONA

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA