Societat

SOCIETAT

Mor Pere Frigola, fundador de Girona Fruits i antic alcalde de Palau-sator

Tenia 85 anys i va ser clau en el registre de Poma de Girona com una marca oficial internacional

Pere Frigola i Casadellà, fundador de Girona Fruits i antic alcalde de Palau-sator (Baix Empordà), va morir ahir als 85 anys. Militant d’Unió, Frigola va ser batlle del municipi durant quatre anys (1999-2003) després de guanyar les eleccions amb la candidatura de Convergència i Unió i en la següent legislatura es va quedar a l’oposició. Amb tot, l’alcalde actual del poble, Jordi Riembau, admet que serà recordat sobretot per la seva contribució en la fundació de Girona Fruits i a la marca Poma de Girona, ara mateix considera oficialment una IGP (Indicació Geogràfica Protegida) protegida a Europa des del 2003. “De Girona Fruits en va ser fundador, gerent i finalment president”, recorda Riembau, que també assenyala que abans de ser alcalde Frigola va ser el jutge de pau del poble.

L’antic alcalde, que venia d’una família de pagès, va començar en la seva masia, el conegut Mas Saulot, i en la seva finca de Palau-sator produint llei i carn engreixada abans de dedicar-se a la plantació de pomes, on va ser un dels grans pioners del Baix Empordà. Va ser primer administrador d’Agroalimentària Mas Saulot i el seu pes en el sector el va convertir també en president de la Comissió Rectora de l’Associació de Denominació de Qualitat Poma de Girona, la coneguda ara com IGP Poma de Girona, integrada per tres centrals, Girona Fruits, Fructícola Empordà i Giropoma.

La família ha continuat amb el negoci familiar i en el Mas Saulot es va obrir el conegut restaurant Mooma, una de les primeres sidreries de les comarques gironines.

Frigola, amb cinquanta anys d’experiència treballant al camp, sempre va defensar que Girona Fruits era l’única cooperativa amb un funcionament realment cooperatiu. També es mostrava orgullós pel reconeixement internacional que havien obtingut les 79 famílies integrades en les tres centrals, que produeixen, conserven i comercialitzen elles mateixes diferents productes durant tot l’any. El seu fill, Llorenç Frigola, enginyer agrònom, va passar a ser el president de la IGP Poma de Girona.

La cerimònia de comiat de Frigola es farà aquesta tarda a les 16 a l’església de la parròquia de Palau-sator.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins
societat

El numero 02219, primer premi de la Grossa de Sant Jordi

Barcelona

Flors i Violes de Palafrugell encara el tram final

palafrugell
Guerra a gaza

La pluja no aturarà el ‘Pelegrinatge per l’alto el foc a Gaza’

Barcelona
enogastronomia

Els millors vins de les terres de Lleida, el 4 de maig a Artesa

Artesa de Segre
infraestructures

Més carrers amb plataforma única tot i el revés judicial de Borrell

barcelona

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat