Societat

Societat

El guaita del Mediterrani

El treball del meteoròleg Josep Pascual, seleccionat per Green Destinations com una de les 100 millors històries

Green Destinations és una organització global que dona suport a les destinacions sostenibles

Els guardons i reconeixements fan pila a les prestatgeries del meteoròleg Josep Pascual, que des de l’Estartit fa cinquanta anys que va registrant la temperatura del mar. El seu treball ha permès construir un banc de dades que és de gran valor per a la comunitat científica i que ha estat reconegut per l’Administració Nacional d’Aeronàutica i de l’Espai (NASA). Ho fa des de les estacions que té a Torroella i l’Estartit. El seu treball és més rellevant tenint en compte que se centra més en els registres de la temperatura del mar, com ell mateix explicava a El Punt Avui: “Tenim moltes dades de pluja i poques del mar. Amb el canvi climàtic, les poques que hi ha adquireixen més valor perquè ens ajuden una mica a entendre què està passant.” Aquests registres, que Pascual ha anat fent de forma voluntària, posen en evidència els efectes del canvi climàtic a la Mediterrània amb un augment de la temperatura de l’aigua i també del nivell del mar. La feina de l’observador meteorològic ha estat cabdal per fer entendre a la població els efectes del canvi climàtic i ha contribuït a impulsar polítiques com ara la regeneració de les dunes litorals o la desurbanització d’espais a primera línia de mar.

Més enllà de la seva tasca registradora de dades, Pascual ha tingut una relació molt estreta amb l’oficina de turisme, ajudant a divulgar el medi ambient i col·laborant amb diversos mitjans de comunicació enviant-los imatges que han permès situar Torroella de Montgrí i l’Estartit en el mapa turístic com una destinació preocupada pel medi ambient. La regidora de Turisme, Dúnia Oliveras, ha destacat que la tasca que està fent Josep Pascual des de fa tants anys és “d’un valor incalculable”. I ha afegit: “Ell, de manera totalment altruista, ens està regalant moltíssimes hores de la seva vida dedicades a la recopilació i compartició de dades imprescindibles per a la detecció i comprensió d’aquest canvi climàtic que tant ens preocupa.”

Aquest no és el primer any que Torroella de Montgrí i l’Estartit són reconegudes per les seves bones pràctiques i històries en matèria de sostenibilitat. Sense anar gaire lluny, l’any passat va rebre una menció similar pel programa El Parc Natural a l’Escola. Un projecte educatiu impulsat pel Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter en què van intervenir uns 3.000 alumnes de nou centres educatius diferents de l’àmbit del parc natural.

Green Destinations és una organització amb seu als Països Baixos que treballa en l’avaluació, el desenvolupament de capacitats i la certificació de destinacions i empreses compromeses amb el turisme sostenible. Està formada per persones expertes en turisme sostenible, empreses de consultoria i organitzacions sense ànim de lucre. Té presència en 450 destinacions d’una seixantena de països d’arreu del món i no és la primera vegada que destaca Torroella.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Països nòrdics

Dinamarca ampliarà el dret a l’avortament fins a les 18 setmanes de gestació

barcelona
societat

El SAT Teatre Centre obre una campanya per captar socis

sant joan de les abadesses
policial

Els Mossos desplegaran la Unitat de Medi Ambient al port de Tarragona al juny

TARRAGONA
salut

El Col·legi d’Infermeres exigeix el triple de llevadores a Tarragona i l’Ebre

TARRAGONA
Infraestructures i serveis

La parada de Glòries del tramvia es posarà en servei dijous

Barcelona
estats units

Mor un segon denunciant de Boeing que havia alertat sobre problemes de qualitat

barcelona
PERPINYÀ

L’EsCat rep sis projectes per optar a ajudes de 2,2 milions d’euros

PERPINYÀ
SOCIETAT

Engeguen un dispositiu de vigilància per combatre el top manta a Cambrils

Cambrils
judicial

Comença el judici a l’acusat de matar un home per segrestar una dona i violar-la

cALONGE