Societat

Religió

Torna la Nit de les Religions a Barcelona

Jornada de portes obertes en centres de tradicions religioses diverses que ja s’ha convertit en una referència

Es tracta d’un esdeveniment organitzat per l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós i Interconviccional per apropar la realitat religiosa de casa nostra a tothom i afavorir el diàleg i l’amistat amb qui és diferent

“Per a nosaltres, les religions són cultura”, diu el codirector d’Audir Sergio Arévalo

El cap de setmana del 21 i 22 d’octubre se celebra a Barcelona la vuitena edició de la Nit de les Religions. L’any passat, superada la covid, en aquesta jornada hi van participar unes 3.000 persones, i enguany, els organitzadors, l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós i Interconviccional (Audir), esperen una xifra semblant. “La idea de fer aquesta Nit de les Religions va ser del grup de joves de l’Audir, imitant una cita semblant que es feia a Berlín, però ha tingut tant d’èxit que ara el model ha anat empoderant altres grups de diàleg interreligiós d’altres localitats, que també han decidit fer aquestes jornades”, explica Sergio Arévalo, codirector de l’Audir amb Arnau Oliveres. Una d’aquestes localitats que faran la seva pròpia Nit de les Religions, el 28 d’octubre, és Vilafranca del Penedès.

A Barcelona, la cita d’aquest any en concret du el subtítol Conviccions i creences en diàleg i hi ha 41 entitats que han programat activitats per aprofundir en les diferents tradicions religioses que hi ha a casa nostra i, a més, activitats interreligioses, fins a un total de 47. Dins del budisme, per exemple, destaca que el centre Zen Nalanda farà una sessió de meditació de cant de mantres de diverses tradicions (japonesa, hindú, tibetana i Theravada).

Pel que fa al cristianisme catòlic, hi ha diverses propostes. La Fundació Migra Studium, per exemple, proposa Música, companya del silenci, un espai de meditació i pregària, a càrrec de Margarida Barbal, amb cant, cítara i campanes. Es tracta de música composta per autors i autores d’èpoques diverses, dins de la tradició catòlica a Europa. Les monges benedictines del monestir de Sant Pere de les Puel·les, per la seva banda, conviden a la pregària de vespres amb la comunitat, i la parròquia de Sant Andreu de Palomar fa un homenatge al pintor Josep Verdaguer en el centenari del seu naixement i a les seves pintures de la parròquia.

Del cristianisme protestant destaca, per exemple, un concert que farà el Cor Carlit Gospel a l’església evangèlica de Gràcia, i la lectura de textos i el pensament de Martin Luter King en el 55è aniversari de la seva mort que es farà a l’església protestant Barcelona-Centre, al carrer Tallers. L’església ortodoxa Protecció de la Mare de Déu, per la seva banda, passarà diversos audiovisuals sobre l’art i la iconografia ortodoxos. També faran xerrades altres comunitats cristianes com la Comunitat de Cristians, l’església adventista del Setè Dia de Barcelona, l’església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies (mormona) i els Testimonis Cristians de Jehovà.

Menys conegudes

Obren les portes el centre de la comunitat bahá’í, que procedeix de l’Iran però ja fa molts anys que és present a casa nostra, motiu pel qual l’Estat els acaba de reconèixer la condició “d’arrelament notori”. Pel que fa a l’hinduisme –a casa nostra n’hi ha moltes branques–, destaca una xerrada introductòria de la tradició Hare Krishna amb música tradicional de l’Índia que es farà a l’Associació Iskcon, que també permetrà una degustació d’aliments vegetarians i s’hi farà recitació de mantres.

Qui vulgui aprofundir en l’islam, amb més de mig milió de fidels a casa nostra, pot anar, per exemple, a l’Associació Cultural Ponterapia, on el professor Jordi Delclòs farà una xerrada introductòria sobre la tradició sufí, o pot anar a escoltar els joves de l’Associació d’Estudiants Musulmans, que volen explicar i donar el testimoni sobre la seva trajectòria com a estudiants i les diverses problemàtiques “que es troben al llarg del seu recorregut”. I els sikhs obriran la seva gurudwara Gurdarshan Sahib del carrer Hospital (el seu temple) per explicar qui són –la gent encara els confon amb musulmans– i faran un taller del turbant, una meditació i compartiran el sopar amb els visitants.

Doble vigilància

Els jueus són una part indissoluble del nostre passat, tot i que avui el judaisme és religió minoritària a casa nostra. A causa de la guerra a Israel, s’ha hagut de doblar la vigilància dels seus centres, però en principi i a hores d’ara no s’ha cancel·lat cap acte. A la sinagoga del carrer Avenir faran la xerrada Convivència espiritual. La gran sinagoga Maimònides de Barcelona, oberta a tots i totes a Catalunya, sobre la cultura hebrea, a càrrec de Jorge Burdman, responsable del diàleg interreligiós de la comunitat israelita de Barcelona. Una altra comunitat jueva, l’Atid, farà una conferència sobre el cicle de les festivitats de l’any jueu, i la comunitat Jabad Lubavitch també farà una xerrada, Religió i veritat.

Qui estigui interessat en tradicions que a casa nostra encara són minoritàries, podrà entrar als locals i fer activitats per conèixer l’Associació Mundial Brahma Kumaris (que farà una conferència al voltant de “per què és tan important meditar avui dia”), a l’església de la cienciologia (farà un taller de l’estrès i taller de tècniques de grup de Scientology), o a la seu de la Federació de Famílies per la Pau i la Unificació del Món, coneguda també com “l’església de la unificació”, que dissabte ofereix una xerrada, Dialogant sobre art, espiritualitat i pau i projectarà un vídeo dels Little Angels, grup folklòric coreà (atès que aquesta tradició va néixer a Corea). També pot ser un bon moment per conèixer Sukyo Mahikari, que en català es traduiria com ‘llum de la veritat’ i que ve del Japó.

Ateus i espiritistes

I no oblidem que cada any també hi estan convidats i participen en aquesta jornada els ateus. Aquest any, Ateus de Catalunya parlarà sobre “el delicte de blasfèmia”. També aquest cop participa en la jornada el Centre Espírita Amalia Domingo Soler (Ceads), centre que ret homenatge a la gran espiritista Amalia Domingo, sevillana de naixement i barcelonina d’adopció, que va aconseguir que se celebrés a la capital catalana el Primer Congrés Espiritista Internacional el 1888, coincidint amb l’Exposició Universal. Faran la conferència Muerte, compañera de vida.

A banda de les activitats que ofereix cadascuna de les tradicions, hi ha activitats interreligioses: un concert de la Coral Interreligiosa per la Pau (dissabte a la Fundació Esperança, a les 20.30 h), una ruta antropològica pel barri de la Verneda (Associació Antropologies), una ruta de les religions al cementiri de Montjuïc (una passejada per sepultures de diverses cultures i religions en què es mostrarà l’art i la història del cementiri i de la ciutat) i una ruta “de la memòria gitana i la rumba catalana a l’Ecomuseu Urbà Gitano de Barcelona”. En tot cas, consulteu el programa en el web d’Audir (audir.org/lanitdelesreligions), ja que per a la majoria d’activitats (gratuïtes) cal inscripció prèvia.

“El que es pretén amb aquesta jornada continua sent donar visibilitat a les diferents confessions que hi ha a casa nostra, una manera d’apropar el que és diferent perquè ens apropem els uns als altres. És la millor manera d’evitar discursos discriminatoris, ara que fa tanta falta comprendre i viure la diversitat en vista de l’onada d’actituds d’extrema dreta”, manté Arévalo. El codirector de l’Audir assegura que totes les activitats confessionals i interconviccionals que s’organitzen aquesta nit les entenen sota el paraigua de “culturals”. “Per a nosaltres, les religions són cultura i entenem que totes les activitats, concerts, xerrades, cultes, etc. que es faran perquè la gent hi participi s’han d’emmarcar dins del concepte cultural”, diu.

L’acte inaugural enguany es farà entre setmana, el dia 19, a la seu d’Audir, al carrer Lledó. Hi haurà la xerrada Ciència i religió, amb Mar Griera, catedràtica de sociologia de la UAB, i Ramon M. Nogués, catedràtic emèrit d’antropologia biològica de la UAB.

45
activitats
de les diverses confessions, conviccions i creences (també interreligioses) es faran durant dos dies a la capital catalana.
8
edicions,
comptant-hi aquesta, s’han celebrat de la Nit de les Religions.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figueres s’aboca a les Fires i Festes de la Santa Creu

FIGUERES

Colau acusa el PSOE d’haver tolerat el ‘lawfare’ que ara pateix

barcelona
SOCIETAT

El barri gironí del Pont Major, un dels ‘Barris amb Futur’ de la Generalitat

girona
societat

Oposicions per cobrir 9.344 vacants de docent

barcelona
seguretat

Busquen un ganivet perdut a la cuina de Quatre Camins

barcelona
societat

Alerta per inundacions fins demà al matí

barcelona
enogastronomia

Els caves de Guarda Superior, al marge de les mesures extraordinàries per la sequera

Barcelona/TIANA
energia

Vandellós II incia l’operació de recàrrega de combustible

barcelona

Concentració a l’Escola Castellum de Sant Julià de Ramis contra els barracons

sant julià de ramins