Societat

El potencial dels vectors lentivirals s’obre pas a les teràpies contra el càncer

El desenvolupament dels vectors lentivirals s’obre pas a la investigació i indústria biotecnològica més puntera com a teràpia gènica contra el càncer i altres malalties, un prometedor futur ple d’aplicacions, però amb el repte d’augmentar-ne l’accessibilitat i reduir el cost de producció.

El congrés BIOSPAIN que se celebra a Barcelona ha estat testimoni de la presentació dels darrers resultats d’empreses a l’avantguarda en aquest procediment, com ara les espanyoles VIVEbiotech i One Chain Immunotherapeutics, així com l’holandesa Cellpoint Galapagos i la francesa Theravectys.

“El futur és prometedor”, ha destacat la directora de Desenvolupament Comercial de VIVEbiotech, Natalia Elizalde, que ha avançat que tenen en fase de desenvolupament desenes de productes i fabrica vectors per a trenta empreses de tot el món.

Tant ella com el cap de Desenvolupament de Processos de CellPoint, Joost van den Berg; el fundador de Theravectys, Pierre Charneu i el fundador d’One Chain Immunotherapeiuctics, Pablo Menéndez, han coincidit a ressaltar la gran potencialitat de l’eina i les múltiples aplicacions futures.

Van den Berg ha assenyalat la importància de ser capaços de reduir el cost d’aquesta teràpia perquè sigui accessible a tot el món “i no només a Occident”.

“És el gran tema, el cost. S’han de dur a terme més estudis fàrmacs econòmics. No poden ser teràpies de luxe, han d’arribar a tota la població”, ha coincidit Menéndez.

Els vectors lentivirals són una eina gènica que permet curar els gens malalts i substituir-los per altres sans accedint al nucli d’una cèl·lula i aprofitant les capacitats dels virus.

Un exemple d’aquestes teràpies és el CAR-T (Chimeric Antigen Recetor T-Cell), que consisteix a extreure les cèl·lules T del pacient (les encarregades de la defensa de l’organisme), modificar-les al laboratori i tornar-les a infondre, perquè aquestes cèl·lules reforçades ataquin les cancerígenes i les eliminin.

Darrere d’una d’aquestes experiències hi ha Pablo Menéndez, d’One Chain, i investigador de l’Institut Josep Carreras contra la Leucèmia.

El científic ha destacat els avantatges d’aquests vectors i teràpies respecte d’altres per tractar el càncer o les malalties rares, per exemple, per la seva seguretat i acomodament a les regulacions, entre d’altres punts a favor.

Una altra aplicació d’aquestes teràpies és a través de les vacunes, una altra forma de transmissió i accés a les cèl·lules per curar malalties i que ja estan estudiant i provant des de la francesa Pasteur, ha explicat el seu representant a BIOSPAIN.

VIVEbiotech desenvolupa i fabrica GMP de vectors lentivirals segons els estàndards de les agències del medicament a Euroap i els Estats Units i està acreditat per fabricar lentivectors per ser administrats tant ex vivo com in vivo.

Cellpoint es va fundar el 2018 i desenvolupa una impressionant cartera de teràpies Car-T ex vivo, utilitzant un punt de fabricació descentralitzat d’atenció, amb diversos candidats en etapes molt avançades.

One Chain Immunotherapeutics és una empresa spin-off de l’Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras i de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA).

Finalment, TheraVectys és una empresa derivada de l’Institut Pasteur que és pionera en l’aplicació d’una nova tecnologia de vectors lentivirals per desenvolupar tractaments i prevenció de càncers i malalties infeccioses i la vacuna candidata Lenti-HPV-07 contra els càncers de coll uterí i orofaringe, que s’administrarà in vivo, aviat es provarà en un assaig clínic de fase I/II.

La conferència sobre el potencial dels vectors lentivirals ha tingut lloc a la primera jornada de la vintena edició de BIOSPAIN, la gran cita de les empreses biotecnològiques, que té lloc a Barcelona fins al 28 de setembre. EFE



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El soterrament de les línies d’alta tensió entre Reus i Castellvell es farà realitat en cinc anys

Reus

Girona planteja una nova ordenança municipal de tinença d’animals

GIRONA
sequera

Els pantans guanyen fins avui 21 hm³ i 47 entre març i abril

barcelona

Ocupen un local municipal que usen els castellers per crear un casal de joves

SANT CUGAT DEL VALLÈS
societat

Jutgen un acusat que afronta més de 17 anys de presó per violar l’exdona

girona
societat

Confirmats 23 anys de presó per un home que va matar la dona

Barcelona
societat

Torna la fira d’ocupació TreballemGi a Alt Empordà, el 15 de maig

figueres

L’Hospital de Bellvitge impulsa la teleassistència per als pacients amb asma

L'Hospitalet de Llobregat

Collboni reclama a Mascort fons per a Collserola

Barcelona