Societat

itàlia

Mor el “cap dels caps” de la Cosa Nostra

Matteo Messina Denaro, de 61 anys, va ser detingut el gener passat després de tres dècades pròfug

Matteo Messina Denaro, considerat l’últim “cap dels caps” de la Cosa Nostra, ha mort aquest dilluns als 61 anys a l’hospital de L’Aquila, a la regió dels Abruçosa, causa d’un càncer de colon. Ha mort sense penedir-se pels seus crims ni confessar els secrets de la seva llarga trajectòria criminal. “És el final d’una història que parla de violència i de sang, de patiment i d’heroisme. L’epíleg d’una existència viscuda sense remordiment ni penediments. Un capítol dolorós de la història recent de la nostra nació que no podem esborrar, però el final de la qual podem explicar ara gràcies a la feina de les dones i dels homes que han dedicat las eva vida a la lluita contra la criminalitat”, ha dit l’alcalde de L’Aquila, Pierluigi Biondi, en declaracions a l’agència ANSA.

Messina Denaro es trobava en el mòdul de presos de l’hospital de L’Aquila, on va ser traslladat recentment de la presó on es trobava des del gener passat, quan va ser detingut. Havia entrat en coma fa uns dies i va ser sedat, hidrat però ja no alimentat ni reanimat, d’acord amb les seves últimes voluntats escrites en un testament vital, informa Efe. Durant els seus últims dies a l’hospital ha estat acompanyat de la seva germana Giovanna, la seva neboda i advocada Lorenza Guttadauro, i la seva única filla legítima coneguda, Lorenza, de 27 anys i a la qual va veure per primera vegada l’abril passat quan va anar a visitar-lo a la presó.

Messina Denaro va encapçalar durant trenta anys els rànquings italians i europeus dels criminals més perillosos en crida i cerca fins a la seva detenció el 16 de gener passat al costat de casa seva, a Palerm. Va ser detingut quan entrava en una clínica privada on des de feia més d’un any seguia un tractament oncològic. Es feia dir Andrea Buonafede, però quan un agent dels Carabinieri li va preguntar com es deia va dir, altiu i com si fos el protagonista d’un film: “Em dic Matteo Messina Denaro, soc jo.” Se’l van endur sense emmanillar. La clínica on de manera regular acudia el fugitiu número u d’Itàlia era a pocs metres de la seu de la direcció d’investigació antimàfia.

Un cop detingut va ingressar a la presó de màxima seguretat de L’Aquila. Messina Denaro s’enduu amb ell tots els secrets. Mai va col·laborar amb la Justícia ni es va presentar als processos contra ell. “No em penediré mai”, havia dit als investigadors.

Va ser el jutge Paolo Borsellino –a qui, juntament amb Giovanni Falcone, Messina Denaro va fer assassinar– qui el 1989 va escriure el nom de Messina Denaro per primer cop en una investigació. Fill de mafiosos, va ser el pupil de l’altre capo històric de la Cosa Nostra, Totò Riina. Va començar a enriquir-se fent negocis a través de la màfia de ben jove, i li agradava vantar-se que, tot i que conduïa un Porsche, duia rellotges Rolex i vestia d’Armani, cobrava la prestació de desocupació. Va fer negocis amb el reciclatge de diners, el tràfic de drogues i el desmantellament il·legal de residus en llocs com ara l’Estat espanyol, l’Amèrica Llatina, els Països Baixos, l’Estat francès i el nord d’Àfrica.

Messina Denaro, conegut com U Siccu (‘el sec’), havia estat declarat responsable de desenes d’atemptats i assassinats, com els dels jutges Falcone i Borsellino, pels quals havia estat condemnat a presó perpètua. Va ser ell qui va autoritzar el segrest i l’homicidi del petit Giuseppe di Matteo, el fill d’un mafiós pentito, és a dir, que col·laborava amb la justícia. Per evitar que el pare parlés més del compte, van tenir el nen de 13 anys segrestat durant 25 mesos. Al final, U Siccu va ordenar que el matessin igualment –estrangulat– i que dissolguessin el seu cos en àcid. El principal llegat de Messina Denaro ha estat ser un dels arquitectes de l’aliança de la màfia amb el poder polític, empresarial i financer del país, que encara perdura.

Messina Denaro serà enterrat al seu poble natal, Castelvetrano, a Sicília, segons informacions dels mitjans locals recollides per Efe. Per l’últim cap dels caps de la Cosa Nostra, no hi haurà un funeral catòlic atès que l’episcopat sicilià sempre l’ha negat als membres de la màfia. A més, per raons d’ordre públic, la prefectura de policia de Trapani (Sicília) només permetrà un discret enterrament al cementeri de Castelvetrano.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SERVEIS

Balaguer instal·la un sistema innovador per detectar fuites d’aigua a la xarxa

BALAGUER

Estabilitzat l’incendi forestal

BATEA
societat

El col·lapse general a Rodalies afecta també al metro de Barcelona

barcelona
Sonia Giménez
PRESIDENTA DE L’OBSERVATORI DE L’AIGUA DE TERRASSA (OAT)

“En la gestió de l’aigua cal valentia i requereix consens”

TERRASSA
INFRAESTRUCTURES

Comença l’obra de l’estació de busos de Lleida que es posarà en marxa el 2026

LLEIDA
Olot

El Cornamusam aposta per la programació de quilòmetre zero

Olot
Educació

L’Ajuntament de Badalona treu els estudis universitaris del Carme per posar-hi oficines

Badalona
OCi

La Fira d’Abril ignora la SGAE i no paga els drets d’autor

barcelona
GIRONA

Volen que l’edifici de la UNED sigui centre de dia i refugi climàtic

girona