Societat

Societat

Mor Silvestra Moreno, lluitadora per la dignitat de les persones amb trastorn mental

Va ser presidenta de la Federació Catalana d’Associacions de Familiars de Malalts Mentals, va crear la Fundació Malalts Mentals de Catalunya (FMMC) i va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi el 2000

Silvestra Moreno i García, líder i pionera en la lluita per la dignitat de les persones amb una malaltia mental, va morir el dia 24 d’agost, a l’edat de 89 anys, segons ha confirmat la mateixa Generalitat.

Silvestra Moreno va iniciar el seu compromís social amb la lluita per la integració de les persones que patien una malaltia mental a Catalunya, quan a inicis de la dècada dels vuitanta al seu sogre li van diagnosticar demència senil severa. En aquella època l’administració tenia els centres de salut mental completament abandonats. L’usuari estava en una greu desprotecció i els psiquiàtrics es convertien en presons de per vida. L’any 1986 es va produir la gota que va fer vessar el got. Per interessos urbanístics, les autoritats van clausurar l’Institut Mental de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona, amb la idea de construir-ne un de nou, però els recursos sanitaris per substituir-lo encara no hi eren. Alguns professionals i molts familiars es van plantar. Van iniciar accions de protesta com ara fer una seguda davant els autocars que havien de traslladar els pacients, i la premsa del moment se’n va fer molt ressò. Silvestra Moreno va aflorar com una líder del moviment en defensa dels drets de les persones amb trastorns mentals. Van decidir crear l’Associació de Familiars de Malalts Mentals de Catalunya, i ella va ser-ne la presidenta. L’any 1987, a instàncies de la fiscalia, l’associació es va fer càrrec de la protecció legal de les persones malaltes que ni les seves famílies ni l’administració no podien tutelar. Cinc anys més tard, Moreno va constituir la Fundació Malalts Mentals de Catalunya (FMMC), per tal de millorar-ne el servei i defensar millor els seus drets. Alhora, la seva iniciativa va contribuir a accelerar la reforma psiquiàtrica.

També va ser presidenta de la Confederació Espanyola d’Agrupacions de Familiars i Persones amb Malaltia Mental (Feafes), l’any 2000 va ser guardonada amb la Creu de Sant Jordi i en l’actualitat era presidenta d’honor del Patronat de la Fundació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia