Societat

Drons a les platges de Calafell per avaluar l’eficàcia de les mesures de renaturalització

El municipi constata una “millor resposta” davant els temporals, en el marc de l’estudi europeu ‘Impetus’

L’Ajuntament de Calafell sobrevola aquest estiu amb per resseguir les platges per resseguir i comprovar si són eficients les mesures de renaturalització impulsades els últims sis anys. El municipi vol fer una primera avaluació “objectiva i rigorosa”, segons afirma el regidor d’Ecologia Urbana, Aron Marcos Fernández, de les diverses accions que ha posat en marxa per evitar la regressió de la sorra i fer les platges més resilients als temporals. En aquesta líniad d’actuació, es van adherir al projecte europeu ‘Impetus’, vehiculat per la Universitat de Girona i Eurecat Lleida. A l’espera dels primers resultats, Marcos assegura que les platges estan adoptant una fesomia que garanteix una “millor resposta” davant els temporals.

Calafell, un municipi que té 4,2 quilòmetres de platges, va començar a posar en marxa les mesures l’any 2017, segons recull l’agència ACN. “Que recuperar els ecosistemes és una eina que ajuda a mantenir les platges no és un tema que permeti el debat ciutadà, sinó que és una evidència científica”, apunta Marcos, que assegura que en sis anys han aconseguit renaturalitzar quasi el 90% del litoral de Calafell. S’han fet canvis en l’ús de la màquina de llaurar la sorra, entre les mesures desplegades. El regidor explica que “només s’utilitza en temporada de bany i per la zona més propera a l’aigua” i que quan fa vent no passa perquè “es prioritza el moviment lliure de la sorra”.

Després de sis anys d’accions amb el suport econòmic del Ministeri de Transició Ecològica, Marcos celebra l’ocasió de poder fer una primera avaluació des de l’aire. En el marc del projecte europeu ‘Impetus’ -que engloba accions innovadores per analitzar i mitigar els efectes del canvi climàtic-, han subcontractat un dron que sobrevola les platges diverses vegades al llarg de l’any i permet fer un mapa de quins són els volums de sorra acumulat, quins efectes han tingut els temporals i on estan funcionant millor les accions aplicades. L’aparell s’enlaira a primera hora del matí. L’estudi s’allargarà fins el 2025.

El consistori ja treballa en noves accions per a la protecció de la sorra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Maria Cinta Blanch és la nova gerent per “refundar” l’empresa de residus

TERRASSA
transports

En servei la nova parada de Glòries a les línies T4, T5 i T6 de tramvia

barcelona
SERVEIS

Nou pas de vianants accessible entre el passeig Verdaguer i l’estació d’Igualada

IGUALADA
societat

Territori obre el procés per expropiar els primers 5 pisos buits de grans tenidors

barcelona
SOCIETAT

Pescadors de Vilanova i la Geltrú i Llançà, medalles de la pesca catalana 2024

VILANOVA I LA GELTRÚ
serveis

Ferrocarrils posarà noves tanques entre Bellaterra i la UAB perquè els animals no creuin la via

BELLATERRA

La UdG s’uneix al Mes del Comerç Just

girona
Salut

Més enllà dels estudis clínics convencionals

urbanisme

Impuls a la renaturalització de l’avinguda Doctor Fleming de Lleida

Lleida