Societat

Gastronomia

60 anys de Jean Leon

El 1963 Jean Leon va comprar terres al Penedès, va construir un celler i va plantar ceps de ‘cabernet sauvignon’, cabernet franc i ‘chardonnay’ procedents de castells francesos substituint les varietats locals

Jean Leon es deia Ceferino Carrión i de Barcelona va anar als Estats Units, on va obrir a Hollywood La Scala, restaurant de les estrelles

El celler celebra els 60 anys donant una nova imatge als seus quatre vins de finca qualificada

El celler Jean Leon, de la DO Penedès, celebra el seixantè aniversari vestint els seus quatre vins de finca qualificada –Vinya Gigi Chardonnay, Vinya Palau Merlot, Vinya Le Havre Cabernet Sauvignon Reserva i Vinya La Scala Cabernet Sauvignon Gran Reserva– amb una nova imatge i unes noves etiquetes que connecten amb l’apassionant història del seu fundador. Alhora, el celler llança una edició limitada de Vinya Le Havre 2013, un Cabernet Sauvignon Reserva 2013 que representa l’essència i el somni d’aquell aventurer que va ser Jean Leon, un enamorat dels vins de Bordeus que va triomfar com a viticultor al Penedès després de conquerir Hollywood.

Vinya Gigi, Vinya Palau, Vinya Le Havre i Vinya La Scala no són noms que Jean Leon hagi escollit a l’atzar. Són noms que recorden trossets de la increïble història del seu fundador, l’home que es va fer dir Jean Leon però que en realitat es deia Ceferino Carrión i que potser molts de vostès ja coneixen perquè la va relatar Martí Gironell al seu llibre La força d’un destí, premi Ramon Llull 2018. De fet, a Catalunya es pot dir que no es va conèixer la història de l’home que es feia dir Jean Leon fins que Gironell va publicar aquest llibre i el va anar explicant per tot el país, poble a poble, però als Estats Units, on va residir la major part de la seva vida, aquest personatge era molt conegut. Amic d’artistes i actors de Hollywood, el seu vi va saltar a la fama mundial quan l’any 1981 l’exactor Ronald Reagan, que coneixia personalment Jean Leon, va triar dos dels seus vins per al sopar d’investidura a la Casa Blanca.

Vinya La Scala, per exemple, du el nom del restaurant fundat per Jean Leon i James Dean a Beverly Hills, que va ser sempre un punt de trobada per a artistes com Marilyn Monroe, Zsa Zsa Gabor, Marlon Brandon, Robert Wagner o el president dels Estats Units John Fitzgerald Kennedy. En un documental fet recentment per recordar Jean Leon, Newman i Wagner, entre altres, recorden encara qui va ser amo de La Scala i la seva bonhomia i les bones estones que havien passat al seu restaurant. Un altre vi d’aquest celler és Le Havre, que recorda el port francès on, quan encara no es deia Jean Leon, Ceferino, que havia viscut un temps a França, va embarcar com a polissó cap als Estats Units. Vinya Gigi du el nom de la seva filla i Vinya Palau és un homenatge del celler al seu fundador, que va morir de càncer el 1996. Pel cinquantè aniversari, el celler va llançar el 3055 Chardonnay perquè el número 3055 era el de la seva llicència de taxi a la ciutat dels gratacels.

Però: qui era Jean Leon? Ángel Ceferino Carrión Madrazo va néixer a Santander però la seva família, després d’un incendi que va destruir gran part de la ciutat, va emigrar a Barcelona. Uns anys més tard, el 1941, en plena Segona Guerra Mundial, el pare i el germà gran de Ceferino van morir després de ser abatut el vaixell mercant en què treballaven com a marins. Aquell any, Ceferino, que treballava de planxista a la Pegaso, va marxar a França, creuant a peu els Pirineus. Va viatjar a Baiona, Bordeus, on es va enamorar dels vins i dels castells francesos, i París. Cridat per fer el servei militar a Espanya, va intentar escapolir-se sis vegades i a la setena, el 1949, ho va aconseguir entrant de polissó en un vaixell al port de Le Havre que el va dur als Estats Units. Allà va treballar de taxista a Nova York, es va canviar el nom i es va nacionalitzar nord-americà, i al cap d’uns anys va entrar a treballar de cambrer a Villa Capri, el restaurant de Frank Sinatra i Joe DiMaggio. I va començar el seu periple hollywoodià.

Amic de Natalie Wood i Grace Kelly, el 1955 va obrir amb James Dean La Scala, al Beverly Hills Boulevard, que de seguida es va convertir en el restaurant de referència dels actors de Hollywood. “Era un restaurant on tothom lloava el menjar però que emmagatzemava unes 28.000 ampolles dels millors vins del món”, explica el sommelier Sergi Castro (@sergitannic). I d’aquí li va venir la passió pels vins. El 1962 va tornar a Barcelona per visitar el Penedès perquè el que ell volia era fer els millors vins per al seu restaurant La Scala. Va comprar 150 hectàrees de terres de la comarca i va proposar a l’enòleg Jaume Rovira, que va acabar sent l’alma mater del celler, tirar endavant el celler el 1963. Obsessionat com estava amb els vins de Bordeus, va construir el celler com un autèntic castell francès però a Torrelavit i va fer plantar ceps de cabernet sauvignon, cabernet franc i chardonnay procedents de castells francesos substituint les varietats locals.

El 1994, ja malalt, Jean Leon va confiar el seu llegat a Miquel Agustí Torres, que li va prometre mantenir l’essència dels seus vins. Això explica que a les ampolles de la marca Jean Leon no hi aparegui el nom dels Torres. El celler (@jeanleon1963) és propietat dels Torres des del 1994 i avui és dirigit per Mireia Torres (@mireia_torres_maczassek), la cinquena generació de la família. El celler té 65 hectàrees de vinya i tots els seus vins estan certificats com a orgànics des de l’anyada del 2012. “El 2013 vam ser el primer celler del Penedès i el segon de Catalunya a obtenir la distinció de vins de finca qualificada per a quatre dels nostres vins”, explica Mireia Torres.

2013
va ser l’any
que Jean Leon es va convertir en el primer celler del Penedès i el segon de Catalunya a obtenir la distinció de vins de finca qualificada per a quatre vins: Vinya Gigi, Vinya Palau, Vinya Le Havre i Vinya La Scala.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona

La Universitat de Vic – UCC investeix l’artista i poeta Perejaume doctor honoris

VIC
societat

Els firaires es queixen que la Copa Amèrica els impedeix ser a la festa major de la Barceloneta

BARCELONA
societat

Recuperen dos gossos amb signes de desnutrició i ferides

platja d’aro
Societat

Mor als 56 anys l’activista veïnal barceloní, Pere Nieto