Societat

MACARENA ALMEIDA GIL

PARTICIPANT DEL PROJECTE “EMPLEA LAB” DE CÀRITAS”

“Cal fer visibles els nostres problemes”

Emplea Lab és un projecte de Càritas en què s’ofereixen cursos remunerats i formació per entrar al mercat laboral
Ens hem de marcar petites metes, petits objectius cada dia, no grans perquè si no se’t fa una muntanya, i anar darrere d’elles

Es defineix com una persona habituada a treure’s sola les castanyes del foc. Tot i que no ha perdut el contacte amb la resta de la família, en els moments decisius ha estat ella sola amb els seus quatre fills, una lluita titànica en què s’entreveuen els veritables herois dels nostres temps.

Què representava per a vostè traslladar-se de Lleida a Girona?
Per a mi, el fet d’anar a viure a Girona va ser alleugeridor. Tirar endavant sola i amb quatre fills no és fàcil. Vaig poder-ho fer perquè en aquella època era més jove, tenia vint anys, i també perquè m’he trobat molt bona gent. He tingut la sort de poder crear una família en el barri on he viscut, en els llocs on he treballat..., allà on he anat, he trobat gent que, tot i no ser la meva família, s’hi han convertit i avui en dia encara considero que en formen part. Tampoc he tingut vergonya a l’hora de demanar ajuda psicològica o qualsevol altra cosa. Personalment, penso que si estàs en una situació complicada i necessites suport o un acompanyament, ho has de dir. Has de fer visibles els problemes que tinguis, no serveix de res amagar-los. A mi m’ha ajudat el fet d’exterioritzar el que em passava, de dir-ho en veu alta, i és un consell que també he donat als meus fills. Girona em va enamorar des del primer moment. Em va agradar molt. Ha sigut una ciutat molt amable amb mi.
Bonica però plena de dificultats?
La vida a la ciutat ha sigut dura. Em vaig poder incorporar al món laboral fa molt pocs anys. Pensi que he estat sola amb els meus quatre fills; per tant, havia de buscar-me la vida i les feines que em sortien eren de les que no et donen d’alta a la Seguretat Social. He treballat moltíssim, però desgraciadament no tinc la meva vida laboral registrada.
De quines feines parla?
Feines que aconseguia a través del boca-orella, gràcies a coneguts. Pensi que quan portes els fills a l’escola bressol o a l’escola, coneixes molta gent i sempre hi ha algú que necessita un cop de mà: “Mira, la meva veïna necessita algú per netejar la casa” o “mira, tinc un bar, vols venir unes horetes?”, i així vaig anar fent.
Al seu currículum què hi consta?
Tinc l’EGB finalitzada, és a dir, el graduat escolar. Després vaig fer un curs de formació professional en administració, però mai he treballat del que he estudiat, bàsicament pels horaris. Els meus fills eren molt petits i m’havia d’adaptar. Si treballava, havia de pagar una cangur i, és clar, com pot comprendre, no em sortia a compte. L’únic que podia fer era accedir a una Pirmi, que era una ajuda econòmica que s’oferia a través de la Generalitat de Catalunya, i sumar diners extres amb les feines que m’anaven sortint.
Costa d’imaginar com ha estat capaç de tirar endavant.
Ha sigut molt complicat avançar sola amb les quatre criatures. Jo venia d’una vida que volia oblidar i vaig ser feliç des del primer moment en què vaig trepitjar aquesta ciutat. Venia d’una situació complicada. Emocionalment no ha sigut fàcil per a mi i econòmicament tampoc, hi ha hagut èpoques complicades, però jo vaig deixar Lleida amb l’esperança de tornar a començar i a la recerca d’una vida millor. En aquell moment estava embarassada del meu quart fill i no vaig poder començar a treballar de seguida. Durant aquest temps vam sobreviure com vam poder, gràcies a la Pirmi i amb petites feines que m’anaven sortint. Treballava on podia. He estat fent això fins fa set anys. Ara els meus fills ja són grans, el petit en té 21.
Com va entrar en contacte amb Càritas?
Fa molt de temps em van ajudar econòmicament a cobrir les despeses del material escolar. Els serveis socials em van derivar a Càritas i vaig poder accedir a aquesta ajuda. He de dir que des de la xarxa de serveis públics també m’han ajudat molt. Des de llavors, no he tingut cap relació amb Càritas fins fa uns mesos, quan es van posar en contacte amb mi per convidar-me a participar en un projecte pilot anomenat Emplea Lab en què s’oferien cursos remunerats i es proporcionava un número de telèfon de contacte. Vaig decidir informar-me i així poder participar en el projecte. Vaig iniciar aquesta formació fa aproximadament dos mesos. En un primer moment, em van convocar per a una entrevista i posteriorment vaig passar pel procés de selecció, ja que es pretenia formar diversos grups: uns durien a terme les activitats aquí al centre, a la seu de Càritas, mentre que altres anirien a Vilablareix. Uns dies més tard, vaig rebre un altre missatge en què em notificaven que havia estat seleccionada per participar en el curs que impartiria l’Eva, la tècnica que m’ha acompanyat durant tot aquest procés. Aquest curs té una durada aproximada de dos mesos i mig i estem a punt d’acabar-lo.
Ens pot explicar aquest programa amb més detall?
Emplea Lab és un projecte impulsat per Càritas, en col·laboració amb el Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, dins el pla de recuperació, transformació i resiliència, que es realitza a diferents punts del territori de l’Estat espanyol i que s’adreça a persones que es troben en edat laboral, però en situació de desocupació, i que són perceptores de l’ingrés mínim vital o bé de la renda garantida de ciutadania. L’objectiu del projecte és millorar la situació laboral mitjançant un acompanyament intensiu per a la recerca d’ocupació. El projecte compta amb la participació d’entitats com la Fundació CEOE, la Fundació d’Organitzacions Empresarials de Girona i la Fundació Adecco. Per a mi, és una molt bona oportunitat, ja que estic rebent una formació que, a més, és remunerada. El curs es divideix en dos àmbits: una part teòrica i l’altra més pràctica, més centrada en la realitat del mercat laboral actual. La part teòrica és impartida per l’Eva, que ens proporciona el contingut dels temes que es tracten a classe a través d’un llibre electrònic, i fem diversos tests. Després tenim la Rosa, una altra professional, que té contacte amb empreses i amb qui duem a terme una entrevista per avaluar les nostres possibilitats i determinar en quin àmbit encaixem millor. Ella ens dona suport per redirigir-nos, sobretot a persones com jo, que ja fa uns quants anys que estem fora del mercat laboral. A més, en aquest curs també ens han ajudat a crear un correu electrònic i a registrar-nos en empreses a través d’ofertes publicades a internet. Ens han donat consells sobre com abordar una entrevista de treball, quina postura adoptar, com enfocar-la, i molt més. Aquestes tècniques i consells són fonamentals per tenir èxit en les entrevistes de treball i en l’enviament de currículums a les empreses.
Quant fa que està fora del mercat laboral?
Sempre havia treballat, però fa cinc anys vaig tenir un accident de trànsit molt greu. Estic donada d’alta a la Seguretat Social des de 2017, no tinc cap registre anterior. En aquella època els meus fills ja eren força grans i podia deixar la meva filla a càrrec dels seus germans. Res, eren una o dues hores a la tarda, mai tot el dia. En aquell moment ja tenia 38 anys i vaig pensar que era el moment de buscar una feina en què em donessin d’alta a la Seguretat Social i així poder cotitzar els meus anys. I l’1 de desembre del 2019, en un dels meus dies de festa, vaig tenir un accident de cotxe molt greu; arran d’això, m’han hagut d’operar quatre vegades. Estava treballant de cambrera. La meva vida laboral es basa en neteges particulars, cambrera o peixatera.
Quan començava a aixecar el cap torna a la casella de sortida?
El meu pròxim objectiu és aconseguir una feina estable en una bona empresa i poder treballar a jornada completa. Assolir una feina estable, una estabilitat econòmica. Soc una persona molt activa, molt capaç de treballar en grup i m’adapto fàcilment. També considero que soc creativa, em sé reinventar. Si tinc un problema busco solucions, sempre n’hi ha. Considero que soc bona treballadora, tinc ganes de tornar a començar i formar part del món laboral, m’agradaria tenir una oportunitat i deixar d’estar a l’atur. Encara que no hagi cotitzat la major part de la meva vida laboral, fa vint anys que treballo.
Confia que el projecte Emplea Lab sigui la palanca?
El projecte em serveix per activar-me i iniciar, de nou, la meva vida laboral. M’està donant molta confiança. Em valoren i m’ho fan saber. Pensi que fa uns sis anys que no faig cap entrevista de feina, només rodejant-me de la meva família i amics; el fet de parlar amb gent que no forma part del meu entorn més proper i veure que continuen pensant que soc molt vàlida i que puc m’ha servit molt. És essencial l’acompanyament, aquesta atenció personalitzada, a part de fer activitats en grup; tinc accés a les tècniques sempre que ho necessito, els puc preguntar dubtes, els puc exposar temors..., i tampoc tinc la necessitat d’encaminar el meu futur cap a una feina d’administrativa. Quan em vaig treure la formació professional encara hi havia l’assignatura de mecanografia. La meva idea és centrar tots els meus esforços per tornar a treballar. He quedat tocada de salut per les operacions, aleshores la meva intenció és, si puc i m’aguanta el cos, i després de sis anys, posar-me a treballar. Durant aquest temps que no he pogut treballar he mantingut la meva família com he pogut: gràcies a l’ingrés mínim vital i a la meva filla, que és major d’edat i m’ha donat un cop de mà. Ara, dels meus quatre fills, tres treballen. Se senten feliços d’estar aquí. La meva vida, psicològicament parlant, ha sigut una mica com una roda de fira, un dia millor, un altre dia pitjor, però bé. He necessitat ajuda psicològica en moments puntuals. S’han de deixar els prejudicis a un costat i s’ha de demanar ajuda si es necessita. Hi ha recursos que són essencials i que només et poden ensenyar els professionals. Durant molt de temps he anat amb una noia que m’ha ajudat a saber desenredar els meus problemes, m’ha ajudat perquè no tot se’m faci una muntanya. Quan comparteixes els teus problemes, aquests es fan més petits. Cal fer visibles els nostres problemes sempre. Si he de demanar ajuda perquè no puc, la demano. I picar portes, que n’hi ha moltes que no obren, però moltes altres sí. El més important és intentar-ho, ens hem de marcar petites metes, petits objectius cada dia, no grans perquè si no se’t fa una muntanya, petites metes i anar darrere d’elles. Quan tens un obstacle superat, cal anar per un altre i pel següent. Els meus fills i jo estem molt units, m’han tingut a mi com a únic referent. Som una família amb totes les lletres, és la veritat. Per a mi la meva família ho és tot, és un concepte d’ajuda entre tots, és una pinya, és donar suport a l’altre.

Una història de superació

Macarena Almeida Gil va néixer a Santiago de Compostel·la el 10 de maig del 1978. Als tres anys, l’ àvia i la seva mare van decidir mudar-se a Lleida, on s’havia establert part de la família. A la capital del Segrià hi va estar vint anys. L’any 2001, per assumptes personals, va decidir començar una nova vida a Girona. En aquell moment estava embarassada del quart fill i la situació que li va tocar viure, sola i amb quatre fills petits, no va ser gens senzilla. Després d’un accident de trànsit que l’ha mantingut cinc anys sense poder treballar, el projecte Emplea Lab de Càritas, que promou la incorporació al mercat de treball de persones vulnerables, li ha obert una finestra de possibilitats, amb una formació remunerada i la millora de les habilitats. La seva és una història de perseverança i superació, en què, malgrat les dificultats, està decidida a continuar endavant i trobar una vida millor per a ella i els seus fills.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA
medi ambient

Denúncia a Fiscalia per la presència d’excavadores a l’Espai Protegit dels Muntanyans, a Torredembarra

Mor un home arran d’una baralla a la Barceloneta

BARCELONA

El Centre de Naixements de l’Hospital de Martorell torna a l’activitat

Martorell