Societat

societat

Preocupació entre els ramaders abans que comenci la transhumància

La sequera i el fred han reduït les pastures i els ramaders no descarten haver de recollir el bestiar abans

Les pluges d’aquests últims dies són un “miratge” en zones com el Berguedà. La sequera d’aquesta primavera i el fred d’aquests últims dies han fet minvar les pastures a muntanya. Falten pocs dies per començar la transhumància i els ramaders ho afronten amb molta incertesa: “No sabem si hi haurà prou herba i aigua per passar l’estiu a la muntanya”. Així ho expressa a l’ACN el president de la Federació catalana de la raça bruna dels Pirineus, Martí Orriols, que no descarta que els ramaders hagin de fer baixar els animals abans del previst –acostumen a pujar a principis de juny fins a finals de setembre–, amb el conseqüent impacte econòmic per a les explotacions, que hauran de comprar més farratges per poder continuar amb l’engreix.

El sector primari està vivint una tempesta perfecta, amb els preus disparats, les collites arruïnades per la falta de pluja dels últims mesos i un hivern que ha costat de passar per l’augment dels costos. Les pluges d’aquests últims dies han estat molt ben rebudes si bé el sector alerta que no són suficients: “El que és verd ara hauria de ser el farratge per a l’hivern vinent, no el que s’haurien de menjar ara”, destaca Orriols. I és que un dels temes que més preocupa és que aquesta ha estat una primavera dolenta per al cultiu de farratges i que els magatzems estan buits per passar els pròxims mesos.

En el cas de la transhumància, a més, el problema es trasllada a les altes pastures. “El que fa patir més és l’herba, però també l’aigua”, admet. I és que, segons explica, el fred ha endarrerit el creixement de les pastures i la sequera també complicarà la disponibilitat d’aigua, “aquell petit regueró d’aigua que sempre corria”, diu. I posa un exemple: “Si una vaca s’ha de desplaçar una o dues hores per anar a beure aigua, difícilment es desplaçarà més lluny i passarà gana; només es concentrarà a unes zones”. Davant d’això, el ramader es veurà obligat a anar-les a buscar abans i seguir alimentant-les a la granja, amb el conseqüent impacte econòmic (el menjar s’haurà de comprar per les males collites). En condicions favorables, la transhumància comença a principis de juny i s’allarga fins a finals de setembre, però aquest any no descarten que s’escurci més d’un mes segons els casos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Raül Balam
Xef del ‘Moments’ de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona (2 estrelles Michelin)

“El meu plat preferit és patata amb col i bacallà de Sant Pol”

Barcelona

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
ciència

Asfalt autoregeneratiu i altres avenços tecnològics per a més seguretat a les vies

Tarragona
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA