Societat

CULTURA POPULAR

La Processó de Verges dobla públic respecte a l’any passat, amb uns 8.000 espectadors

Les 1.400 entrades per assistir a la representació a la plaça Major, de fet, ja s’havien exhaurit un mes abans

Els carrers de Verges van bullir novament ahir, des de primera hora de la tarda, amb l’arribada dels primers visitants a la tradicional Processó de Dijous Sant. L’arrencada va anar a càrrec de les Manages, en desfilada pel poble per aplegar les diferents imatges que a la nit tancarien el seguici. I a les 10 en punt, la plaça Major va ser l’escenari de la representació de la vida pública de Jesús fins que rep la sentència de Ponç Pilat. Dues hores en què s’escenifica la Passió de Jesucrist, textos de l’obra de Fra Antoni de Sant Geroni datats del segle XVII i que s’han anat adaptant amb els anys acompanyants amb noves escenificacions i atrezzo, sobre els darrers arranjaments introduïts per al 2011 per Lluís Llach.

Cap a la mitjanit, després de tot l’espectacle de tabals, trompetes, tocs de llances i cuirasses, crits, cants i olor de torxes, el moment culminant de la Dansa de la Mort, esperat per les entre 8.000 i 9.000 persones que van seguir l’esdeveniment, segons l’estimació dels Mossos d’Esquadra. Ja feia un mes que havien exhaurit les entrades per a les localitats de la plaça.

Però aquestes xifres fan referència només al públic, i no compten les 600 persones que actuen en aquesta Festa Patrimonial d’Interès Nacional que cada Dijous Sant fa que el poble esdevingui capital de la cultura popular i tradicional, una festa centenària organitzada per l’Associació La Processó de Verges, encarregada de salvaguardar aquest patrimoni.

Les dones s’hi fan lloc

Les dones es van fent lloc en aquesta tradició. L’any passat, el quadre de les Manages que desfilen durant la processó va comptar, per primer cop a la història, amb la participació de quatre dones. Enguany, n’han estat sis. A més, dues nenes es van incorporar també a la Dansa de la Mort el 2018 i es mantenen al quadre.

L’any passat, coincidint amb la recuperació de la festa després de dos anys d’aturada per la pandèmia, es van renovar els cascs dels cinc esquelets que dansen al so del tabal a la Dansa de la Mort. L’Escola d’Art d’Olot els va dissenyar i elaborar amb un paper més resistent, de color blanc amb tonalitats grises. Enguany, segons destaca l’ACN, els cinc esquelets els han pogut lluir de nou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

educació

El govern ratifica l’acord per revertir les retallades del personal docent

barcelona
Societat

Mor Yumi Katsura, dissenyadora de moda que va popularitzar els vestits nupcials al Japó

societat

Denuncien que la vulnerabilitat es cronifica a Catalunya

barcelona
societat

Reclamen millores a un punt negre de la C-451 al Solsonès

LLobera

El temporal causa un nou vessament d’aigües fecals a la riera de Canyars

Gavà
Medi ambient

Arxivats els expedients d’autorització de dos parcs solars

El Perelló
PATRIMONI

Quart disposa de la rectoria de Sta. Margarida fins a l'any 2047

QUART

Fomentar el benestar emocional a través de l’escriptura

olot
Meteorologia

El pla Inuncat es manté en prealerta

Barcelona