Societat

Es presenta a Blanes l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No Discriminació

L’acte s’ha fet formant part de la ‘Setmana per la Pau 2023’, que culminarà divendres a les 8 del vespre amb la 5a Marxa per la Pau amb representants de diverses creences religioses

La Biblioteca Comarcal de Blanes va allotjar ahir un nou acte inclòs al cicle de la ‘Setmana per la Pau’ 2023. Es tractava de la presentació de l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No Discriminació, un nou servei que ofereix el Departament d’Igualtat i Feminismes de la Generalitat des del març del 2022, però que encara és relativament desconeguda. De fet, aquesta ha estat la primera presentació que s’ha fet a la comarca de la Selva.

Per presentar-la, es va comptar amb la seva directora, Manuela Fernández Ruiz, qui es va encarregar d’explicar a totes i totes els assistents quines especificitats té l’oficina. Abans de començar, va donar la benvinguda a l’acte l’alcalde de Blanes, Àngel Canosa, acompanyat de la tinenta d’alcalde de Nova Ciutadania i Solidaritat, que també és responsable política d’Acció Social i Igualtat, Marina Vall·llosada.

Entre el públic també s’hi comptaven ahir regidors i regidores del consistori, així com diverses tècniques de les àrees de referència, i dues agents de la Policia Local de Blanes. L’Oficina d’Igualtat de Tracte i No Discriminació està físicament situada a Barcelona, i dóna suport i assessorament telemàticament. Conjuntament amb la seva posada en marxa, hi ha un reglament sancionador aplicable en cas de comportaments discriminatoris.

Objectiu: eliminar qualsevol tipus de discriminació

L’organisme que lidera l’activista gitana feminista, Manuel Fernández Riuz, ofereix atenció de manera presencial i també telemàtica. L’ens també és responsable del desplegament de la Llei 19/2020 d’igualtat de tracte i no-discriminació. Un dels principals canvis que incorpora aquesta normativa és que centren les víctimes al centre del procediment administratiu, s’adopta un enfocament interseccional i s’aplica a tothom i a totes els àmbits, també a les xarxes socials.

Precisament aquest concepte d’interseccionalitat va quedar prou ben explicat durant la presentació, amb la projecció d’un vídeo protagonitzat per Kimberlé Wilkliams Crenshaw. L’acadèmica nord-americana especialitzada en els camps de la raça i el gènere, va crear l’any 1989 el concepte de ‘Interseccionalitat’, que aprofundeix en saber la manera com les lleis responen a la discriminació del gènere i la raça.

El repte consisteix en què el Dret Antidiscriminatori no tracti per separat el gènere i la raça, ja que si no es fa d’una manera interseccionalitzada les dones afroamericanes pateixen una doble discriminació: no tan sols pel sol fer de ser dones, sinó també perquè no són blanques. En el vídeo la teoria de la interseccionalitat s’entenia perfectament, a través del cas d’una dona afroamericana a qui no se li permetia treballar a la planta d’una fàbrica de cotxes. El rebuig, aparentment, no era per ser dona –ja que a l’empresa hi havia dones treballant com administratives- ni per la seva raça –hi havia afroamericans a la plantilla-: el problema radicava en què la discriminació combinava la creença que les dones no poden treballar en certs oficis, i a més a més al ser afroamericana se l’excloïa del grup de dones que treballaven a l’àrea administrativa de la factoria.

Prevenir i corregir la discriminació

El què vol garantir aquest servei és prevenir i corregir la discriminació oferint formació, informació, sensibilització, assessorament, orientació i suport a les administracions públiques, ens locals, entitats sense ànim de lucre i tercer sector, empreses i persones físiques. També dóna suport jurídic a les persones que hagin pogut patir discriminació en la tramitació de llurs queixes o reclamacions, així com vetllar per la reparació efectiva de les víctimes de discriminació.

L’atenció es posa en les víctimes a través de l’acompanyament i el suport en la denúncia, amb especial èmfasi en què se superi la distància amb alguns grups socials a causa d ela ‘violència estructural institucional’. En aquest sentit, actua d’ofici especialment quan la discriminació es produeix des d’una administració pública, les qui precisament haurien de donar més exemple.

Els actes de la Setmana per la Pau entren avui en la seva recta final amb la presentació que es farà aquest dijous a 2/4 de 7 de la tarda del Calendari Interreligiós 2023 a la Sala de Plens de l’Ajuntament. Per últim, el cicle es tancarà demà divendres a partir de les 8 del vespre, amb la 5a Marxa per la Pau que sortirà des de la Biblioteca Comarcal i, després de fer un parell d’aturades durant el recorregut, finalitzarà davant l’edifici consistorial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona