Societat

Més recursos per als sensellar a causa de l’onada de fred

L’Ajuntament de Girona ha incorporat cinc llits més dels previstos pel pla de fred a l’edifici de l’antiga UNED

Figueres ha obert un pis per acollir tres persones i un menjador social que en pot atendre catorze

Els ajuntaments i les entitats socials de les comarques de Girona han reforçat els dispositius per atendre les persones sense llar a causa de l’onada de fred rigorós que afecta tot Catalunya des de mitjan setmana passada i que, segons les previsions meteorològiques, continuarà els pròxims dies.

A Girona, el pla de fred ha incorporat cinc llits més a l’edifici de l’antiga UNED, al Barri Vell. El dispositiu dona allotjament nocturn a les persones sense llar durant quatre mesos, entre l’1 de desembre i el 31 de març. Inicialment s’hi van habilitar 42 places, set més que l’hivern passat, ocupades per usuaris fixos.

Segons fonts del consistori, actualment s’estan fent servir cinc llits plegables extres oferts per Protecció Civil, tot i que se’n van demanar deu en previsió de l’arribada de l’onada de fred. El dispositiu inclou un llit d’urgència que només es fa servir per acollir durant la primera nit. L’Ajuntament de Girona té previst aplicar algunes mesures més per cobrir onades de fred, però encara no les ha concretat.

El dispositiu del pla de fred, però, no pot atendre totes les persones sense llar. Segons dades del consistori, n’hi ha 86 a Girona, la meitat de les quals no tenen cabuda a les instal·lacions de la UNED.

Per aquest motiu, les entitats socials que atenen persones sense llar a peu de carrer també han intensificat les accions amb l’arribada de la fred. Els equips de la Unitat d’Emergència Social de la Creu Roja procuren durant aquests dies fer el màxim nombre de sortides setmanals possible. “En els mesos d’hivern fem entre una i tres sortides a la setmana, però durant l’onada de fred intentem assegurar que siguin tres”, explica Marta Molist, responsable del Programa de Persones d’Extrema Vulnerabilitat de l’entitat. En les últimes visites, Creu Roja de Girona posa especial èmfasi en el repartiment de mantes i de menjar calent.

L’entitat Som Sostre també ha intensificat les sortides en les dues últimes setmanes. A més, ha fet una crida per recollir roba i mantes per a les persones sense llar. “Hem tingut una gran donació a Lloret de Mar. També d’altres entitats que en recullen pel seu compte i ens les fan arribar”, explica Cristian Lienlaf, portaveu de l’entitat. Com la Creu Roja, Som Sostre fa entre dues i tres sortides cada setmana, però durant l’onada de fred intenta fer-ne d’extres amb l’objectiu de fer arribar a les persones que viuen al carrer roba d’abric, cafè i menjar calent. “Qualsevol petita aportació com aquesta és bona”, explica Cristian Lienlaf.

Un pis a Figueres

L’Ajuntament de Figueres ha activat un protocol coordinat entre la Guàrdia Urbana i els serveis socials per atendre les persones sense llar durant l’onada de fred. Des del dimecres 17 de gener s’han obert dos dispositius per donar resposta a les persones que necessiten un allotjament nocturn per la baixada de temperatures. S’ha obert un pis per acollir tres persones i el menjador social, que disposa de catorze places. El màxim de persones que han pernoctat al menjador social són sis, mentre que el pis ha facilitat l’allotjament a tres persones cada nit. Les persones ateses són usuaris dels serveis socials o persones que la Guàrdia Urbana es troba al carrer pernoctant i els informa dels serveis a què poden accedir. El pla continuarà activat mentre l’alerta per les baixes temperatures es mantingui.

Al Ripollès, la incidència de persones sense llar “és baixa”, segons explica Elisabeth Ortega, del Consorci de Benestar Social. El dispositiu és el mateix durant l’onada de fred: “Solen ser situacions sobrevingudes d’algú que viu al territori o persones que arriben de ciutats com Barcelona a l’estació de tren de Ripoll.” Tant a la capital ripollesa com a la resta de municipis, si les policies locals detecten persones sense sostre se’ls ofereix la possibilitat d’allotjar-se uns dies en un hotel o pensió. “El mateix fem si les persones acudeixen als serveis socials”, explica Ortega.

El dispositiu durant l’onada de fred és el mateix a la comarca de la Garrotxa. “Qualsevol persona que trobem dormint al carrer és derivada a un hotel o a una pensió, faci fred o no”, explica Teia Fàbrega, directora del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa.

LES XIFRES

86
persones
sense llar hi ha als carrers de Girona, segons dades facilitades per l’Ajuntament.
3
persones
pot acollir el pis que l’Ajuntament de Figueres ha obert a causa de l’onada de fred.
3
sortides
setmanals intenta fer la Creu Roja de Girona durant l’hivern per atendre persones que viuen al carrer.

Manifest contra l’arquitectura hostil a la UdG

Sindicats d’estudiants de la Universitat de Girona (UdG) preparen un manifest per denunciar l’actuació de la Universitat de Girona per haver expulsat les persones sense llar que dormien sota les arcades de la façana de la Facultat de Lletres, on quedaven arrecerades de la pluja. A mitjan desembre, la UdG va fer tancar aquestes arcades amb unes reixes que ara eviten que les persones sense sostre hi puguin accedir per pernoctar-hi. “La resposta de la universitat contra les persones sense llar va deixar molt a desitjar. Si una institució com una universitat no proposa solucions per a les necessitats de la població, per a què serveix?”, explica Cristian Lienlaf, portaveu de Som Sostre, entitat que considera que l’actuació de la UdG és un clar exemple d’arquitectura hostil. “Hi ha alumnes i professors que estan indignats amb el que va fer la Universitat de Girona”, hi afegeix Lienlaf. La lectura del manifest tindrà lloc properament i anirà acompanyada d’una “acció artística” de caire pacífic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs