Societat

Societat

Si es tracta de fesols, Santa Pau

La fira d’aquest any, celebrada ahir, va tornar a reunir un gran nombre de visitants

El fundador de La Fageda va rebre el Fesol d’Or

Faltava encara un quart d’hora perquè comencessin a servir les racions de la degustació i els fidels tot just sortien de missa de Sant Antoni, quan a la plaça Major ja hi havia unes llargues cues davant dels taulells dels onze establiments que participaven a la fesolada de Santa Pau, l’acte central de la fira dedicada a aquest llegum i que ahir recuperava finalment la normalitat, després de l’anul·lació de l’edició del 2021 i el canvi de data de l’any passat. La collita d’aquesta temporada, perjudicada per una meteorologia molt desfavorable, ha estat sensiblement inferior al que és habitual –lamentaven fa pocs dies els responsables de la DOP Fesols de Santa Pau– però n’hi va haver prou per complaure la demanda. Com marca la tradició, cada restaurant havia preparat una recepta per a l’ocasió: fesols amb anxoves, amb calamars, dins d’una amanida freda, amb sípia i amb allioli, com a ingredient en una pizza de botifarra esparracada... Ajudaven a fer-ho baixar les begudes que havien posat a disposició dels comensals en unes taules al centre de la plaça. Es van servir centenars de racions (per vuit euros en tenies quatre), ja que l’assistència –com sempre– va ser massiva. Vam veure-hi sobretot gent de la comarca mateix, però també d’altres punts de la demarcació i de més enllà, de totes les edats. “Els fesols agraden tothom”, va concloure el cuiner d’un dels restaurants implicats. En contrast amb aquestes parades amb fogons, en un racó del recinte n’hi havia una de flaons (pastís de formatge) d’Eivissa, el territori convidat a la Fira del Fesol d’aquest any. D’aquella illa eren els balladors de la Colla de l’Horta del Nen Jesús, que –em sembla que enfredolits– van actuar abans que comencessin a circular els fesols, i també ho eren els artesans situats a la plaça de Baix. Sobre el pont, el carrer Major i més enllà s’estenia el mercat de Sant Antoni, tranquil mentre a la plaça Major menjaven, però posteriorment molt actiu: formatges, mel, xocolata, embotits, pa, roba, manufactures artesanes... atreien possibles clients, que no sempre acabaven sent-ho. I al mirador del costat de Can Pauet, forasters fent la inevitable foto amb el barri vell i el seu castell de fons. En l’escenari de la plaça Major, un cop les olles de fesols no van donar més de si, es va lliurar el Fesol d’Or a Cristóbal Colón, fundador de La Fageda, l’empresa social que dona feina a gent amb discapacitat intel·lectual i que té la seu principal al Casals de Santa Pau.

“Ha anat bé, estem contents”, resumia a la tarda l’alcalde, Pep Companys, alleujat perquè finalment el temps (el vent i el fred van ser notables) no havia estat un obstacle per desenvolupar la festa amb normalitat ni tampoc un fre per a l’arribada de gent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona