Societat

Dos únics pisos comprats a la Sareb a Girona el 2022

L’Ajuntament es queixa que és molt difícil la negociació amb l’empresa estatal

Balbín: “El consistori ho vol tot”

L’Ajuntament de Girona afirma que li és molt difícil accedir als pisos buits que la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb) té a la ciutat i posar-los al parc públic d’habitatge. La regidora de l’àrea, Annabel Moya (ERC), es queixa que la Sareb és inflexible en la negociació i que no permet als tècnics municipals accedir als immobles per avaluar l’estat i la conveniència de l’adquisició. L’any passat, el consistori només va comprar directament dos pisos del banc dolent –així es coneix també la Sareb.

Moya explica que, a l’hora de negociar la compra o la cessió de pisos de la Sareb, les condicions són draconianes. “El text no es pot retocar. Està tancat. O ho acceptes o no. No podem entrar als habitatges per veure què ens estan oferint, si s’hi han de fer reformes, si estan ocupats...” A Girona, el 2021 hi havia 63 pisos buits de la Sareb, segons dades de la Unitat Municipal d’Anàlisi Territorial (UMAT), que fa un informe anual i que inclou pisos on durant dos anys no hi ha hagut consum.

La Sareb “executa desnonaments” a Girona, i “això és vergonyós”. La principal via trobada –diu Moya– és que els pisos els compri la Generalitat a través del tanteig i retracte, cosa que se sol aplicar per atendre part dels casos d’emergència.

En el ple de dilluns, el regidor del PSC Juan Antonio Balbín va instar l’equip de govern, de Junts i ERC, a negociar amb la Sareb per obtenir cessions de pisos. Va esmentar els casos d’altres municipis gironins on fins al 2021s’havien fet efectives cessions als consistoris: Blanes (10), Sant Feliu de Guíxols (9) i Sant Joan les Fonts i Llagostera (6).

“Actitud maximalista”

Balbín troba que l’habitatge és un “problema molt greu”, que s’ha de tractar des de la compra a través de Vivendes de Girona (vegeu peça), l’adquisició via tanteig i retracte i la cessió de la Sareb. El PSC no es creu que sigui difícil negociar-hi. “El que passa és que l’Ajuntament té una actitud maximalista i ho vol tot. La Sareb és una empresa pública, però també hi ha una part de capital privat”, recorda.

D’altra banda, el consistori farà 49 pisos de lloguer per a joves de 18 a 34 anys després d’haver aprovat la cessió del dret de superfície d’un solar a Mas Masó (Can Gibert) a l’empresa Visoren, SL. La cessió és per a 75 anys. Aquesta promoció formava part d’un acord entre Junts i Guanyem per als comptes municipals del 2020.

Cristina Andreu (Guanyem) afirma que els col·lectius sol·licitants d’habitatge assequible “van més enllà”. “Hi ha una demanda molt àmplia: hi ha gent gran i famílies monoparentals. En promocions de l’Incasòl o altres ajuntaments, es fixen percentatges per a tots aquests col·lectius”, hi afegeix.

LA XIFRA

63
pisos
buits tenia la Sareb l’any 2021 a Girona, segons dades de la UMAT. No hi ha hagut consum en dos anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Comiat multitudinari a Terricabras

girona
patrimoni

Denuncien penalment una persona per espoli arqueològic a Gandesa

GANDESA
societat

Les conductes suïcides no mortals es van enfilar un 50% després del confinament

barcelona

Nou repel·lent per allunyar cabirols i senglars de les vinyes de l’Empordà

agullana

L’Ajuntament amplia la recollida de brossa porta a porta a l’illa central

Gavà
societat

Mollerussa recupera el servei d’Internet i telefonia mòbil

MOLLERUSSA

Nous mentors pels pacients amb una malaltia renal crònica

girona
medi ambient

Espai protegit pel corriol petit a la platja de les Botigues de Sitges

SITGES
societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA