Societat

Mor l’advocat banyolí Joan Geli

Nascut a Santa Llogaia de Terri, va patir un assalt d’ultres al seu domicili el 1992, en plena operació Garzón

L’advocat Joan Geli Rissech va morir ahir, als 79 anys. Nascut a Santa Llogaia de Terri, el 1943, es va llicenciar en dret el 1965 i va començar a treballar com a lletrat en el govern civil de la demarcació, tasca que abandonaria el 1969 per centrar-se en l’activitat privada, especialitzat en la branca del contenciós administratiu i el dret civil.

Geli va compaginar la tasca professional amb la recerca local i en el camp del dret, però el seu nom va ressonar amb força durant l’operació Garzón, en els prolegòmens dels Jocs Olímpics de Barcelona, el 1992, quan havia assumit la defensa d’alguns dels detinguts de manera preventiva i abusiva. Desconeguts van assaltar el seu domicili, amb destrosses i documents estripats, com ara una còpia de l’aleshores vigent estatut d’autonomia català, enmig d’una ràtzia d’incidents que va coincidir amb l’arribada de guàrdies civils a l’aleshores subseu de les proves de rem olímpic a l’estany. Més enllà d’ aquest episodi, l’advocat va aprofundir i elaborar estudis i informes sobre la titularitat pública de les aigües de l’estany, que és compartida entre els banyolins des del segle XVII, tesis que, més tard, van planar sobre el judici pel naufragi de la barca turística L’oca, el 1998.

Entre els reconeixements que va rebre al llarg de la seva carrera, el Consell de l’Advocacia Catalana també va distingir Geli el 2017 amb el premi Agustí Juandó i Royo, per la promoció de l’ús de la llengua catalana en l’àmbit judicial, arran d’un estudi sobre la llei de normalització lingüística i els efectes que hauria de tenir sobre el conjunt del sistema de justícia. La cerimònia de comiat de Geli se celebrarà demà (15 h) al tanatori de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona
CELRÀ

Canvien de lloc els concerts de nit de la festa major

celrà