Societat

ESTAT ESPANYOL

Igualtat confirma els assassinats masclistes de Bilbao i Toledo

Només aquest mes de desembre deu dones han mort presumptament a mans de les seves parelles o exparelles

Grande-Marlaska ordena a la policia intensificar la protecció de víctimes de violència masclista

La Delegació del Govern espanyol contra la Violència de Gènere ha confirmat aquest dijous la naturalesa masclista dels assassinats de dues dones a Bilbao i Toledo comesos aquesta setmana, de manera que ja són 48 les dones que han mort a mans de les seves parelles o exparelles des de començament d’any; 1.181 des del 2003.

El primer d’aquests assassinats es va cometre dimarts passat 27 de desembre, quan un home de 45 anys va apunyalar la seva parella de la mateixa edat al bar que regentaven junts a Bilbao. L’endemà al matí va trucar a la Policia Municipal per confessar el crim i va ser detingut.

Segons ha confirmat a Twitter la Delegació del Govern espanyol, la víctima no tenia fills menors i contra el presumpte agressor constaven denúncies prèvies per violència de gènere.

El segon cas és el d’una dona de 34 anys a la que quedava tot just una setmana per donar a llum el nadó, que també ha mort. L’exparella de la víctima, que tenia dos fills menors d’edat, la va apunyalar dimecres 28 de desembre passat a Escalona (Toledo). Contra ell també hi havia denúncies prèvies per maltractaments.

Aquest darrer assassinat suposa també un augment dels menors orfes per violència de gènere, que pugen a 38.

A aquests dos casos es suma l’assassinat aquest dimecres d’una noia de 20 anys apunyalada per l’exparella de la seva mare a Madrid. El presumpte assassí, que va intentar suïcidar-se, tenia una ordre d’allunyament des del dia 22, tant de la víctima com de la mare.

Només aquest mes de desembre deu dones han mort presumptament a mans de les seves parelles o exparelles, tres d’elles assassinades des de la nit de Nadal, i dues dones més estan ingressades després de ser agredides per les seves parelles a Calahorra (La Rioja) i Granada.

El ministre de l’Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, ha ordenat als cossos de seguretat “intensificar i extremar encara més les actuacions davant la violència masclista” pel repunt de casos d’assassinats d’aquest desembre. En roda de premsa aquest dijous, Marlaska ha explicat que ha demanat emetre “de forma urgent” circulars a totes les unitats de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil per incrementar el “seguiment i la protecció” de les víctimes. “Aquestes ordres inclouen que en les avaluacions de risc es prioritzi la valoració més favorable a les víctimes i als seus fills”, ha dit el titular d’Interior, que també ha apuntat que es treballa en la “intensificació de les mesures de seguretat” enfocades al control de l’agressor.

A més, Marlaska ha afirmat que s’està establint “un protocol de comunicació a les víctimes en cas de convivència amb un agressor amb historial de casos de multiagressió”.

Marlaska ha fet una crida a la ciutadania a “comprometre’s” en la lluita contra aquesta xacra i a denunciar en cas de detectar “qualsevol indici” de violència masclista en l’entorn.

“Ha arribat el moment de dir prou. Aquesta societat ni pot ni s’ha de permetre una successió d’assassinats com els que estem vivint aquests dies”, ha afirmat, i ha criticat els discursos “negacionistes” d’aquesta violència masclista.

El ministre de l’Interior espanyol ha defensat els actuals protocols per abordar aquesta problemàtica, que han “millorat” en els últims quatre anys i són “referent internacional”, però ha admès que “tot és millorable”.

El 016 atén totes les víctimes de violència masclista les 24 hores del dia i en 52 idiomes diferents, igual que el correu [email protected]é es presta atenció mitjançant WhatsApp a través del número 600000016, i els menors poden adreçar-se al telèfon de la Fundació ANAR 900 20 20 10.

En una situació d’emergència, es pot trucar al 112 o als telèfons de la Policia Nacional (091) i de la Guàrdia Civil (062), i en cas de ser impossible fer una trucada, es pot recórrer a l’aplicació ALERTCOPS, des de la que s’envia un senyal d’alerta a la policia amb geolocalització.

Concentració a Madrid per condemnar l’onada de crims masclistes

Gairebé un centenar de persones s’han concentrat aquest dijous davant del Ministeri de Justícia a Madrid per protestar pels crims masclistes registrats aquest darrer mes, que deixen un total de 13 dones assassinades i dues més en estat greu. Els manifestants, convocats per la Comissió 8M del Moviment Feminista de Madrid, han portat cartells amb els lemes ‘Cap d’any res a celebrar, 18 dones assassinades’ i ‘No més dones assassinades’. De forma ininterrompuda, el centenar de persones han cridat lemes com ‘Prou violència patriarcal’, ‘Vives ens volem. Ni una menys’, ‘No són morts, són assassinats’, ‘No són bojos, són assassins’ i ‘No hi som totes, falten les assassinades’. Al final de l’acte s’han llegit els noms de les víctimes mortals. Després de recordar que la meitat de les dones assassinades aquest mes havien denunciat el seu agressor, la portaveu de la Comissió 8M del moviment feminista de Madrid, Ana Useros, ha declarat a EFE que les denúncies s’han de prendre més seriosament i s’han d’acompanyar de mesures concretes que protegeixin i facilitin la vida de les dones. Rocío Lleo, membre de la Comissió 8M, ha subratllat que no és només una qüestió de convidar les dones a presentar una denúncia sinó que l’Estat té l’obligació de protegir-les.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Un estudi de l'IDIBGI i l'ICO identifica un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT