Societat

societat

La colònia Varon Dandy fa cent anys

El Museu de Badalona dedica una exposició a la Perfumeria Parera i les seves colònies estrella

Hi ha una mostra de més de 200 flascons històrics de les colònies i perfums de la marca que va néixer a Badalona

Coincidint amb què fa cent anys que la Perfumeria Parera va patentar la marca Varon Dandy –el 16 de desembre del 1922– el Museu de Badalona ha inaugurat l’exposició Perfumeria Parera. 100 anys de Varon Dandy, una mostra –amb llibre inclòs– que recorre la història d’aquesta colònia –que, per cert, encara es fabrica i es ven– i de l’empresa que la va crear, de Badalona.

A l’exposició s’hi poden veure flascons de diferents èpoques, cartells publicitaris i retalls de diaris amb anuncis de la famosa colònia que va ser, com tothom sap, El único perfume para hombres, hombres. Núria Casals, la comissaria de l’exposició i autora del llibre que parla de la història de Parera i els seus productes explica que el 1930 Parera es gastava 100.000 pessetes a l’any (que en aquella època era una barbaritat) en fer publicitat només del Varon Dandy. “Passava que aleshores els homes no es perfumaven i per això s’havia de fer una publicitat agressiva”, va dir. I va explicar una anècdota rescatada d’aquella època: “Es veu que anant pels pobles a promocionar la colònia, alguna vegada havien hagut de marxar corrents perquè els hi havien arribat a tirar pedres”. Perquè aleshores, recorda Núria Casals, “la colònia era cosa de dones i intentar vendre’n pels homes era com tractar-los d’efeminats”.

També en el 1930 Perfumeria Parera gastava 100.000 pessetes l’any en promocionar l’altra colònia, aquesta de dona, mítica de la casa: Tentación. Tants diners en publicitat fa que s’hagin trobat –i avui estiguin penjats a les parets del Museu de Badalona– desenes de pàgines de diaris amb els anuncis de les famoses colònies, locions i perfums. I avui es poden llegir amb curiositat els eslògans que retraten tota una època.

‘Cocaína en flor’ i Brando

Explica la Núria Casals que Parera va ser molt atrevida en la seva època, posant, per exemple, Cocaína en flor (quan aleshores la cocaïna només es devia conèixer a Hollywood) a una de les seves colònies. O posant Brandon a una altra colònia masculina. “Té gràcia això de Brandon perquè Parera jugava amb el nom de Marlon Brandon, aleshores un dels actors més cotitzats, però els va fer por que els pogués denunciar per fer servir el seu nom. Per això van buscar algú que es digués Brandon de veritat. I el van trobar: un senyor de Sabadell. Li van pagar uns diners i es van cobrir les esquenes pensant que si l’estrella del cinema els volia denunciar ells podien dir que Brandon era el nom d’un senyor real. Però tantes precaucions i aleshores, just quan Marlon Brandon va protagonitzar Un tramvia anomenat desig va i fan un anunci de la colònia i diuen: Brandon, un aroma llamado deseo”.

Parera, explica el Museu de Badalona, va posar molta cura en el disseny dels envasos, tal com es pot veure en la mostra de prop de 200 flascons, envasos de cosmètics i altres objectes, molts procedents de diverses col·leccions privades, que s’inclouen en l’exposició.

Badalona, 1912

Parera, va ser fundada a Badalona en el 1912 per Joan Parera Casanovas, originari de Granollers, però qui va fer gran l’empresa va ser el seu fill Albert, mort aquest 2022, poques setmanes abans de la inauguració d’aquesta exposició. La fabrica Parera en un primer moment va estar situada al carrer Sant Pere però en el 1915 s’havia fet gran i es va traslladar a una nau de l’actual passatge Maignon, entre Martí Pujol i el carrer Arnús, on també tenia oberta una botiga, un edifici que es va ampliar i del que avui no en queda res. El 2006 va ser enderrocat i es va crear la plaça de les Puntaires on hi ha, provisionalment, el mercat Maignon.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Els Mossos reforcen l’Horta de Lleida amb agents de paisà

LLEIDA
Consol Aroca
Secretària de Dones pel Futur

“Teníem clar que aquelles torres s’havien de salvar”

SANT ADRIÀ DE BESÒS
Pepi Astor
Va treballar a les Tres Xemeneies

“Miro el petjapapers i em venen tots els records”

BARCELONA

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris