Societat

García Prieto cap a judici, al cap de 18 anys d’investigacions

L’expresident de la FECAC s’hauria apropiat de més d’1 milió d’euros de la FECAC

Els fills de García Prieto també s’haurien lucrat de la trama

El jutge detecta, també, us irregular de la visa

L’any 2013 Francisco García Prieto va deixar la presidència de la FECAC després de 28 anys de gestió carregats de polèmica i administració deslleial. Quan els nous gestors de l’entitat van prendre possessió del despatx de presidència i van obrir la caixa forta hi van trobar poc més de 59.000 euros en metàl·lic dels quals no en tenia coneixement la comptabilitat. Era només la punta de l’iceberg.

Aquesta i altres irregularitats comptables comeses per García Prieto i la seva gent de confiança van arribar als jutjat i ara el titular d’instrucció 29 ha dictat una resolució que deixa l’ex president de la FECAC, dos fills, i cinc persones més a un pas de judici. El jutge considera que entre el pare i els fills s’han apropiat de més d’1,6 milions d’euros enganyant la FECAC i les entitats que participen a la Feria d’Abril.

En primer lloc es considera que el pare i els dos fills es van apropiar de 429.691,79 euros provinents d’uns descomptes que aconseguien de la cervesa Damm venuda a la Fira d’Abril. La beguda es comprava a l’engròs i es venia a través d’un magatzem regulador on estaven obligats a anar a proveir les casetes de la fira. Quan aquests compraven la beguda no es beneficiaven del descompte. La diferència, els poc més de 400.000 euros es va ingressar al compte de l’empresa Quercuma S.L. propietat de Manuel García Astorga.

El jutge també ha arribat a la conclusió que García Prieto va desviar per al seu profit personal 1,2 milions d’euros. El jutge parla d’un pla preconcebut i de finalitat il·lícita desplegat per l’ex president de la FECAC entre els anys 2008 i 2013.

L’engany ordit per Gacía Prieto afecta la FECAC però també a un conjunt d’administracions que any rere any van subvencionar l’entitat i la celebració de la Fira d’Abril, tot i les denúncies que ja hi havia de sospita de corrupció. La resolució judicial recull un seguit de factures falses que García Prieto hauria girat a la Generalitat, Diputació de Barcelona, Ajuntament de Barcelona, entre altres, per justificar els diners rebuts.

El magistrat també subratlla la gestió irregular de García Prieto que hauria falsejat l’aprovació des comptes de l’entitat corresponent a l’any 2011.

L’ex president de la FECAC també hauria fet un us personal de la tarja visa de l’entitat. Hi ha documentats dos pagaments que sumen 2.150 euros al taller de cotxes on portava a fere el manteniment del seu vehicle marca Audi.

Les sospites sobre la gestió fraudulenta de García Prieto es remunten a l’any 2004 quan l’associació Els Altres Andalusos va alertar sobre la gestió que es feia de les subvencions rebudes per la Fira d’Abril. Aleshore, la fiscalia ja va obrir una investigació que va arxivar sense aprofundir més en el tema.

El 2007 García Prieto va haver de comparèixer a un jutjat instructor arran d’una denúncia dels firaires, signada per Isabel Noves, que denunciava els abusos que aquests patien quan anaven a treballar a la Fira d’Abril on se’ls cobrava en negre.

Finalment, el jutjat d’instrucció 29 va obrir una investigació el 2015 arran de la denúncia presentada per la nova junta de la FECAC que va aportar abundant documentació al jutjat. Una de les acusacions la du a terme la Hermandada Rociera Esperanza de Badalona.

Pressions

Les acusacions tenen ara fins a mitjans de mes per presentar els seus escrits de qualificació i petició de penes. Fonts de la Hermandad han explicat a aquest diari que, recentment, han rebut pressions de la FEAC perquè s’apartin de l’acusació contra García Prieto.

La investigació ha deixat fora de la causa a l’actual president de la FECAC, Daniel Salinero, i onze persones més. Un dels investigats va morir durant la instrucció del cas que s’ha allargat set anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona