Societat

tecnologia

El primer mes d’Elon Musk a Twitter

Els acomiadaments massius, la fugida d’anunciants i el retorn d’alguns comptes suspesos marquen l’inici de la nova etapa a la xarxa social

“Twitter farà moltes beneiteries els pròxims mesos. Conservarem el que funciona i canviarem el que no”, va advertir en una piulada Elon Musk ni una setmana després d’haver-se convertit en el propietari de Twitter. Després d’una llarga batalla judicial, el 27 d’octubre passat –just aquest diumenge va fer un mes– l’home més ric del món, propietari de Tesla i d’Space X, va completar la compra de la xarxa social por 44.000 milions de dòlars (41.000 milions d’euros) i ja aleshores va avançar que hi hauria canvis amb la moderació de continguts i verificació de comptes. Des que Musk va agafar el timó, Twitter navega en el caos.

La primera mesura que aprovada només tancada la compra va ser acomiadar a la cúpula directiva de l’empresa. La reorganització de la direcció podia arribar a argumentar-se que volia envoltar-se d’un equip de confiança, però va resultar ser l’aperitiu de què havia de venir.

Ultimàtum

Dos dies després acomiadava a la meitat de la plantilla, més de 3.700 persones, i al cap d’una setmana enviava un ultimàtum als treballadors que no havien estat acomiadats a comprometre’s a treballar en unes duríssimes condicions o deixessin l’empresa amb una indemnització per acomiadament. La majoria van decidir marxar.

Fugida d’anunciants

També van decidir marxar molts anunciants. Moltes marques van decidir deixar d’anunciar-se a la xarxa social, com ara el grup Volkswagen, a mesura que diverses organitzacions civils i també l’ONU i la UE mostraven la seva preocupació per l’efecte que podien tenir a Twitter els plans de Musk.

Sense seu a Brussel·les

De fet, la setmana passada, Twitter es va quedar sense representants a Brussel·les. La companyia va desmantellar la seva oficina a la capital belga, una decisió que va generar preocupació entre els funcionaris de la UE sobre si la xarxa social complirà amb les noves normes establertes pel bloc comunitari europeu sobre el contingut en línia. Es tracta de la Llei de Serveis Digitals de la UE, que va entrar en vigor fa quinze dies i estableix noves normes que defineixen com han els gegants tecnològics de garantir la seguretat dels usuaris. De fet, la gestió de continguts és una de les principals preocupacions de les organitzacions civils, després que Musk hagués anunciat la compra de Twitter amb una críptica piulada que deia: “L’ocell ha estat alliberat”, en al·lusió a la suposada censura que, segons ell, estava sotmesa la xarxa social pel bloqueig de comptes amb missatges d’odi o desinformació.

Trump i Kanye West

En aquest mes que Twitter porta sota el control de Musk, s’han restablert alguns comptes suspesos, inclòs el de l’expresident nord-americà Donald Trump. L’antic inquilí de la Casa Blanca que aspira a tornar-hi el 2024 ha rebutjat tornar a la xarxa de l’ocellet blau perquè prefereix la seva, la ultradretana Truth Social. Però, Trump no ha estat l’únic que a qui Musk li ha tornat a obrir les portes de Twitter. També ha readmès el raper Kanye West, protagonista de múltiples polèmiques amb comentaris o accions antisemites i misògines.

Amnistia general

Musk ha anunciat per aquesta setmana una “amnistia general” dels comptes suspesos, que si finalment entra en vigor pot suposar el retorn a la xarxa de l’ocell blau, segons informa la prestigiosa revista nord-americana Forbes, de personatges de l’extrema dreta nord-americana com ara Steve Bannon, l’exassessor de la Casa Blanca de Trump que va ser expulsat el novembre de 2020 després d’haver suggerit en un vídeo publicat al seu compte de Twitter que el doctor Anthony Fauci i el director de l’FBI, Christopher Wray, haurien de ser decapitats; o Sidney Powell, Mike Flynn i Ron Watkins, el trio de personalitats de l’organització QAnon, suspesos per difondre teories de la conspiració. Amb l’amnistia també podria tornar a tenir compte a Twitter, entre altres, Aubrey Huff, exjugador dels Gegants de San Francisco que va minimitzar la gravetat de la Covid-19 i va ser suspès el 2021 per violar les polítiques de la xarxa social sobre desinformació sobre el virus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona