Societat

Quinze mesos de presó pel primer condemnat per una “fake news” contra menors migrants sols

L’home va difondre a Twitter un vídeo xinès d’una violació assegurant que eren dos marroquins de Canet de Mar

El processat haurà de fer un curs d’igualtat de tracte i no discriminació

Un home ha acceptat aquest dimarts una condemna de quinze mesos de presó per publicar un vídeo fals a Twitter que atribuïa a un menor immigrant no acompanyat l’autoria d’una agressió que en realitat havia succeït a la Xina, en la primera condemna a l’Estat per la difusió de “fake news”.

Davant el tribunal de la secció sisena de l’Audiència de Barcelona, el processat ha reconegut els fets i ha acceptat una condemna per un delicte contra els drets fonamentals que inclou una multa de 1.620 euros així com la prohibició d’exercir activitats docents o esportives durant cinc anys.

La defensa del processat ha demanat al tribunal que suspengui el seu ingrés a la presó, al que la Fiscalia s’ha mostrat favorable atès que manca d’antecedents penals i ha acceptat tancar els seus perfils en xarxes socials, tot i que exigeix que segueixi un curs d’igualtat per lliurar-se de la presó.

El ministeri públic, que sol·licitava inicialment una pena de dos anys de presó per al processat, també ha demanat com a condició per suspendre-li l’ingrés a la presó que durant dos anys no utilitzi perfils en xarxes socials “amb contingut d’odi”.

Segons manté la Fiscalia en el seu escrit d’acusació, que l’acusat ha assumit, aquest va penjar l’1 de juliol del 2019 un vídeo d’una brutal agressió a una jove, fent creure que es tractava d’imatges d’una violació que havia ocorregut recentment a Canet de Mar (Maresme).

El vídeo, de 45 segons i que va ser visualitzat 21.900 vegades, mostrava un home agredint brutalment una dona, a palades i cops de puny, després de la qual cosa intentava baixar-li els pantalons per acabar agafant-la del cabell i arrossegant-la pel terra.

L’enregistrament, no obstant això, no tenia cap relació amb l’agressió sexual ocorreguda a Canet de Mar, sinó que era un vídeo d’una pallissa ocorreguda a la Xina al juny del 2019 que havia estat difós per les autoritats d’aquell país per aconseguir identificar al seu autor mitjançant la col·laboració ciutadana.

La Fiscalia sosté en el seu escrit que el processat va actuar “mogut per la seva animadversió i rebuig als immigrants estrangers d’origen marroquí, i entre ells al seu sector més vulnerable, com són els menors no acompanyats”.

De fet, el perfil de Twitter de l’acusat incloïa nombroses publicacions xenòfobes i informacions deformades o falses sobre els immigrants en general, a més de símbols com la creu celta -habitualment utilitzada per ultres, nazis i supremacistes- i el lema del Ku Kux Klan “hem d’assegurar l’existència de la nostra raça i un futur per als nens blancs”.

Per ordre judicial després de la presentació de la querella, es van tancar els perfils de Twitter i Facebook de l’acusat, qui la setmana passada va acceptar també tancar el seu Instagram amb la finalitat de facilitar la conformitat que s’ha formalitzat aquest dimarts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró