Societat

La nova societat del Gironès “facilita” l’accés bàsic a l’aigua

El tram més baix de la tarifa s’amplia de 6 a 9 m³ al mes en l’empresa supramunicipal pública

El rebut de Catsa, trimestral, exclourà la taxa d’escombraries, que el consistori gironí cobrarà directament

L’Ajuntament de Girona considera que la nova empresa municipal del servei d’abastament i distribució “facilita” l’accés bàsic a l’aigua, en paraules del regidor de Sostenibilitat, Martí Terés (Junts). El ple de divendres va aprovar –de manera definitiva– la creació de la societat Cicle de l’Aigua del Ter (Catsa).

Segons dades facilitades pel consistori gironí, la nova tarifa a Catsa incorporarà un bloc més. N’hi haurà quatre, en lloc de tres, i “hi ha més progressivitat que abans”, explica Terés. D’aquesta manera, més abonats haurien de formar part del tram més baix (0,167 per m³ al mes). El consistori considera que això afavoreix les persones en situació econòmica desfavorable. De fet, si es fa una comparació, una llar que consumeixi 8 m³, al cap del mes pagarà 1,33 euros, mentre que abans en pagava 4,40. Això és degut al fet que el primer tram és per a un consum de fins a 9 m³, i abans era fins a 6. Amb Catsa, hi ha un tram de 9-12, un de 12-15 i un de més de 15. Abans, només hi havia els trams de fins a 6, de 6 a 12 i de més de 12 (vegeu el gràfic). Amb més consum, el rebut pujarà de preu. Amb un consum de 12 m³, amb Agissa el preu era de 6,60 euros i a Catsa serà de 7,5.

“No és un dret bàsic”

L’escala de Catsa castiga l’excés de consum. Per exemple, si el comptador arriba als 35 m³ l’usuari passarà de pagar 30,3 euros a 57. “Si es passa de 15 m³, ja no és un dret bàsic. Són usos d’oci, com ara rec o piscina.” La tarifa calcula consums al mes. Però igual que amb la societat mixta Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter SA (Agissa), la factura de l’aigua de Catsa serà trimestral. Per tant, hi haurà quatre rebuts a l’any.

Amb Agissa dissolta des del 23 d’octubre, l’Ajuntament assumeix des de l’endemà (dia 24) el servei de manera directa, per delegació dels consistoris de Salt i Sarrià. Això serà així fins que Catsa estigui operativa, a principis del 2023.

Agissa i Catsa, junts

L’Ajuntament de Girona ha detallat que l’última factura d’Agissa –la del darrer trimestre del 2022– només serà fins al 23 d’octubre, data en què va prestar el servei per últim dia. La resta s’emetrà “des de la nova empresa pública supramunicipal Cicle de l’Aigua del Ter”. 

Una altra de les novetats en l’última facturació d’Agissa serà que no s’hi incorporarà la taxa d’escombraries ni la de clavegueram, corresponents al quart trimestre del 2022. Aquests imports seran recaptats directament per l’Ajuntament durant aquest darrer trimestre de l’exercici i es cobraran de forma separada de la factura de l’aigua.

De tota manera, el consistori detalla que, a partir de l’exercici del 2023, el cobrament de la taxa d’escombraries el portarà a terme directament l’Ajuntament, en els terminis que s’aprovin en el calendari del contribuent. “Des de fa un any i mig, l’Ajuntament ja té el programari per gestionar tributs, taxes i impostos i s’havia decidit que quan acabés la concessió a Agissa el cobrament de la taxa d’escombraries l’assumiria directament”, diu el regidor de Sostenibilitat de Girona. El mateix podria passar a Salt i Sarrià.

La taxa de clavegueram (sanejament) anirà a càrrec de Catsa. En la factura, s’hi mantindrà el cànon de l’aigua, que l’Ajuntament transfereix a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), i l’import de conservació del comptador. “A la llarga es vol que el comptador sigui de l’usuari”, assenyala Terés. El regidor gironí afirma que, si es té en compte la inflació, la tarifa del 2023 és més baixa que la del 2013.

LA XIFRA

545
municipis
catalans tenen gestió directa de l’aigua, segons dades facilitades per l’AMAP.

A Salt veuen fet “el primer pas”

Els ajuntaments de Salt i Sarrià de Ter van aprovar divendres –el mateix dia que ho va fer Girona– la constitució de Catsa. El regidor de Territori de Salt, Àlex Barceló (ERC), considera que el procés ha estat “feixuc” però que l’administració dels consistoris, sota tutela judicial, permet tenir “l’equip i el coneixement” adequats per a l’etapa de gestió pública. Barceló sosté que la gestió directa és “el primer pas”, en el sentit que els consistoris podrien ajustar les tarifes “si es veu que és sostenible”. “Això té més recorregut”, diu l’edil.

L’alcalde de Sarrià de Ter, Narcís Fajula (ERC), considera que l’empresa 100% pública facilitarà que els consistoris puguin conèixer tots els detalls del servei. “Abans, en ser una societat mixta, hi havia qüestions en què no teníem ascendència.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona