Societat

La Fundació Metalquimia recepta cultura en l’inici de Sant Narcís

El vicepresident executiu de l’empresa, Josep Lagares, insta Girona a defugir el pànic i la paràlisi per combatre la inflació i el desproveïment

Músics de la Simfònica de Cobla i Corda toquen des dels balcons de la plaça al final del pregó

Sense l’impacte tan sever del coronavirus, però amb una guerra a sobre –Rússia va envair Ucraïna al febrer–, el pregó institucional a la plaça del Vi va donar ahir el tret de sortida a les Fires de Sant Narcís amb un empresari i un activista de pregoner. En nom de la Fundació Metalquimia, Josep Lagares va receptar ahir cultura des del balcó de l’ajuntament. “Estem convençuts que mimar [vetllar per] la cultura és prioritari, perquè enmig de pandèmies, guerres i tribulacions ens cal, més que mai, asserenar les ànimes i acostar els nostres cors...”

La ciutat de Girona viu, des d’ahir, deu dies de festa major, gairebé amb normalitat. Lagares va agrair de tot “cor” que l’alcaldessa, Marta Madrenas (Junts), que viu les últimes Fires amb la vara d’alcaldia, l’“honorés” nomenant-lo pregoner. Lagares és el president executiu de l’empresa Metalquimia, líder mundial en maquinària i tecnologia de productes carnis i proteïna alternativa. Metalquimia es va instal·lar a Fontajau el 1972, un any després d’haver nascut a Besalú (Garrotxa). El pregoner és alhora el vicepresident de la Fundació Metalquimia.

“La consolidació”

L’empresari va repassar la col·laboració que havia tingut amb els alcaldes gironins des que van començar a col·laborar amb l’Ajuntament. Va fer esment a Anna Pagans, a Carles Puigdemont, i va dir que la col·laboració s’havia consolidat “amb tu, Marta” [al costat seu, al balcó].

Lagares va explicar que per combatre la inflació i els desproveïment de materials s’ha de ser actiu, “fer que les coses passin”, i defugir “el pànic i la paràlisi”. Va parlar d’“un compte enrere global”, i va dir que en els propers vint anys la creativitat i la innovació seran bàsiques i que s’han de democratitzar. La Fundació Metalquimia va encunyar fa anys el “paraulot” creativació, que neix de la creativitat i la innovació. Potser per això han pogut impulsar la Simfònica de Cobla i Corda de Catalunya i la Jove Orquestra de les Comarques Gironines.

Justament músics de la Simfònica de Cobla i Corda, dirigits per Francesc Cassú, van sorprendre els assistents a la plaça al final del pregó. Repartits per balcons a banda i banda, van interpretar algunes notes de la sardana Girona, m’enamora i de la popular Alegria, és festa major. Va ser el moment àlgid de la nit.

Lagares és secretari de la Congregació de la Mare de Déu dels Dolors de Besalú. Durant el discurs, havia tingut un record per l’exbisbe de Girona Francesc Pardo, que va morir a l’abril. El va qualificar d’“estimat gironí d’adopció”. Lagares va assenyalar: “El bisbe Francesc, pastor i model a seguir per la seva humilitat, proximitat i caritat, que de ben segur ara ja és amb el Príncep de la Pau.”

L’empresari també va deixar caure que li agradaria que “ben aviat es pugui ocupar la seva vacant”. Avui al matí (a les 11) a la basílica de Sant Feliu, l’administrador diocesà, Mn. Lluís Suñer, presidirà la missa solemne en honor al patró de la ciutat i del Bisbat de Girona.

LA FRASE

En 50 anys les Fires, igual que la nostra organització, han passat de la tradició a la disrupció
Fragment del pregó de Fires de Josep Lagares

LA XIFRA

50
anys
fa que l’empresa Metalquimia és a Girona. Josep Lagares va dir ahir que se sentia honorat de poder fer el pregó.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona