Societat

Societat

Fires de Sant Narcís

Un atractiu amb efectes

Els firaires fixen Girona com una de les places del país on fan més caixa, però veuen el campament de la Copa com una incomoditat

Amics del Parc de la Devesa reiteren que les atraccions perjudiquen l’arbrat i “el pulmó verd” de la ciutat

No plou mai al gust de tothom, diuen. I la pluja, justament, és el que podria marcar la diferència en la recaptació dels firaires de les atraccions de Sant Narcís de Girona. “És important que no plogui”, explica un dels firaires, mentre comprova que la instal·lació funcioni bé. El jove responsable explica que confien que aquest 2022 els factors, com ara la climatologia, els acompanyin. “L’any passat va ser molt bo, el temps va acompanyar”, reconeix.

Per segon any, l’Ajuntament ha desplaçat el campament dels firaires del parc de la Devesa al pàrquing de la Copa (a la rotonda de Pedret). Allà on aparquen fins a 450 cotxes de manera gratuïta gairebé tot l’any ara hi ha les rulots i les caravanes dels firaires. I el que ha guanyat el parc i els seus plàtans ho han perdut alguns responsables de les atraccions. “Nosaltres preferiríem estar al parc; allà hem de tenir grups electrògens i és més despesa”, diu el firaire.

Que fan negoci queda clar, segons els tres responsables de fires o parades consultats. Que és car instal·lar-se a Girona, també. “Hem de pagar entre 5.000 i 6.000 euros”, diu el firaire, que prefereix mantenir l’anonimat. Fa anys i anys que ve a la Devesa. “Els meus besavis ja hi venien.”

A l’associació Amics del Parc de la Devesa de Girona no li agraden les atraccions entre els plàtans. “Les Fires ens agraden. No estem en contra del macroparc d’atraccions. És un atractiu singular de Girona, però el parc no és el lloc ideal. Aquesta fira contravé moltes normes, com ara el pla d’usos de la Devesa o el reglament d’usos”, afirma el president de l’entitat, Joan Vila. Abans de l’estiu, l’entitat va canviar de nom i ja no es diu Associació Plataforma Cívica Salvem la Devesa.

“Activitat invasiva”

L’“activitat invasiva” que suposen les atraccions de Sant Narcís “resta qualitat a la Devesa com a pulmó verd de Girona”, afirma Vila, que recorda que tràilers i instal·lacions de molt pes estan a tocar dels plàtans. En canvi, el primer firaire consultat no creu que els arbres s’estressin per deu dies.

En Julio acaba d’arribar al parc amb el cotxe i el remolc. És de Barcelona i vendrà a Girona salsitxes de Frankfurt i menjar ràpid. “Fa vint-i-cinc anys que vinc.” Explica que també tenen una atracció més gran i que Girona és una bona plaça. Dormir a la Copa en lloc de la Devesa el deixa indiferent. “Mentre siguem a prop, no passa res. És cert és que hi estem moltes hores.”

L’Aventura Pirata és una de les atraccions amb aigua. Hi caben un màxim de 14 persones, en 7 barques. El seu responsable, en David, ve de Palau-solità i Plegamans (Vallès Occidental), diu que Girona és una de les dues millors places catalanes. Ells han anat, des del mes de maig, a catorze fires, incloent-hi Figueres i Blanes. La tramitació –amb licitació i concurs en el seu cas– és àgil i per via telemàtica. Anar a la Copa amb la resta de firaires no el capfica. “A mi m’és igual, però sí que és veritat que allà se sent més la música dels concerts, i afecta a l’hora de descansar.”

4
euros
valdrà el viatge en una atracció gironina instal·lada a la Devesa. D’altres, valdran, com a mínim, 5 euros.
10
dies
obriran els firaires de Sant Narcís: des d’aquest divendres, inici e les Fires amb el pregó de la Fundació Metalquimia (a les 20 h), fins al diumenge 6 de novembre, amb els Focs com a cloenda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona

Cap a la “taxa justa” de residus, a Girona

Girona

Fundesplai augmenta el nombre de participants a les seves activitats

Barcelona

Més expedicions i millores d’horaris del bus cap a Barcelona

CASTELLBISBAL
societat

El polígon petroquímic de Tarragona comptarà amb 575 sensors de risc químic

tarragona
barcelona

Colau i Asens s’embarcaran a la Flota de la Llibertat per portar ajuda a Gaza

barcelona
Unió Europea

Brussel·les requereix informació a TikTok sobre la nova aplicació

Barcelona
pensament

El funeral de Josep-Maria Terricabras serà demà al matí al Tanatori

Girona