Societat

Judici a l’activitat política del Parlament de Catalunya

Arrenca la vista contra l’expresident Roger Torrent i els membres de la mesa Adriana Delgado, Josep Costa i Eusebi Campdepadrós

El tribunal dirà avui si els acusats gaudeixen d’inviolabilitat

La justícia de l’Estat espanyol va tornar a fer seure ahir al banc dels acusats quatre polítics catalans, integrants de partits independentistes, perseguits penalment per la seva activitat pública, un procés que neix de la tutela que el Tribunal Constitucional exerceix sobre el Parlament de Catalunya.

Al banc dels acusats, l’expresident de la cambra de representació catalana Roger Torrent i els membres de la mesa Josep Costa, Adriana Delgado i Eusebi Campdepadrós, acusats del delicte de desobediència, pel qual s’enfronten a una pena menor de presó i inhabilitació.

El nucli de l’acusació són dues resolucions que la mesa que presidia Torrent va acceptar a tràmit, sobre el dret a l’autodeterminació i la monarquia. La mesa va actuar al marge dels requeriments del Tribunal Constitucional, que els manava no fer-ho. S’ha de debatre sobre si aquesta conducta va ser un delicte de desobediència o, si pel contrari, l’activitat dels diputats està emparada per la inviolabilitat de què disposen tots els membres del Parlament.

Sobre aquest concepte, el de la inviolabilitat, es va debatre ahir llargament en la primera jornada del judici, que es va dedicar, exclusivament, a les qüestions prèvies. I la qüestió que totes les defenses van plantejar al tribunal és el fet que els diputats estan protegits per la inviolabilitat de què gaudeix el Parlament i aquest fet suposa que no poden ser ni jutjats. Els advocats Andreu Van den Eynde, Jordi Pina, Olga Arderiu i Josep Costa, que es defensa a si mateix, van estendre’s llargament sobre aquesta qüestió. En un primer moment, el magistrat Carlos Mir, que presideix el judici, va dir que respondria sobre la inviolabilitat en la sentència però després va rectificar i el tribunal informarà avui, a primera hora, sobre la seva deliberació respecte a això i si el judici tira endavant.

La suspensió de la vista va planar en l’arrencada del debat pel fet que encara hi ha pendent de ser resolt un episodi de recusació del magistrat Carlos Ramos, que va ser apartat en un primer moment per un recurs de Josep Costa. El tribunal va decidir tirar endavant a risc que, si finalment es considera que Ramos hauria d’haver jutjat aquest cas, el judici s’haurà de repetir.

El concepte d’inviolabilitat ja s’ha debatut en altres judicis amb líders polítics catalans implicats i en cap moment s’ha donat la raó als seus advocats defensors quan esgrimien, com ahir van fer, que s’havia vulnerat aquest dret portant-los a judici.

Polítics, sí; ciutadans, no

Tot això passava a la seu del TSJC, i al carrer la prèvia al judici va ser la concentració al passeig de Lluís Companys de càrrecs electes de tots els partits de l’arc independentista. Polítics, sí; ciutadans fent costat, molt pocs. Hi van ser des d’Oriol Junqueras fins a Laura Borràs, així com la pràctica totalitat dels membres del govern de la Generalitat, l’expresidenta Carme Forcadell, diputats de la CUP, Dolors Feliu de l’ANC i el president d’Òmnium, Xavier Antich.

Abans d’entrar a l’edifici, Roger Torrent va denunciar la “repressió” criticant que la judicialització de la vida política “no porta enlloc”. Per l’actual conseller d’Indústria, “un conflicte de naturalesa apolítica s’ha de resoldre des de la política, no amb tribunals i jutges”.

Eusebi Campdepadrós també es va dirigir als periodistes per denunciar que “volen silenciar els diputats i que no expressin la veu del poble”. La sessió s’ha de reprendre avui i si tira endavant demà declararan els acusats.

LES FRASES

Tenim l’obligació de celebrar el judici. A la vida cal ser valent
Carlos Mir
Magistrat, president del tribunal
Això és un simulacre de judici, demano la nul·litat radical del procediment
Josep Costa
advocat, un dels processats en la causa
Estrasburg no considera delicte que un parlament admeti a tràmit iniciatives
Andreu Van den Eynde
advocat de roger torrent


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els ferratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA