Societat

catalunya

La periodista i escriptora bielorussa Svetlana Alexiévitx, Premi Internacional Catalunya

Opositora del règim de Lukaixenko, viu a Berlin des del 2020 després de marxar de Bielorússia

La periodista i escriptora bielorussa Svetlana Alexiévitx

, Premi Nobel de Literatura el 2015, ha estat guardonada amb el XXXIV Premi Internacional Catalunya que atorga el Govern.

El premi ha estat anunciat aquest dimarts a la tarda pel president de l’executiu, Pere Aragonès, des del Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat.

Nascuda el 31 de maig del 1948 de pare bielorús i de mare ucraïnesa, va estudiar periodisme a la Universitat de Minsk. Després d’exercir com a periodista a diferents mitjans es va començar a inclinar per la literatura, immersa en el corrent de l’anomenada novel·la col·lectiva.

El seu primer llibre, ‘La guerra no té rostre de dona’, abordava la qüestió de les russes que van participar en la Segona Guerra Mundial.

Quatre anys després d’aquella primera novel·la publicava ‘Taüts de zenc’ (1989), en la qual recollia testimonis de mares de soldats soviètics que van participar en la guerra de l’Afganistan. En altres llibres ha ofert la visió dels que no van poder suportar la caiguda del govern soviètic i es van suïcidar o l’heroisme i el patiment dels que es van sacrificar al desastre nuclear de Txernòbil. ‘Veus de Txernòbil’ (1997) ha estat traduït a 20 idiomes, i encara avui continua prohibit a Bielorússia.

Enfrontada al govern i la censura bielorusses, Alexiévitx va abandonar Bielorússia l’any 2000. El 2011 va tornar a Minsk. El 2015 va ser distingida amb el Premi Nobel de Literatura, la primera escriptora de no-ficció amb aquest premi en més de mig segle.

L’any 2020, després d’haver demanat públicament al president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, que abandonés el govern, va tornar a marxar del país amb l’ajuda de diplomàtics de diferents països. Des d’aleshores viu a Berlín.

La Generalitat va crear el 1989 el Premi Internacional Catalunya per reconèixer i estimular els creadors, oferir als catalans exemples de la més alta qualitat i exigència en tots els aspectes i situar el país a l’escena dels grans guardons internacionals.

El premi, dotat amb 80.000 euros i l’escultura ‘La clau i la lletra’ d’Antoni Tàpies, s’atorga anualment a persones que han contribuït de manera decisiva a desenvolupar els valors culturals, científics o humans. Institucions d’arreu del món i els membres del jurat poden presentar candidatures, d’acord amb les bases que es publiquen cada any amb la convocatòria del guardó.

En les darreres edicions s’ha reconegut la filòsofa Judith Butler (edició 2021), les doctores Dania El Mazloum i Anxhela Gradeci, la infermera Tijana Postic i la doctora i investigadora Özlem Türeci (2020).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC