Societat

Els robots entren als hospitals

Diversos centres engeguen proves pilot amb interacció entre màquines i humans en l’entorn sanitari

Han començat a vigilar pacients i ja els preparen per vestir-los i alimentar-los

Ja fa unes setmanes que Rose recorre amunt i avall els passadissos del Centre Sociosanitari El Carme, a Badalona, per tenir cura de les persones que hi ha ingressades. A la nit, com la resta del personal d’infermeria i auxiliar, la seva figura blanca entra a les habitacions per comprovar que tothom és al llit i dorm sense problemes. Però Rose no du bata. És el robot estrella de la prova pilot que s’està fent en l’àmbit europeu per introduir la robòtica en l’entorn sanitari en benefici de pacients i professionals.

La idea és que Rose treballi en tasques de suport a la cura de pacients. Inicialment estaran vinculades a la seguretat, però la idea és que més endavant pugui assumir-ne de logística, rehabilitació i comunicació amb els malalts.

Gràcies a la seva càmera infraroja, ara Rose passa habitació per habitació per revisar l’estat dels ocupants i avisa l’equip de professionals si el pacient és a terra, si es troba al llit però en posició de risc de caure, si té la porta tancada o fins i tot si la barana del llit està abaixada.

Més endavant podria arribar a interactuar amb els usuaris: si una persona ingressada prem el botó d’avís a infermeria, el personal podrà enviar-hi Rose i fer-lo servir d’instrument per parlar amb ella. Mirant més enllà, s’espera que en el futur el robot també ofereixi als pacients rutines de rehabilitació física i cognitiva, així com activitats lúdiques com escoltar música, sentir una història o fer exercicis físics.

“L’objectiu del pilot és que el robot aprengui a conviure en un centre sanitari, per integrar-lo al dia a dia del procés assistencial”, assenyala Pilar Otermin, gerent de Badalona Serveis Assistencials, l’entitat a la qual pertanyen els dos centres on han començat les proves. L’altre és l’Hospital Municipal de Badalona, on el 2020 ja es va posar a prova el robot Tiago de Pal Robotics per traslladar material no sanitari i la safata del menjar a pacients aïllats a la zona d’hospitalització de covid. Ara s’ha anat més enllà i s’està ensenyant aquests ginys amb un punt androide a desplaçar-se de manera més autònoma i integral per dins de la instal·lació, abastant diferents plantes i utilitzant l’ascensor. Faran tasques rutinàries i de poc valor, com recollir mostres per als laboratoris. Els impulsors d’aquestes iniciatives asseguren que al darrere no hi ha la voluntat de substituir el personal per màquines, sinó la certesa que, en delegar aquestes tasques a la tecnologia, els professionals disposen de més temps d’atenció directa als pacients.

Aquesta experiència de Badalona no és excepcional, sinó l’exemple d’una tendència amb un enorme potencial que s’està estudiant des de diversos centres de recerca i hospitals. L’Institut de Robòtica i Informàtica de la UPC, en col·laboració amb professionals del Parc Sanitari Pere Virgili de Barcelona, està desenvolupant un braç articulat que pugui donar menjar als pacients ingressats en aquest centre sociosanitari. La intenció és que tingui capacitat de canviar de plat, de coberts i de tovalló si és necessari. Les primeres proves amb pacients reals ja han començat.

També es preveu que comencin aquesta setmana a l’Hospital Clínic els assajos amb un nou robot que ajudi el personal sanitari a posar-se els equips de protecció individual.

“Espero que els propers anys tinguem robots capaços de manipular roba de llit, de vestir i estar en contacte amb els pacients de manera amigable i intrínsecament segura”, indica la doctora Carme Torras, cap del grup de recerca en robòtica assistencial i col·laborativa de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial del CSIC i la UPC.

El repte de l’acceptació

El director de la unitat de robòtica i automatització del centre tecnològic Eurecat, Daniel Serrano, considera que un dels aspectes clau per a la introducció de noves tecnologies robòtiques en els entorns sanitaris serà l’acceptació que puguin aconseguir per part dels usuaris. “En la cura i l’atenció sanitària, la interacció entre la persona i el robot ha de ser natural si volem que repercuteixi en positiu i millori el resultat emocional i cognitiu.”

En paraules del director de la unitat de sanitat digital d’Eurecat, Felip Miralles, “el principal repte perquè aquestes noves tecnologies siguin solucions factibles és que ofereixin una ajuda efectiva a les persones sense posar en risc la seva privacitat, l’autonomia i el benestar”.

Els experts remarquen que les noves aplicacions en robòtica assistencial i social tenen una aproximació multidisciplinària molt complexa, ja que uneixen tecnologies que inclouen els elements robòtics, el reconeixement de la veu i el gest, el monitoratge de la salut mitjançant sensors i la interacció social de la màquina amb les persones.

Tot i això, la voluntat és seguir avançant per aquest camí, com s’ha pogut comprovar amb la presentació d’una vintena d’iniciatives en aquesta direcció en el marc de l’XPAtient Barcelona Congress. La trobada per debatre el canvi de model assistencial a partir de possibilitats tecnològiques com la robòtica s’ha celebrat durant la darrera setmana gràcies a la iniciativa del centre tecnològic Eurecat, l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya, els hospitals Clínic i Vall d’Hebron, la comunitat de pràctica XPA (Experiència de Pacient) Barcelona i la Societat Catalana de Gestió Sanitària.

LES FRASES

Espero que tinguem d’aquí a uns anys robots per vestir i tractar els pacients de manera amigable i segura
Carme Torras
cap de recerca en robòtica assistencial de l’IRI (CSIC /UPC)
Volem que el robot aprengui a conviure en un centre sanitari, per integrar-lo al dia a dia assistencial
Pilar Otermin
Gerent de Badalona Serveis Assistencials
La interacció entre el robot i les persones ha de ser natural si volem més bons resultats amb els pacients
Daniel Serrano
director de la Unitat de Robòtica i Automatització d’Eurecat
Els robots seran factibles si ofereixen ajuda real sense posar en risc la privacitat o l’autonomia
Felip Miralles
director de la Unitat de salut digital d’Eurecat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona