Societat

Societat

La 4a edició del festival mon’art de Girona

La reflexió de l’art al carrer

Els organitzadors incorporen l’aportació dels veïns i problemàtiques com ara l’habitatge o la igualtat de gènere en el Monar’t

Refaran dos murals de l’any passat per unes pintades xenòfobes

La il·lustradora Bea Puig agraeix pintar la paret d’un carrer amb els comentaris dels veïns

La quarta edició del Festival Monar’t de Girona incorpora novetats volgudes i d’altres que no ho són tant. “Hi ha quatre projectes socials en què, atenent les demandes de veïns i d’entitats, es pinten edificis, parets o façanes amb el dret a l’habitatge, la igualtat de gènere o la diversitat social com a temàtiques”, explica Mariona Terrats, de l’associació Blau Blau, una de les entitats que organitzen el festival, que va començar dilluns i que s’allargarà fins diumenge. En l’organització també hi prenen part l’associació Fent i Desfent, les entitats veïnals i el personal dels centres cívics i espais municipals.

Al carrer Bastiments, a Can Gibert, nombrosos propietaris han col·laborat activament perquè es pinti un bloc. Amb el suport de la Diputació, hi ha hagut un treball previ amb els veïns i el lema és Dones que ens representen, que executaran Marina Terrats, Ivan Yagoda i Ilich Roimeser i que és un projecte +ar’T.

A Santa Eugènia, hi pinta aquests dies Bea Puig , que és il·lustradora i que fa, entre altres creacions, estampats per a roba de grans marques. Ella és l’autora del cartell del Monar’t d’aquest any i una de les artistes que ajuden a reflexionar a peu de carrer.

‘Avinença’

Amb Avinença, al carrer Montseny, Puig vol expressar la “diversitat cultural” de Santa Eugènia, on el 42,83% dels veïns són d’origen estranger (7.532 de 17.584). La il·lustradora, que viu a la Vall d’en Bas (Garrotxa), valora la implicació dels organitzadors i la interacció amb els veïns mentre pinta un paret. “A l’estudi estàs sol i aquí, en canvi, un avi em deia, per exemple, que en aquest dibuix faltava una arracada [d’una dona].”

En el mural, fet amb pintura acrílica, s’hi veuen dues dones que parlen amb gestos, i una persona que toca la guitarra, “un llenguatge universal”.

Cada dia la vintena d’artistes que participen en el Monar’t, que amplia any rere any la programació, conviuen i dinen plegats a Can Ninetes. Alguns veïns els preparen dinars dels respectius països d’origen. És una de les coses que sorprèn Lucas Amaral , que és de Belo Horizonte (Brasil), però que està establert a Barcelona. Si Bea Puig és a l’espai d’intervenció número 11, en Lucas pinta–amb música a tot drap– al 13. Ho fa amb esprais i fa una reflexió sobre l’art efímer, diu. Hi sortirà, entre altres, un gran drac xinès, diu, mentre reposa i parla amb responsables de l’associació de veïns i de l’organització. Amaral, d’Inventura Studio, és al carrer Montnegre, a prop de la piscina municipal de Can Gibert-Santa Eugènia. Molt a prop, al camp de futbol cada tarda hi ha tallers de grafits.

La reflexió sobre l’art i la xenofòbia va centrar ahir al vespre a la sala d’actes de la Marfà una taula rodona. S’hi va analitzar si l’art urbà pot esdevenir una eina de transformació social i fomentar valors de convivència. Tot això és degut al fet que dos dels murals de l’any passat –el de Rice i el de Pau Lo–, al col·legi dels Maristes, han estat ratllats amb pintades xenòfobes contra personatges negres. “Parlar-ne és una manera de combatre-ho”, diu Terrats. Els murals es corregiran.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró
Xina

Pequín ordena retirar les aplicacions de Whatsapp i Threads

Barcelona

La lluita veïnal pel tancament de la cimentera arriba als jutjats per la via penal

MONTCADA I REIXAC

El corredor sud de Rodalies quedarà alterat tots els caps de setmana fins el juny

Castelldefels

Resolen l'avaria que havia afectat la telefonia mòbil al Ripollès

RIPOLL
ROSES

Reobren el camí de ronda entre les platges de Canyelles i Almadrava

ROSES