Societat

Barcelona atén més d’11.000 emigrants i refugiats durant el primer semestre

L’increment més destacat per nacionalitats ha estat entre les persones ucraïneses

El Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats de Barcelona (SAIER) ha atès un total d’11.430 persones durant el primer semestre del 2022, un 11% més que el mateix període de l’any passat. Les activitats realitzades pel SAIER han crescut un 70% respecte a l’any anterior. L’increment més destacat per nacionalitats ha estat entre les persones ucraïneses, un 530% més. La majoria de persones ateses segueixen sent d’Amèrica del Sud (53%; 47% el 2021), mentre que el 19% són d’Europa; el 12% d’Àfrica: el 10% d’Amèrica Central; el 5% d’Àsia i l’1% d’Amèrica del Nord. L’esclat de la guerra a Ucraïna ha revertit el pes dels continents respecte a altres anys.

Per exemple, el primer semestre de l’any passat, el segon grup més nombrós de persones ateses després de les persones d’Amèrica Llatina van ser els ciutadans d’Àfrica (18%), seguits dels d’Amèrica Central (15%), Europa (10%), Àsia (9%) i Amèrica del Nord (1%).

Pel que fa a la situació administrativa de les persones que han accedit als serveis del SAIER, un 71% es trobaven en situació irregular; un 13% en situació regular; un 14% sense registre i un 2% en irregularitat sobrevinguda.

Destaca també l’augment de persones procedents del Perú, país que se situa al capdavant dels països de procedència de les persones immigrades amb una pujada del 53% respecte al primer semestre del 2021 i amb un augment del 71% de les persones sol·licitants de protecció internacional.D’aquestes dades es desprèn que ha tornat a incrementar-se de forma considerable el nombre de persones ateses en situació administrativa ‘en tràmit’, les quals responen a un major nombre de persones sol·licitants de protecció internacional. D’acord amb la reobertura de fronteres després de l’impacte més dur de la pandèmia de la covid, torna a augmentar el percentatge de persones que han arribat en aquests tres últims anys.

En referència amb la protecció internacional, les persones ateses amb aquest perfil ascendeixen un 56% més en comparació amb el 2021. Destaca, a banda, de l’augment del 993% de persones procedents d’Ucraïna, l’increment del 168% de persones procedents del Marroc sol·licitants d’asil.

Respecte a l’any d’arribada a Barcelona, la gran majoria de persones ateses s’han establert a la ciutat en els darrers tres anys (un 67%, respecte al 58% del 2021) i una altra part important (un 11% respecte a un 20% del 2021) ho ha fet entre els tres i sis anys anteriors.

La informació d’acollida, majoritària al servei

L’evolució de les persones ateses i activitats realitzades durant els últims deu anys permet apreciar un creixement de les persones usuàries, des de les 5.932 fins a les 11.430 d’aquest any, i de les activitats, des de les 18.599 fins a les més de 52.000 d’aquest any. Les activitats realitzades -entrevistes, informacions, orientacions i derivacions- han crescut un 70% respecte a l’any anterior i un 41% en comparació amb el 2018.

La majoria de les activitats realitzades, 54%, han estat informació d’acollida (62% el 2021). Els altres serveis han estat atenció social per part de la Creu Roja; l’assistència a tràmits d’estrangeria CITE; l’assistència jurídica de protecció internacional; l’assistència jurídica d’estrangeria a l’ICAB (10%); l’assistència a l’homologació de formació i feina (10%) i cursos de català (1%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró