Societat

Entra en vigor el pla d’estalvi amb el termòstat a 27 graus i aparadors apagats a les 22h

Les associacions de comerciants veuen molt precipitades les mesures i demanen “flexibilitat” a l’hora d’aplicar-les

El govern espanyol estima aconseguir amb aquestes primeres mesures entre el 4 i el 5% d’estalvi del 7% total pactat amb la UE

El decret llei per estalviar energia impulsat pel govern espanyol, i que té com a mesura estrella la limitació de la temperatura a 27 graus a l’estiu i a 19 graus a l’hivern, ha entrat en vigor aquest dimecres, amb la intenció que serveixi per retallar substancialment la factura energètica i de complir amb els objectius que marca Brussel·les. Les associacions de comerciants de Barcelona veuen molt precipitades les mesures i demanen “flexibilitat” a l’hora d’aplicar-les. Les entitats de botigues lamenten que 27 graus “és una temperatura massa elevada” amb la qual “els clients es trobaran incòmodes a les botigues”.

Excepcions

Les limitacions no s’aplicaran en els espais laborals com ara cuines o bars o qualsevol feina on els treballadors estiguin en moviment. En aquests casos, es respectarà la normativa laboral que marca el màxim de temperatura en 25 graus. Amb tot, el govern espanyol insisteix que la mesura continuarà sent efectiva perquè “no és el mateix 25 que 19 graus”, insistia la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, la setmana passada. Segons els càlculs de la ministra, cada grau de canvi de temperatura suposa un estalvi del 7% del consum.

El control de temperatura s’haurà d’aplicar a l’administració pública, als comerços, als supermercats, als espais culturals com ara cinemes o teatres i també en estacions de transports. Precisament, aquest darrer és un dels punts en els quals el Govern ha demanat un canvi per evitar que es redueixi l’ús del transport públic. El govern espanyol va reafirmar que les mesures tiraven endavant a la Conferència Sectorial d’Energia d’aquest dimarts, on l’Executiu va demanar una moratòria del decret per acabar d’afinar-lo i les comunitats governades pel PP van exigir-ne la retirada.

Tampoc hauran de regular el termòstat a 27 graus hospitals, centres educatius i perruqueries i les habitacions d’hotel, que es consideren un espai privat. A les cases particulars no s’introdueix cap límit de temperatura.

Els monuments, exempts

Un altre dels canvis a aplicar a partir d’aquesta nit és l’obligació d’apagar les llums dels aparadors a les 22 h. La resolució també s’aplica a l’enllumenat dels edificis públics que estiguin desocupats però, en canvi, no obliga els monuments com la Sagrada Família a apagar les llums que l’il·luminen. En aquest cas, serà el patronat que la gestiona qui decidirà què fer amb l’enllumenat.

Aquest decret també obliga els edificis públics a millorar la seva eficiència energètica, ja sigui amb obres de rehabilitació, substituint l’enllumenat o instal·lant sistemes d’autoconsum.

Els recintes obligats a mantenir la temperatura a 27 graus com a mínima hauran d’informar amb cartells o pantalles que les mesures contribueixen a l’estalvi energètic abans del 2 de setembre. Fins ara, els locals ja estaven obligats a mostrar la temperatura i l’humitat dels espais.

Allargant el pla de xoc fins al novembre del 2023, l’executiu de Pedro Sánchez espera complir amb el compromís europeu de reduir la dependència energètica davant de l’amenaça d’un tall del subministrament de gas rus.

Amb aquestes primeres mesures, el Ministeri de Transició Ecològica estima que s’aconseguirà entre el 4 i el 5% d’estalvi en el consum energètic compromès amb la Unió Europea, que és del 7%.

Incompliments

Aquest dimcres al matí la majoria de comerços ja han aplicat les mesures d’estalvi, com per exemple, el mercat de Santa Caterina, on el termòmetre estava a 27,9 graus. En canvi, en un altre comerç, el C&A, del centre de Barcelona, l’aire condicionat estava posat al 23,2 graus, molt per sota del permès, que és com a màxim a 27 graus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona