Societat

La Casa de l’Ardiaca ja llueix amb tota la seva esplendor

Acaba la restauració de la façana d’aquest edifici emblemàtic després d’un procés de deu anys

Els propietaris han assumit la integritat del cost i es queixen de la falta d’ajuts públics tot i el valor del palau

La Casa de l’Ardiaca, a la pujada de la Catedral, llueix des de dilluns una imatge completament renovada. Les bastides que el novembre passat es van muntar per abordar la rehabilitació pràcticament integral de la façana ja s’han retirat i queden pocs detalls per donar l’obra per acabada. Ha estat un procés llarg, iniciat ja fa deu anys, que no ha estat exempt de problemes i, fins i tot, de litigis judicials. Aquest palau noble, que també dona a la plaça dels Lledoners i al carrer de la Claveria, es troba situat just al davant de la plaça dels Apòstols, i antigament havia estat l’allotjament de l’ardiaca major de la catedral de Girona. De fet, a la façana encara es conserven els escuts nobiliaris dels ardiaques Jaume d’Agullana i Bernat de Cardona.

L’encàrrec per rehabilitar la façana es va fer arran d’una inspecció tècnica que el 2006 va detectar-hi “lesions greus”, com ara el despreniment de trossos de les teules de la tortugada o del remolinat. “Se’n va informar l’Ajuntament, que va fer un requeriment per refer les parts susceptibles d’amenaçar la integritat dels vianants i dels mateixos veïns de l’edifici”, explica Xavier Masgrau, l’arquitecte que es va encarregar tant de la revisió tècnica de la façana com de la seva rehabilitació posterior.

Segons el pla especial del Barri Vell, a la Casa de l’Ardiaca li corresponia una restauració tipològica que obligava a restituir l’aspecte original que havia tingut en el seu any de construcció. Amb tot, Masgrau destaca que l’edifici és resultat de diverses reformes de l’època gòtica i renaixentista, tot i que en l’inventari del patrimoni arquitectònic català figura com a monument barroc del segle XVI i també té alguns elements romànics. De fet, alguns documents expliquen que al segle X ja hi havia un edifici que va acollir l’ardiaca Guitart. El palau també figura en el catàleg de Girona de béns culturals d’interès local.

La façana té 1.300 m² entre els seus tres costats i una altura irregular a causa del desnivell del terreny. A la plaça dels Lledoners l’edifici té planta baixa i dos pisos, però al carrer de la Claveria té dos pisos més. L’encàrrec incloïa el revestiment de la façana amb un estucat de calç tradicional i no preveia l’actuació en la serralleria i la fusteria dels balcons, que aniran arranjant els veïns pel seu compte segons el seu estat de conservació. També s’ha canviat la tortugada per una cornisa prefabricada de formigó i s’han substituït les canals i els baixants per uns de coure, a més d’afegir una canal nova per assegurar l’evacuació de les aigües. Finalment, també s’ha reproduït l’encoixinat que hi havia a la cantonada de la plaça de la Catedral amb el carrer de la Claveria just al davant de l’escultura de la Mare de Déu de la Pera. “Aquests encoixinats eren molt propis dels segles XVIII i XIX. Reproduïen falsos carreus de pedra i estaven fets amb el mateix morter”, explica Masgrau.

Un aspecte important de la rehabilitació ha estat la tria del color del remolinat de calç, que és un ocre groguenc matisat amb un punt de gris o marró: “És un edifici molt gros i s’havia de mirar de no desentonar ni fer el protagonista amb uns veïns com la catedral, la Pia Almoina i el Museu d’Art. Aquest color conviu amb tranquil·litat amb els altres edificis.”

L’arquitecte assegura que l’obra ha estat complexa: “Quan t’hi poses, com en tots el edificis històrics, et vas trobant sorpreses. A més, el mal temps ens ha endarrerit.” Han estat nou mesos de treballs que han posat a prova la “paciència” dels veïns. “El seu comportament ha estat en tot moment exemplar”, manifesta Masgrau, que també té paraules d’elogi per a Estucats Ventura, empresa de Palafrugell encarregada de les obres: “Són els millors de Catalunya. Han col·laborat molt més enllà del que faria un industrial normal.”

Els treballs ja estan pràcticament acabats. Només queda pintar l’encoixinat i posar-hi unes barreres de ferro que el protegeixin de possibles rascades de vehicles. També queda la connexió dels baixants, que es farà amb ferro perquè és més resistent, i que els tècnics autoritzats grapin els cables de llum i telèfon per un nou traçat que els dissimuli.

Litigi amb l’ajuntament

L’obra s’ha demorat deu anys a causa d’un litigi judicial entre la propietat i l’Ajuntament de Girona per diferències de criteri en la rehabilitació. “Ens demanaven una altra mena d’acabat al del projecte original, però ens va semblar una petició arbitrària”, explica Masgrau. La justícia va donar la raó en primera instància als propietaris, però el procés es va allargar i, finalment, es van admetre parcialment els requisits de l’ajuntament. Això va obligar a replantejar el projecte, que es va encarir: “Vam demanar més pressupostos. Per sort, els veïns van entendre que és una obra emblemàtica i van tenir el bon seny de triar les persones més capacitades i no el pressupost més barat.”

L’obra l’han finançada en la seva integritat els propietaris, que el 2012 ja tenien uns diners reservats per executar-la. Destaquen la nul·la col·laboració de les administracions públiques, que no els han concedit cap ajut sol·licitat. “Fins i tot vam haver d’insistir perquè ens donessin la bonificació del 50% de l’impost d’obres i construccions que preveuen les ordenances”, expliquen.

LA DATA

16.11.21
dia
en què van començar les obres de renovació de la façana, que s’han allargat vuit mesos i mig.

LA XIFRA

1.300
metres quadrats
de façana s’han rehabilitat en l’actuació a la Casa de l’Ardiaca, que dona a tres carrers.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp
Societat

Els pastissers preveuen vendre unes 800.000 mones de Pasqua

Barcelona
canvi climàtic

El desglaç polar per la crisi climàtica alenteix la rotació terrestre

barcelona
societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra