Societat

Vistalegre demana incloure el carrer del Carme a la ZBE

Els veïns rebutgen el perímetre de l’Ajuntament de Girona i es consideren discriminats respecte d’altres zones amb menys contaminació

Asseguren que és un altre dels greuges històrics del barri

Els veïns del barri de Vistalegre reclamen a l’Ajuntament de Girona que el carrer del Carme sigui inclòs dins la Zona de Baixes Emissions (ZBE) de la ciutat. Asseguren que té un dels nivells de contaminació més alts de Girona, fins i tot superior al d’altres carrers que sí que han estat inclosos en el perímetre de la ZBE, i que no hi ha “fets objectius” que justifiquin la seva exclusió.

En una reunió celebrada el 19 de juliol, el consistori va presentar als veïns el perímetre final que delimita la ZBE, però van comprovar amb sorpresa que, malgrat haver-ho sol·licitat al llarg de tot el procés participatiu, n’ha quedat exclòs el carrer del Carme. Els veïns es consideren discriminats perquè altres carrers de la ciutat amb menys contaminació sí que entren en la ZBE. Posen com a exemple Emili Grahit, proper a Vistalegre, que té una contaminació de 41 ug/m³, tres micrograms menys que el carrer del Carme. “Els dos carrers tenen un trànsit equivalent, però el carrer del Carme té menys carrils i és més estret i contaminat”, explica Àlex Casadevall en representació de l’associació de veïns del barri de Vistalegre-Carme. “El consistori assegura que pel carrer del Carme passa menys trànsit que per Emili Grahit, però això reforçaria el nostre argument perquè voldria dir que amb menys cotxes tindria més contaminació”, hi afegeix.

Casadevall considera que aquest és un més dels greuges històrics que afecten el barri, i posa com a exemple el projecte llargament demanat d’una passarel·la sobre el riu Onyar que connecti amb el barri de Montilivi o la manca d’aparcaments de zona verda. A més, denuncia que l’Ajuntament, tot i haver-los escoltat al llarg del procés participatiu, no ha atès cap de les demandes del barri: “Fa temps que lluitem per la racionalització del carrer del Carme i de tot el barri, i ens xoca que no hi hagi cap mesura per reduir-ne la contaminació.” Segons explica Casadevall, la raó donada per l’Ajuntament per excloure el carrer del Carme de la ZBE és per no perjudicar els veïns de Torre Gironella, que han de passar-hi per força. “En aquesta situació també es troben altres veïns de la ciutat, i no ha estat motiu per frenar la ZBE. Nosaltres mateixos, per anar al Trueta, estarem obligats a passar per la variant o l’AP-7 perquè no podrem passar ni per Emili Grahit ni per l’avinguda Tarradellas.”

Els veïns també creuen que l’exclusió del carrer del Carme de la ZBE pot incentivar el trànsit al barri i agreujar més el problema. “Els cotxes que entrin a Girona i no puguin passar del pont de l’Areny entraran al nostre barri per buscar aparcament i faran augmentar els nivells de trànsit i de contaminació”, explica Casadevall. El perímetre de la ZBE ja és definitiu, segons explica Casadevall, i ara només queda negociar la seva posada en marxa i la possibilitat de moratòries per als veïns de Girona: “Si la moratòria fos per a tots els veïns no hi hauria excusa per no incloure el carrer del Carme en la ZBE.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Save The Children recorda que la violència de gènere és una forma de violència directa contra la infància

barcelona
societat

Gepec denuncia que l’incendi de la planta de compostatge de Botarell continua combustionant

BOTARELL

El Chic Roses atribueix a un sabotatge les deficiències al local

roses
medi ambient

Falset aprova limitar les plantes d’energia renovable per protegir espais naturals

FALSET
successos

L’incendi de Vila-sana ha cremat gairebé 6 hectàrees de canyissar i ha afectat algunes espècies d’ocells

VILA-SANA
religió

Tres religioses podran oficiar exèquies als tanatoris de Barcelona

Barcelona

Nou projecte per recuperar pomeres resistents a la sequera

rocabruna

Nou episodi en la guerra per les terrasses

Barcelona
El millor camp per on córrer
crònica

El millor camp per on córrer