Societat

Pròxim Orient

Un narcoestat al Mediterrani

L’exportació d’estupefaents permet al règim sirià mantenir els ingressos mentre esquiva les sancions dels EUA

Els carregaments sortirien del port de Latakia, controlat per Al-Assad, en un negoci que suposa milers de milions d’euros

Moscou, Teheran i metamfetamina. Algunes investigacions recents asseguren que el règim sirià sobreviu econòmicament gràcies al tràfic de drogues. Baixar al-Assad, que ha mantingut el poder durant una dècada de guerra amb el suport de Rússia i de l’Iran, tindria en el tràfic internacional d’estupefaents una fórmula perquè el seu govern mantingui els ingressos malgrat les sancions amb què els EUA collen la cúpula política del país, la població del qual està enfonsada en la misèria.

Un camió que carregava frigorífics l’abril del 2020 va suposar l’inici d’una investigació, referenciada a principis de juliol per part del diari alemany Der Spiegel. Les autoritats romaneses van interceptar el vehicle i van descobrir que transportava més de dos milions de pastilles de Captagon, una substància psicoactiva elaborada amb metamfetamina.

El valor de mercat total de la mercaderia pujava a 43,5 milions d’euros. Amb el temps, els investigadors van saber que el lot sortia de Síria i es dirigia cap a l’Aràbia Saudita a través de Romania. El cap de l’operació seria Iyad C., un individu de la ciutat de Latakia connectat amb les autoritats capitanejades per Al-Assad. Latakia és, precisament, una de les principals ciutats del litoral mediterrani de Síria, la regió del país predominada per la comunitat alauita, el grup confessional d’Al-Assad i majoritari entre les files del règim.

No és la primera vegada que es relaciona Damasc amb el tràfic de drogues internacional. Rami Makhlouf, cosí de Baixar al-Assad i suposat home més ric de Síria, també va ser vinculat al tràfic de substàncies el mateix 2020. Uns contenidors transportats per Milkman, una companyia de la seva propietat, van ser interceptats al Caire amb 19.000 brics carregats de Captagon i d’haixix.

Alguns experts s’atreveixen a considerar la Síria d’Al-Assad com un narcoestat que no sobreviuria sense el comerç de pastilles de metamfetamina. Aquestes exportacions il·legals sobrepassen en volum de negoci les legals per part de l’estat sirià, segons dades compilades pel diari nord-americà New York Times.

Durant els darrers anys, les autoritats de Grècia, Itàlia, Aràbia Saudita i molts d’altres han capturat centenars de milions de pastilles, la majoria provinents de Latakia. La clau d’aquest comerç és que té el suport del mateix govern sirià, fet que fa que les autoritats d’altres països no tinguin opció de frenar-ho. “La idea d’anar al govern sirià i demanar-li cooperació per aturar aquest tràfic és absurd”, va dir Joel Rayburn, l’enviat especial de l’administració de Donald Trump a Síria: “És literalment el govern sirià el que està exportant drogues. No és que mirin a una altra banda mentre càrtels de drogues fan negoci. Ells són el càrtel de la droga.”

La quarta divisió de l’exèrcit sirià, que opera sota el lideratge de Maher al-Assad, germà del president Baixar, estaria fent negoci amb l’embarcament de drogues. Concretament, guanyarien uns 300.000 dòlars amb cada contenidor que surt del port de Latakia. La màfia institucionalitzada proporcionaria sobresous pagats en dòlars als soldats que controlen la zona portuària, per tal d’animar-los a fer els ulls grossos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp