Societat

MARTA DOMÈNECH

DIRECTORA GENERAL DE TURISME DE LA GENERALITAT

“Ens interessa el visitant que es mou i s’implica”

“El govern està analitzant municipi per municipi amb la direcció general d’Urbanisme per fixar un marc legal per als habitatges turístics i totes les seves modalitats; no val un cafè per a tothom”

“Hem de valorar el sector turístic, sense ell no tindríem l’aeroport que tenim ni podríem mantenir el nostre patrimoni cultural i arquitectònic”

Lloret fa anys que treballa pel turisme esportiu i porta tot l’any grups de futbol o voleibol

Aquest juliol ha estat la primera vegada que Catalunya ha promocionat la seva oferta de turisme enogastronòmic al Napa Valley Festival de Califòrnia, punt de trobada dels amants del vi als Estats Units. Un 14% de les persones que es desplacen a Catalunya per conèixer els seus vins i cellers són nord-americanes i, com explica la directora general de Turisme de la Generalitat, Marta Domènech, el turisme que ve atret per la nostra taula no només interessa perquè deixa molts diners sinó perquè s’implica en la cultura i les tradicions locals i es desplaça per tot el territori, ajudant a fer els deures de desestacionalitzar i descentralitzar el turisme.

El turista nord-americà ha tornat, però no l’asiàtic, també d’elevat poder adquisitiu. Com ens afecta?
Ni l’asiàtic ni el de l’est poden viatjar i això és un dels molts interrogants que tenim, com també ho és la inflació. Molts hotels de costa que treballen amb operadors turístics ofereixen preus tancats i estan assumint ells la pujada de preus. Sabem que tindrem un bon juliol i agost perquè les reserves estan tancades, però la gent cada cop planifica menys i, tot i que tenim dades que ens diuen que al setembre també anirà molt bé, és una campanya amb molt poques certeses.
Torna l’estiu i, amb aquest, el ‘turisme de xancleta’.
Aquest tipus de turisme ha baixat molt. Barcelona està fent una aposta pel turisme científic i pels creuers amb base a la ciutat, no els que descarreguen de cop 5.000 persones i només s’hi estan unes hores. Lloret fa molt temps que treballa pel turisme esportiu i porta tot l’any grups de futbol, voleibol o atletisme. Tots estem d’acord que volem un turisme que regeneri, no que depredi. Quan parlem de qualitat, no parlem exclusivament del nivell de despesa, sinó d’un turista que visita Catalunya al llarg de tot l’any i que es mou per tot el territori, com fa el turista enograstronòmic. Per això estem impulsant, empaquetant i promocionant la nostra rica i variada oferta, no només la de sol i platja que es concentra en un mateix moment en un mateix lloc o el turisme urbà, que té en Barcelona l’exponent.
El govern recorrerà contra la sentència que anul·la el decret que regula el lloguer d’habitacions a turistes. Què passa mentrestant?
Hi recorrerem, però estem treballant amb la direcció general d’Urbanisme per fixar un marc legal per a totes les modalitats. Cada municipi ha de triar el seu model però l’oferta d’habitatges turístics és molt alta i afecta tot Catalunya, així que cal regular-ho. Estem mirant zona per zona, perquè a vegades en un lloc hi ha tensió d’habitatge i es diu que és per culpa dels habitatges turístics i pot ser degut a més factors. No val el cafè per a tothom, s’ha d’analitzar detingudament per fer primer un bon diagnòstic i així poder prendre després les decisions pertinents.
Tona a haver-hi queixes per l’elevat nombre de turistes.
Hi ha zones que serien àrides, si no fos pel turisme. Hem de valorar aquest sector, té externalitats com tots els altres i, evidentment, les hem de governar, però també té coses boníssimes. Sense ell no tindríem l’aeroport que tenim ni –amb només set milions d’habitants– podríem mantenir el nostre patrimoni cultural i arquitectònic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona