Societat

El turisme vorejarà el 100% aquest estiu a Catalunya

L’ocupació en allotjaments turístics no arribarà a la del 2019 però poc en faltarà

El sector és optimista, tot i que vol ser prudent per la guerra a Ucraïna i l’encariment de tots els productes

Tot i que el sector turístic vol mantenir la prudència per la incertesa de la guerra a Ucraïna i la situació econòmica, amb una inflació desbocada, les previsions que ha fet per a aquest estiu a casa nostra són cent per cent positives. La Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya (ConfeCat) preveu que la reactivació del turisme, que va començar, de cop, després de Setmana Santa, no s’aturarà aquest estiu i el sector empresarial d’allotjament turístic té unes grans expectatives.

A la Costa Brava, a l’Alt Empordà, els establiments estaran tots oberts i es preveu que l’ocupació sigui igual o millor que la de l’any 2019, amb percentatges d’un 80-90%. Per procedència dels visitants, destacarien el turisme nacional català i el de França. A la Costa Brava centre i malgrat que les reserves internacionals van més lentes, s’espera que es vagin incrementant i es torni a assolir un context de normalitat i s’igualin les xifres d’ocupació de l’any 2019. De mitjana s’espera una ocupació del 95%. A la Costa Brava sud, Lloret de Mar i Blanes, les expectatives encara són incertes ja que és una destinació molt freqüentada per russos i ucraïnesos.

Continuant a la demarcació de Girona, la ConfeCat estima que a la ciutat de Girona hi haurà una ocupació d’un 80%, una mica inferior respecte a la de l’any 2019. Al Pirineu de Girona, al Ripollès i la Cerdanya també s’espera que hi hagi menys ocupació que l’any passat per la relaxació de mesures per poder viatjar a l’estranger. L’any passat, recordem, molta gent va desestimar anar a fora i va fer turisme interior. Els empresaris ja van notar menys públic aquesta Setmana Santa per la possibilitat i també les ganes de molts catalans d’anar a l’estranger després de dos anys.

A la Garrotxa es preveuen ocupacions del 70% al mes de juliol i del 90% a l’agost, i destacaria l’arribada de turisme estatal de fora de Catalunya. També es preveu en aquesta zona un repunt del turisme europeu, sobretot francesos i alemanys.

Pel que fa a la Costa Daurada-Terres de l’Ebre, on hi ha més de 170.000 places hoteleres, de càmpings i d’apartaments, es preveu un estiu amb unes dades d’ocupació similars a les del 2019, unes xifres d’ocupació que seran d’entre el 85 i el 90%, tant a la Costa Daurada com a les Terres de l’Ebre. La falta de turisme rus –el tercer turisme internacional més important el 2019 en aquest territori– s’intentarà suplir amb un augment de les pernoctacions dels mercats irlandès, britànic i nacional. Cal destacar la rellevant recuperació dels operadors turístics britànics i irlandesos a l’aeroport de Reus. Els càmpings, tant de costa com d’interior, de la demarcació de Tarragona preveuen una ocupació similar o millor que la del 2019. Els hotels creuen que no arribaran a xifres d’abans de la pandèmia.

La força dels estrangers

A la demarcació de Lleida s’espera revalidar els bons resultats de l’estiu passat, especialment al mes d’agost, amb una mitjana d’ocupació que oscil·larà entre el 80 i el 95%. S’espera, així mateix, recuperar el turisme internacional, greument afectat durant els dos anys de pandèmia. El mateix es preveu que passi a Barcelona ciutat, que ja té pràcticament oberta tota la planta hotelera. La previsió d’ocupació per als mesos de juliol i agost és del 85%, molt a prop de la de l’any 2019, que va ser del 88%.

Pel que fa a la costa de Barcelona, el Maresme té expectatives molt favorables. Esperen que el turisme de proximitat que els va visitar durant l’any 2021 pugui continuar en aquesta línia i que puguin superar les ocupacions de l’any anterior. A Sitges, la previsió d’ocupació per als mesos de juliol i agost serà del 82-87%.

LES XIFRES

85
per cent
és l’ocupació prevista a Barcelona, on ja ha tornat de forma massiva el turisme internacional.
85-90
per cent
serà l’ocupació a la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, malgrat l’absència dels turistes russos i ucraïnesos.

Vuit milions de viatgers arribaran als aeroports catalans

Empresa i Treball preveu que durant l’estiu més de vuit milions de passatgers passaran pels aeroports catalans. Aquesta xifra suposa doblar els registres de l’any passat però encara se situa un 29% per sota dels nivells del 2019. Ho va dir ahir el secretari d’Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Treball, Albert Castellanos, en un debat al Col·legi d’Economistes. Castellanos va assegurar que aquestes xifres demostren “definitivament” una “recuperació” del sector turístic després de dos anys “anòmals”. Va recordar que el turisme representa un 12% del PIB català, el 14% de l’ocupació, i que genera una despesa directa superior als 21.000 milions d’euros cada any. Castellanos va dir ahir que cal anar en la línia d’un turisme regeneratiu, “més enllà del concepte de sostenibilitat”, i que Catalunya ha de tenir “la capacitat d’aixecar la mirada i veure el turisme com un tot, amb una visió de 360 graus”. La directora general de Turisme, Marta Domènech, va remarcar que cal trobar un model que “faci compatible” la vida dels habitants del territori català amb els turistes, i va detallar que estan elaborant una “proposta transversal” sobre el model turístic que cal assolir centrada en cinc àmbits: territorial, ambiental, social, empresarial i d’innovació.“Volem proporcionar allò que el visitant busca, que és una oferta de molta més qualitat, molt més diversificada, menys estacionalitzada i menys concentrada territorialment”, va afirmar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Trobada de la Comissió de relacions entre el Consell Intercomarcal de la Gent Gran i la Generalitat

GIRONA

Adjudiquen el projecte per construir 66 habitatges de lloguer

lloret de mar
RELIGIÓ

«Sigues al capdavant per servir», lema episcopal del nou bisbe de Girona

GIRONA
SALT

Segon espai del servei gratuït de canguratge i temps de cures

SALT

Acord per cloure el procés judicial per reomplir la pedrera Berta

SANT CUGAT DEL VALLÈS

Fallada d’internet generalitzada a tot el Ripollès

RIPOLL
religió

Barcelona recorda que fa 1700 anys va configurar-se la fe de l’Església

Barcelona
UNIVERSITAT

Prop de 400 persones fan les proves de més grans de 25 i 45 anys a la UdG

GIRONA

La concessió de l’espai d’esquí i parc lúdic de FCG a la Vall de Núria acaba el dia 30

QUERALBS