Societat

Baixa la taxa de pobresa, però encara afecta un de cada quatre catalans

El descens és de vuit centèsimes mentre creix la privació material i social severa, segons dades de l’Idescat del 2021

El risc de pobresa o exclusió social a Catalunya ha baixat lleugerament el 2021 un 0,8 % respecte a l’any anterior, però encara afecta un de cada quatre habitants (25,9 %), segons l’Enquesta de condicions de vida de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat).

Aquesta taxa, que inclou el canvi metodològic introduït per Eurostat per recollir els objectius de l’Agenda 2030 de la UE, mesura la pobresa relativa a partir del nombre de persones en risc de pobresa o amb privació material i social severa o amb baixa intensitat en el treball. Dos dels tres components de la taxa experimenten una disminució respecte a l’any anterior: la taxa de pobresa passa del 21,7% l’any 2020 al 19,9% el 2021, i la baixa intensitat en el treball, del 10,2% al 9,6%. En canvi, la privació material i social severa creix del 8 a 9%.

L’enquesta 2021 recull les condicions de vida en el moment de l’entrevista, mentre que els ingressos, les prestacions socials i la intensitat en el treball fan referència a l’any 2020. En aquest sentit, els resultats mostren que els ingressos mitjans nets de les llars catalanes són de 34.982 euros i de 14.159 euros per persona l’any 2020, dada que suposa una disminució del 0,1% en ambdós casos respecte a l’any anterior.

Pel que fa als indicadors de nivell de privació de les llars, que recullen aspectes subjectius de les condicions de vida, les privacions més freqüents registren una disminució en la proporció de persones que les pateixen. Un 32,9% declara no poder fer-se càrrec de despeses imprevistes de 700 euros (33,4% l’any 2020), i un 27,8% diu no poder-se permetre una setmana de vacances a l’any (30,6% el 2020). D’altra banda, la privació que ha experimentat el major augment ha estat la relativa a la capacitat de mantenir l’habitatge a una temperatura adequada, 6,5 punts percentuals més respecte al 2020 (passa del 9,4% l’any 2020 al 15,9% el 2021).

D’altra banda, ha augmentat el nombre de persones que viuen en llars i que afirmen arribar amb facilitat o amb certa facilitat a final de mes. Aquesta és la situació del 57,4% de la població el 2021, mentre que era del 54,9% l’any 2020.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona