Societat

crisi migratòria

Berlín insta a esclarir els fets a Melilla i a respectar els drets humans

La Unió Africana també reclama una investigació “immediata” pels morts a la tanca fronterera

El govern alemany ha instat avui a esclarir els tràgics fets registrats divendres a la frontera entre el Marroc i Melilla, que es van saldar amb la mort de 27 migrants, segons les autoritats marroquines, i d’almenys 37, segons les ONG, i a respectar els drets humans en les fronteres exteriors de la UE.

“Esperem dels organismes competents, també els de la UE, que s’esclareixi (...) i que es respectin els drets humans i els estàndards d’un estat dret i els relatius a l’asil en les fronteres exteriors” del bloc, ha dit en roda de premsa ordinària el portaveu del Ministeri de l’Interior alemany, Maximilian Kall.

Per la seva banda, Wolfgang Büchner, portaveu adjunt del govern de coalició liderat pel socialdemòcrata, Olaf Scholz, va assenyalar que Berlín saluda que l’Estat espanyol hagi anunciat que esclarirà les circumstàncies exactes del que va succeir. Es tracta d’esclarir “com ha pogut passar això”, però també “d’evitar que una cosa tan terrible torni a passar”, ha assenyalat per la seva banda, el portaveu d’Afers Estrangers, Christofer Burger.

“Aquesta és per descomptat també l’expectativa i l’esperança que tenim cap als països implicats”, ha afegit.

Tot i la insistència dels periodistes, els tres portaveus han rebutjat comentar les declaracions fetes pel president espanyol, Pedro Sánchez, com per regla general no fan tampoc amb les de cap altre cap d’Estat i de govern, han argumentat. Sánchez va lloar l’actuació de la policia marroquina dissabte, quan ja se sabia que hi havia divuit morts i circulaven els vídeos sobre els fets.

El portaveu adjunt de l’executiu alemany ha assenyalat que tothom ha vist les informacions en els mitjans i les imatges en televisió del que va passar que ha qualificat de “terribles”, i va afegir que és “impactant” que nombroses persones hagin mort i centeners hagin resultat ferides en l’intent de creuar la frontera.

“Lamentem profundament la mort d’aquestes persones, però no entrarem ara en una anàlisi individualitzada. Totes aquestes qüestions del que va passar s’estan esclarint ara i això és l’important”, ha afegit.

El portaveu del Ministeri de l’Interior també ha parlat “d’un incident terrible” i ha destacat la importància de crear “vies legals” de migració i de fugida cap a la UE i ha parlat d’un gran pas endavant cap al desbloqueig del pacte europeu de migració i asil el passat 10 de juny en el Consell d’Interior.

La Comissió Europea (CE), però es resisteix a demanar una investigació sobre la massacre. La portaveu d’Afers Estrangers i Seguretat de l’executiu comunitari, Nabila Massrali, ha assegurat aquest dilluns que estan en contacte amb les autoritats del Marroc per entendre les “circumstàncies detallades” d’uns fets que ha considerat “tràgics”. Malgrat que Massrali ha expressat la voluntat d’esclarir què va passar, Brussel·les no en demana per ara una investigació.

Qui sí que ha demanat una investigació ha estat el president de la Comissió de la Unió Africana (UA), Moussa Faki Mahamat, el qual va expressar la seva “commoció i preocupació” pel “tracte violent i degradant dels migrants africans” a la frontera entre el Marroc i l’Estat espanyol. “Demano una investigació immediata sobre aquest tema i recordo a tots els països la seva obligació sota el dret internacional de tractar els migrants amb dignitat i prioritzar la seva seguretat i els drets humans, així com abstenir-se de l’ús excessiu de la força”, va assenyalar Mahamat en un comunicat de la UA difós diumenge al vespre.

La massacre registrada a la frontera de Melilla ha desencadenat una onada d’indignació arreu de l’Estat, que es va traduir amb manifestacions de rebuig a diverses ciutats de l’Estat diumenge. Per avui també hi ha convocades protestes. La indignació ha anat en augment arran dels vídeos difosos l’Associació Marroquina de Drets Humans a Nador (AMDH-Nador) sobre els fets. En aquests vídeos, es mostra la policia marroquina custodiant desenes de persones migrants ferides o mortes per la repressió policial en l’intent fallit de saltar la tanca fronterera que separa el Marroc de Melilla. Només 133 van aconseguir travessar-la.

L’intent de salt a la tanca de Melilla registrat divendres era el primer després del canvi de relacions entre Rabat i Madrid arran del gir pro Marroc del govern de Pedro Sánchez sobre el Sàhara Occidental.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Rebaixen la condemna a l’exalcalde de Torredembarra pel cas de les guinguetes

Torredembarra
SALT

Identifiquen un inhibidor d’una proteïna clau en el procés de la metàstasi

SALT
Societat

Els sindicats de presons convoquen vagues el 26 d’abril i 11 de maig

Barcelona
CAMPRODON

S’estrena una guia turística que utilitza la Intel·ligència Artificial

CAMPRODON
VENTALLÓ

Les últimes pluges garanteixen els farratges als pagesos gironins

VENTALLÓ
TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona