Societat

economia

Ajudes de 40 MEUR als sectors de la fruita dolça i l’ametlla per les gelades

Acció Climàtica habilitarà 32 milions per a les explotacions afectades a pagar aquest any i el 2023

Empresa i Treball donarà 8 milions per a centrals fruiteres i cooperatives, que pagarà aquest 2022

El Govern destinarà 40 milions d’euros en ajuts als sectors de la fruita dolça i l’ametlla per pal·liar les pèrdues sofertes per les gelades de principis d’abril. Acció Climàtica habilitarà 32 milions d’euros per a les explotacions afectades i la previsió és pagar la meitat dels ajuts, enguany, i l’altra meitat el 2023. Empresa i Treball, per la seva banda articularà una línia de 8 milions per a centrals fruiteres i cooperatives, que es pagarà durant aquest any. L’objectiu és injectar liquiditat al sector per tal que pugui arribar a la pròxima campanya.

Unió de Pagesos ha valorat positivament l’anunci del Govern però exigeix que el govern de l’estat també articuli ajuts per als productors afectats, més enllà dels 10 milions d’euros anunciats per a centrals.

Anunci d’Aragonès

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat per la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, i pel conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha anunciat aquest dimarts Lleida que el Govern mobilitzarà 40 milions d’euros en ajuts al sector agrari “per pal·liar les pèrdues ocasionades per les gelades de l’abril passat i donar liquiditat a les empreses”.

Després de presidir la reunió extraordinària de la Taula Agrària on s’han acordat els ajuts, Aragonès ha agraït “el compromís de la pagesia amb la defensa del territori”. Així mateix, ha recordat que és la primera vegada que un president de la Generalitat encapçala la Taula Agrària i que ho ha fet “per fer palès el compromís del Govern amb el sector primari, en què Catalunya és capdavantera”.

Els ajuts anunciats, que serviran per donar liquiditat a les empreses perquè puguin continuar amb la seva activitat i preparar la campanya del 2023, es dividiran en 32 milions per a explotacions agràries de fruita dolça i ametller i 8 milions per a cooperatives i centrals fructícoles.

El president de la Generalitat ha insistit en la necessitat de “cuidar i acompanyar els pagesos en la seva quotidianitat, i en les qüestions estructurals, especialment davant de situacions sobrevingudes que afecten les collites i el conjunt del sector” com és el cas de les gelades de principis d’abril, “les més importants dels darrers 30 anys, que van venir en el pitjor moment, com és el de la floració, i que han afectat a les comarques on la fruita dolça és fonamental per la seva activitat econòmica”, ha reblat. “El que ens correspon és actuar, posant en funcionament ajudes per contribuir a superar les dificultats”, ha dit el president de la Generalitat.

“No perdre ni una sola hectàrea”

“El Govern, com ja vam fer en els darrers mesos amb les mesures extraordinàries per fer front a la crisi d’Ucraïna, va voler estar des del primer minut al costat dels nostres pagesos i pageses, de les cooperatives i les centrals fructícoles”, ha afirmat la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà. “No ens podem permetre perdre ni una sola hectàrea més ni cap més explotació agrària ni ramadera”, ha defensat. “La pagesia sempre hi és quan la necessitem i el Govern també hi és per als pagesos”, ha remarcat la consellera.

Jordà ha dit que l’afectació de les gelades si situa entre el 80 i el 100% en fruita de pinyol i ametlla i ha quantificat en més de 100 milions d’euros els danys que han sofert les explotacions assegurades, segons els peritatges fets per Agroseguro. En aquest sentit, Acció Climàtica destinarà 32 milions d’euros per a les explotacions afectades, uns recursos que assumirà el Govern davant la negativa del Ministeri d’Agricultura a habilitar ajuts a les explotacions afectades en considerar que els productors ja rebran les indemnitzacions corresponents de l’assegurança agrària.

Empresa i Treball aporta 8 milions d’euros dels ajuts, adreçats a cooperatives i centrals fruiteres per les pèrdues en fruita de pinyol. “Ateses les circumstàncies, hem considerat que també havíem de ser al costat d’un sector primari que és fonamental per a l’equilibri del sistema productiu del país”, ha dit el conseller Torrent. De totes maneres, Empresa i Treball no tanca la porta a una segona línia d’ajuts per a cooperatives i centrals, en aquest cas per fruita de llavor.

Ajuts a explotacions

Els ajuts consistiran, d’una banda, en la compensació de les pèrdues no cobertes per les assegurances agràries de les explotacions de fruita dolça i ametller afectades; i de l’altra, en ajuts a cooperatives agràries i centrals fructícoles per compensar la producció de fruita de pinyol i ametlla que no s’ha pogut comercialitzar. La intensitat de l’ajut serà diferent en funció de la ubicació de l’explotació agrària. Per a les explotacions de fruita dolça amb assegurança contractada, l’import de l’ajut serà de 2.340 euros per hectàrea en zones sense limitacions naturals, i de 3.695 euros/ha en zones amb limitacions naturals. Pel que fa a l’ametlla, oscil·larà entre els 304 i els 1.736 euros/ha.

En el cas de les explotacions no assegurades aquests imports es reduiran a la meitat. D’altra banda, s’estableix un import màxim d’ajut de 100.000 euros/explotació, amb la limitació del 90% de les pèrdues o del 80% de les pèrdues, en funció de si està en zones de limitacions naturals o no, respectivament, un cop restat l’import de la indemnització de l’assegurança en les explotacions assegurades.

Els beneficiaris podran hauran de ser agricultors professionals, explotacions agràries prioritàries (EAP) i joves agricultors amb Declaració Agrària (DUN) del 2022. Els requisits establerts són que l’afectació sigui superior al 30% a nivell de danys de la superfície total de l’explotació, que ha ser com a mínim d’una hectàrea. L’àmbit aplicació se centra en municipis de les comarques de les Garrigues, la Noguera, el Pla d’Urgell, la Ribera d’Ebre, el Segrià, la Terra Alta i l’Urgell.

Al marge dels ajuts presentats aquest dimarts, el Govern també treballa per posar en marxa una línia de finançament, amb una dotació també de 40 milions d’euros, amb interessos bonificats al 100% dirigida a productors del sector primari i Jordà ja ha indicat que “si cal, s’ampliarà”.

Unió de Pagesos reclama ajuts estatals

Unió de Pagesos ha valorat positivament els ajuts anunciats pel Govern i ha demanat “celeritat” en l’habilitació de les línies de préstec que també es preveu habilitar. L’objectiu és “injectar liquiditat per arribar a la pròxima campanya i que la gent no tingui un ofegament econòmic per poder-la afrontar”, ha afirmat el coordinador nacional de l’organització agrària Joan Caball.

D’altra banda, ha exigit al govern espanyol que també articuli ajuts per a les explotacions afectades, al marge dels 10 milions d’euros anunciats pel Ministeri d’Agricultura per a centrals fruiteres de les zones de l’Estat afectades per les gelades, que són principalment Catalunya i l’Aragó. Així mateix, des d’Unió de Pagesos han insistit en la necessitat de millorar l’assegurança agrària. Des d’Acció Climàtica ja han constituït un grup de treball justament amb aquest objectiu.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Girona recull 109 gats perduts o abandonats en set mesos

GIRONA

El 112 rep més de 200 trucades relacionades amb les pluges

barcelona

Registrada la màxima de l’any amb 43,6 ºC

barcelona

Espanya confirma 5.792 casos de verola del mico i és el país europeu amb més contagis

barcelona

Atenen una vuitantena d’abonats de la piscina de Santa Coloma

santa coloma de farners

Més de 2.100 falsificacions valorades en 667.9835 euros a la Jonquera

la jonquera

L’edifici de l’antic hospital psiquiàtric de Salt serà la base SEM del Santa Caterina

salt

Tensió i crits de “volem la veritat” en el cinquè aniversari del 17-A

barcelona

Els Mossos han rebut 58 denúncies per punxades en entorns d’oci

barcelona