Societat

La solidaritat amb el Banc dels Aliments, de més a menys

Al llarg del 2021 es van repartir més aliments que mai, amb un còmput de 3.735 tones per a 44.365 beneficiaris

Aquest any la col·laboració ha baixat fins a la meitat

El Banc dels Aliments de Girona va batre, el 2021, el seu “rècord absolut” amb el repartiment de 3.735 tones d’aliments a través de 91 entitats. Així ho va explicar ahir Frederic Gómez, l’actual president, durant la presentació de la memòria de l’entitat. “La dada més important del 2021 és que vam aconseguir repartir 3.735.635 quilos d’aliments. Ha estat un rècord absolut en els 34 anys que fa que estic al Banc dels Aliments”, va manifestar.

Aquests productes han acabat arribant a 44.365 beneficiaris, que han rebut, de mitjana, 84,2 quilos d’aliments. Gómez, però, alerta que aquest 2022 no es mantindrà la tendència a l’alça, perquè l’aliment recollit durant l’última campanya del Gran Recapte s’ha vist reduït a la meitat. De moment, han notat un descens en el nombre de beneficiaris, que ara se situa en uns 38.600.

En la seva intervenció, el president de l’entitat va afirmar que es podria interpretar que el 2021 va ser excepcional. Però no és el cas. De fet, segons va continuar explicant, s’ha disposat de tantes tones de menjar gràcies al resultat extraordinari que es va obtenir en el Gran Recapte del 2020, que és el que ha permès abastir els prestatges durant l’any 2021.

El que preocupa l’entitat són els resultats de les dues darreres campanyes de recollida de productes i aliments. La col·laboració ha viscut un descens i s’ha comprovat que es reduïa a la meitat. En concret, el 2020 va recaptar 575.344 quilos de menjar i el 2021, 324.137. I és evident que aquesta és la campanya cabdal que permet al Banc dels Aliments poder atendre les demandes socials durant tot l’any.

Gómez atribueix la davallada a diversos factors, com ara haver deixat enrere la pandèmia quan la ciutadania estava més sensibilitzada amb les dificultats que podien tenir usuaris en situació de vulnerabilitat, fet que va provocar un repunt de la solidaritat. O bé, també, arran d’un augment de la precarietat en la situació econòmica de les famílies.

En un altre sentit, l’entitat també ha registrat un descens pel que fa al nombre de beneficiaris. Dels 44.365 del 2021, s’ha passat a uns 38.600 aquest any. Gómez va recalcar en la roda de premsa que el Banc dels Aliments no deixa fora ningú, tot i que sí que es podria donar la possibilitat que els usuaris acabessin rebent menys quilos per persona i any si no disposen de més menjar. Al seu parer, la davallada de beneficiaris podria venir donada pel fet que durant la pandèmia moltes persones havien quedat sense feina i, ara que la situació ha millorat, n’han tornat a trobar.

El futur, no obstant això, no dona indicis per ser gaire optimista. L’encariment del cost de la vida i, en especial, del cistell de consum, podria generar un nou repunt del nombre de famílies amb necessitats. I cal afegir-hi l’arribada de refugiats de la guerra d’Ucraïna: “Ho hem començat a detectar, però encara no ho tenim comptabilitzat. També és cert que és una realitat molt fluctuant.”

Tal com consta en la memòria del 2021, cada usuari ha rebut una mitjana de 84,2 quilos d’aliments, els quals són bàsicament llet, fruita, verdura, oli, pasta i arròs. El menjar prové de diversos llocs: aprofitaments (el 39%), fons europeus (32%) i donacions (29%). El Banc dels Aliments no atén directament els beneficiaris, sinó que abasteix entitats socials que s’encarreguen de proporcionar el menjar. El 63% s’han distribuït a través dels centres de distribució d’aliments (CDA).

A curt termini, es prepara una nova edició de la campanya La fam no fa vacances per recollir aliments de cara a l’estiu. Es farà del 24 al 26 de juny.

LES FRASES

Ha estat un rècord absolut en els 34 anys que fa que estic al Banc dels Aliments. Però ha estat gràcies a la bona campanya de donacions del 2020
Hem començat a detectar l’impacte dels refugiats d’Ucraïna, però és una realitat molt fluctuant
Frederic Gómez
PRESIDENT DEL BANC DELS ALIMENTS DE GIRONA

Fi d’una llarga etapa

El Banc dels Aliments de Girona no s’entendria sense la figura de Frederic Gómez. Hi ha estat 34 anys, mitja vida dedicada a la solidaritat i a donar un suport imprescindible a aquelles famílies que viuen situacions de gran vulnerabilitat. Sempre a primera línia i al peu del canó, en una tasca totalment desinteressada. Després d’aquest llarg període, Gómez ha decidit posar punt final a la seva etapa al capdavant de l’entitat i cedirà la presidència del Banc dels Aliments a la demarcació de Girona a Joan Jorba, fins ara vicepresident primer. Per tant, un relleu natural en la trajectòria de l’entitat, que té el repte de tornar a fer créixer la solidaritat entre els gironins i gironines.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona