Societat

La primera prioritat dels Bombers és evitar que l’incendi del Solsonès es faci “molt gran”

El foc de Baldomar, a Artesa de Segre, ha cremat unes 940 hectàrees i la superfície afectada al de la Terra Alta i el Solsonès és de més de 300 ha

El conseller Elena demana “màxima prudència” als ciutadans: “No ens podem permetre tenir més incendis simultàniament”

Unes 400 dotacions dels Bombers, 120 vehicles i una vintena d’aeris treballen en els tres grans incendis actius, de grans dimensions i potencial que hi ha a Catalunya: El de Baldomar, a Artesa de Segre (La Noguera), que ja ha cremat 940 hectàrees , el de Corbera d’Ebre (Terra Alta ), amb més de 300 hectàrees, i el de Castellar de la Ribera (Solsonès), amb unes 322 hectàrees. Els Bombers també compten amb efectius dels bombers d’Andorra, de Barcelona i de l’Aragó, i dos seccions de la Unitat Militar d’Emergències (UME) .

Ara el foc que més preocupa és el del Solsonès. Segons ha explicat l’inspector en cap dels Bombers de la Generalitat, David Borrell, la “prioritat” en aquests moments és l’incendi de Castellar de la Ribera (Solsonès) per la potencialitat del foc, que si no s’aconsegueix estabilitzar es podria convertir “en un incendi molt i molt gran”. En segona prioritat hi ha “confinar” l’incendi d’Artesa de Segre, que calculen que afectarà unes 5,000 hectàrees en els pròxims dies (ara afecta unes 1.200 hectàrees, de les quals 550 estan cremades). La tercera prioritat és el de Corbera d’Ebre, que hi ha un 80% de perímetre estabilitzat.

Les causes: llamps de tempestes seques

Borrell ha explicat que les tempestes seques i els llamps que van caure aquest dimecres a la tarda podrien ser la causa d’alguns dels focs que es van generar, entre els quals els d’Artesa de Segre i el de Castellar de la Ribera. Segons el Meteocat, es van registrat uns 500 llamps durant les tempestes d’aquest dimecres a la tarda, alguns dels quals van impactar al terra provocant els focs.

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena , ha reclamat “màxima prudència” als ciutadans: “No ens podem permetre tenir més incendis simultàniament”. De fet, Borrell ha assegurat que al llarg d’aquest dijous al matí, per exemple, hi ha hagut fins a 12 focs de forma simultanis, tot i que han sigut de poca consideració, excepte els tres més grans.

En aquest sentit, el delegat del govern a Lleida, Bernat Solé, ha alertat que s’espera “un dia molt complicat, la temperatura encara pot pujar més i a la tarda d’espera tempesta, que pot portar aigua, però també vent que pot provocar un canvi de direcció. Per això demanem màxima precaució”.

Els Agents Rurals han activat el nivell 2 del pla Alfa a 27 comarques de Catalunya per l’elevat risc d’incendis. Es tracta del procediment operatiu que defineix les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció davant les situacions de perill d’incendi forestal.

Davant l’alt perill d’incendis que hi ha arreu de Catalunya, el cos de Bombers de la Generalitat ha activat M2 : tots els efectius del cos hauran de presentar-se al seu parc per treballar, sempre i quan hi hagi vehicles disponibles per fer-ho.

A més, davant la simultaneïtat de focs, Protecció Civil de la Generalitat ha pujat el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT a fase d’Emergència 2, la més alta que contempla el Pla. Des de Protecció Civil justifiquen l’increment de la fase d’emergències perquè hi ha diversos incendis forestals actius i simultanis que requereixen molts mitjans d’extinció, existeix un potencial perill per a nuclis de població i s’estan produint efectes importants en el territori.

El telèfon 112 ha rebut unes 800 trucades relacionades amb els incendis forestals simultanis que van començar aquest dimecres a la tarda.

Artesa de Segre

En l’incendi de Baldomarhan cremat unes 940 hectàrees, segons dades provisionals dels Agents Rurals. Segons els Bombers el foc podria arribar a afectar unes 5.000 hectàrees en total. Preocupa el flanc oest, que avança cap a Figuerola de Meià. El govern ha demanat evitar els desplaçaments, sobretot a les zones afectades, i també evitar activitats a l’aire lliure, per l’alt perill d’incendis.

Segons ha informat el govern, no es preveuen noves evacuacions, tot i que es mantenen vint veïns de la Clua evacuats, 54 monitors i nens i nenes evacuats d’una casa de colònies d’Argentera cap a un pavelló i els veïns d’Alós de Balaguer, que segueixen confinats.

Donada la capacitat d’avançament dels grans incendis i la proliferació d’altres focs de dimensions més modestes, els Bombers de la Generalitat han demanat als pagesos de la zona que llaurin els camps. A més, les persones que vulguin anar a treballar a les seves granges primer hauran de personar-se al Centre de Comandament de Bombers, ubicat al Parc de Bombers d’Artesa de Segre, ja que només podran accedir a les seves propietats acompanyats per agents del cos, que en garantiran la seguretat.

Solsonès

Pel que fa al tercer gran incendi, el de Castellar de la Ribera (Solsonès), hi treballen diverses desenes de dotacions terrestres i sis mitjans aeris. S’han cremat unes 322 hectàrees, segons dades provisionals dels Agents Rurals . Segons el cap de Bombers de la Generalitat, aquest incendi és la primera prioritat perquè si no s’aconsegueix estabilitzat, podria convertir-se en un “molt gran incendi”, ja que té més potencial de superfície per cremar. Els Bombers treballen amb un primer eix de confinament de 5.000 hectàrees per estabilitzar el foc.

L’alcaldessa del municipi, Claustre Sunyer, diu que hi ha dos punts que els preocupen especialment. Un és a la part sud de la masia de Les Berques i l’altre punt és més al nord, direcció a Bassella (Alt Urgell). També ha lamentat que si no hagués estat pels veïns i les ADF l’incendi que crema des d’aquest dimecres al terme municipal “s’hagués descontrolat” més.

Davant les crítiques de l’alcaldessa per la falta d’efectius quan es va iniciar l’incendi dimecres al vespre, els Bombers han negat que aquest foc es deixés com a última prioritat dimecres al vespre, i ha argumentat que les condicions meteorològiques i la proximitat de la foscor no van permetre l’ús de mitjans aeris.

Corbera, perimetrat

Segons han informat els Bombers en un comunicat, l’incendi de Corbera d’Ebre està perimetrat, és a dir, envoltat per les línies d’aigua dels Bombers. El sotsinspector dels Bombers, Guillem Guinjoan, ha explicat que l’estratègia és sacrificar unes 50 hectàrees de superfície forestal que hi ha davant del cap del foc per poder-lo confinar i estabilitzar a la carretera TV-7333, que està tallada al trànsit. De moment s’han cremat 360 hectàrees, totes de superfície forestal i no s’han hagut de lamentar danys personals ni materials. La simultaneïtat d’incendis a Catalunya fa que únicament hi hagi 42 dotacions terrestres i dues aèries.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Diagnòstic mèdic al català

Barcelona

Un nou barri que aspira a ser un referent internacional

Sant Adrià de Besòs
Societat

Busquen sostre per als usuaris de l’alberg que tanca a Badalona

Badalona
Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau
Societat

Dilluns s’inicia l’enderroc del Gimnàs Sant Pau

barcelona
Moda

El món mira la moda nupcial que s’exhibeix a Barcelona

Barcelona

Banc Sabadell celebra la setzena edició dels Aces Solidaris

gastronomia

Cap de setmana de festival gastronòmic al Moll de la Fusta

Barcelona
cultura

L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques en els contractes públics

vic
Iran

La Policia de la Moral torna a detenir dones per no portar el vel islàmic

Barcelona