Societat

Impuls a la recuperació de la casa de Macià a Prats de Molló

Carme Forcadell i Lluís Puig lideren l’entitat que vol rehabilitar i museïtzar l’espai coincidint amb el centenari de la detenció del president

La primera activitat serà un aplec cultural transfronterer

Una nova entitat, l’Associació Amics de Casa Macià, s’ha constituït recentment per impulsar la rehabilitació i la conversió en museu de la vil·la Denise, la finca de Prats de Molló on el 122è president de la Generalitat, Francesc Macià, va situar el 1926 la seu de l’estat major per coordinar l’operació militar que havia d’alliberar Catalunya de la dictadura de Primo de Rivera i d’Espanya, i on finalment va acabar sent detingut.

L’expresidenta del Parlament Carme Forcadell és la presidenta de l’Associació Amics de Casa Macià, que té en la figura de l’exconseller de Cultura Lluís Puig el seu primer director. Són dos dels motors i les cares visibles d’aquesta nova entitat, que, en col·laboració amb l’Associació Casa Macià que gestiona l’espai, treballarà per recollir fons per a la recuperació de la vil·la Denise.

El primer pas cap a la recuperació d’aquest espai ja el van fer, a finals del 2020, un grup de persones de la societat catalana que van adquirir la casa i la van posar a disposició del país. Van posar fi a anys d’abandó i deteriorament de l’espai i també amb el risc que caigués en mans alienes a la història del país i se’n perdés el valor històric i simbòlic.

L’entitat ja ha començat a treballar i vol enllestir el projecte el 2026, quan es complirà el centenari de la descoberta dels plans de Macià i la seva captura, els anomenats Fets de Prats de Molló. La primera activitat per recollir fons per a la rehabilitació de la casa serà un aplec cultural transfronterer, entre Molló i Prats de Molló, que se celebrarà els dies 2 i 3 de juliol i que també posarà en evidència l’altre gran objectiu de l’entitat: una “profunda vocació transfronterera” i d’unir les comarques del Ripollès i el Vallespir des del punt de vista cultural, històric, social, institucional, turístic i econòmic. “No es pot entendre un territori sense l’altre i les connexions personals i els lligams familiars han de ser el motor d’una major implicació i connectivitat a tots els nivells”, diu l’Associació Amics de Casa Macià.

Les primeres activitats

L’Aplec Nacional de Cultura del primer cap de setmana de juliol neix amb vocació anual i en aquesta primera edició inclourà visites culturals guiades a punts emblemàtics de la zona, un concert de música clàssica, un sopar popular i un taller de jocs tradicionals, entre d’altres esdeveniments.

Durant els pròxims mesos l’Associació Amics de Casa Macià engegarà més projectes, començant per les Primeres Jornades d’Historiografia Nacional, que es faran el darrer cap de setmana d’octubre a la comarca del Vallespir.

LA DATA

02.07.22
Començarà
l’Aplec Nacional de Cultura per ajudar a recollir fons per a la rehabilitació de la vil·la Denise.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona