Societat

ENRIC BOU

Professor universitari i filòleg

“ Viure és dubtar, cercar alternatives als avantpassats”

“Als Estats Units encara funciona l’ascensor social. El resultat és que tens una massa crítica d’altíssim nivell”

“El viatge et dona una sensació de provisionalitat i et fa mirar la teva estabilitat, la vida quotidiana, des de fora del pou”

Com a anècdota, en un dels cursos de la Universitat de Brown vaig tenir una filla de Kevin Costner aprenent català i llegint ‘La plaça del Diamant

Porta Enric Bou (Barcelona, 1954) els últims anys a Venècia, a la secció d’hispàniques de la Universitat de Ca’ Foscari, després d’un llarg periple americà que el va portar a ser catedràtic a la prestigiosa Universitat de Brown durant quinze anys, fins al 2011, o, abans, al distingit Wellesley College. Institucions universitàries d’alt nivell i molta història i personatges. Provinent de la Universitat de Barcelona, Bou, d’extensa bibliografia assagística, és allò que al món del bàsquet anomenen un rodamon.

A ‘Desviacions. Proses de viatge’ explica que un dia es va adonar que era un viatger.
Deia Álvaro de Campos (heterònim de Pessoa): “Després de tot, la millor manera de viatjar és sentir. / Sent-ho tot de totes maneres. / Sentir-ho tot en excés/ Perquè totes les coses són realment excessives.” El viatge et dona una sensació de provisionalitat i et fa mirar la teva estabilitat, la vida quotidiana, des de fora del pou. El canvi de perspectiva és fonamental per vèncer la comoditat o l’excés d’arrelament.
Potser s’ha convertit en un viatger etern, que ja no somia en el retorn?
Cap viatge és etern. Sempre tornem: els exiliats al país que s’inventen o troben, com deia Joseph Brodsky, o Edward Said o Claudio Guillén. En el meu cas torno a la literatura, la lectura i l’escriptura, que és la meva casa. O a les marjades, en el sentit que li donava Vicent Andrés Estellés: “M’agradaria, amb una semblant assemblea / de pedres, preservar amb els meus mots / un idioma, un país, una forma de vida.”
Diu que les desviacions són també llocs, moments, fragments de vida, cròniques d’uns dies en un altre món... Com ho ha percebut?
La vida és fragmentària, dissonant i desafinada. La desviació és un fragment, un moment d’il·luminació. Walter Benjamin descrivia el seu mètode d’acoblament de fragments a Das Passagen-Werk com un muntatge literari, que trasllada el principi del muntatge a la història: “És a dir, muntar construccions a gran escala a partir de la peça tallada més petita i amb més precisió.” Si alguna cosa ens ha ensenyat la postmodernor és el rebuig de (o la malfiança envers) les grans narracions nacionalistes, socials, en suma ideològiques, en les quals tot té un sentit. En el món actual, viure és dubtar, cercar alternatives als ensenyaments que ens havien fornit els nostres avantpassats, tot creant-ne de nous.
Ha estat molts anys a Amèrica, formant part de centres universitaris importants com la Universitat de Brown i l’exclusiu Wellesley College, centre per on van passar des de Nabókov, Pedro Salinas i Jorge Guillén fins a Hillary Clinton.
Va ser una experiència molt intensa. Wellesley i Brown són universitats privades (però no en el sentit que poden tenir al sud d’Europa), són dos centres d’elit però ben diferents. I tots dos tenen una política per la qual seleccionen els estudiants segons els resultats acadèmics i la proposta de vida que presenten en un essay, que és decisiu. Si les candidates a estudiant venen d’un barri pobre d’East LA (el gueto) però són llestes, immediatament són becades. És el que en diuen la need-blind admission (l’admissió a cegues sense tenir en compte la situació financera dels candidats per decidir l’admissió). Als EUA encara funciona l’ascensor social. El resultat és que tens una massa crítica d’altíssim nivell.
Com van ser aquestes experiències?
A Wellesley College es protegeix la condició femenina (i, llevat d’alguns excessos, fan bé). És una mena de gàbia daurada, però amb importants connexions amb MIT i altres colleges femenins, les Seven Sisters. Pedro Salinas, quan hi va arribar el 1936, escrivia a la muller: “El hombre es aquí una excepción rarísima, como el vestigio de una especie medio desaparecida.” Encara és així. En l’època que hi vaig ensenyar encara hi havia una connexió amb la cultura republicana que va perdre la Guerra Civil. Una de les llegendes urbanes (i era certa) deia que Javier Marías hi havia anat encara en bolquers. El campus fou dissenyat per l’arquitecte Frederick Law Olmsted, el mateix que va fer Central Park i el conjunt de parcs de Boston, l’Emerald Necklace Park. Era –i és– un lloc d’estudi i recolliment, prop d’un llac idíl·lic. Potser massa. Brown és una universitat liberal en el sentit anglosaxó. No és gens tibada com ho són les altres de la Ivy League. No hi ha un currículum fix i cada estudiant se l’ha de construir. Són estudiants molt independents, que saben què volen fer a la vida, amb una clara voluntat de servir la societat. Aquestes universitats són també un refugi de la societat liberal nord-americana. Una anècdota: en un dels cursos vaig tenir una filla de Kevin Costner aprenent català i llegint La plaça del Diamant.
Actualment és a la Universitat de Ca’ Foscari, a Venècia, més a prop, però també dins el món bigarrat d’una ciutat que és un continent. Com l’ha marcat el nou destí?
Viure a Itàlia és meravellós: la cultura sofisticada, l’afabilitat de la gent, el menjar, el gust estètic, els monuments, etcètera. La buRRocràcia és infernal, però és el peatge que cal pagar per viure en un país on tothom sospita que l’altre està fent trampes (i en fan!). Venècia és una gran contradicció: un poblet de 50.000 habitants però, al mateix temps, l’única ciutat cosmopolita d’Itàlia. Les Biennals, la mostra de cinema, la converteixen durant uns dies de l’any en el centre del món de l’art, de l’arquitectura, del cinema.
I els desavantatges?
La mala política municipal. L’especulació immobiliària provoca uns preus altíssims i impedeix que els estudiants puguin viure a la ciutat com succeeix, per exemple, a Bolonya. Cada cop més gent viu a Mestre, que tècnicament és part de Venècia, i es contribueix així a la disneyficació de la ciutat vella. He pogut veure la transformació del teixit urbà. Un desastre ecològic, d’altra mena del climàtic, però també de dimensions colossals.
Ens fa una descripció?
La universitat és petita, però de bon nivell en humanitats i economia. Va començar com a business school, ara fa 150 anys. S’hi ensenyen més de 40 llengües, asiàtiques, africanes i europees (entre elles el basc i el català).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

L’Ajuntament instal·larà llums LED a l’entorn de les Hortes de Santa Eugènia

GIRONA
SALT

L’IDIBGI publica el joc virtual ‘Mite o Ciència’ de divulgació científica

SALT
societat

Oncolliga celebra aquest diumenge una nova masterclass de ioga benèfica

girona
SOCIETAT

Desconvocada la vaga a presons després de tancar un acord amb Justícia

Barcelona
BLANES

El consistori desencalla la construcció d’un hotel al Passeig de S’Abanell

BLANES
societat

Detingut ‘in fraganti’ un home acusat de vuit robatoris amb força en vehicles

blanes
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona