Societat

Llum verd del Parlament a investigar la pederàstia en l’Església

ERC, CUP, En Comú Podem, PSC i Junts fan costat a la iniciativa de crear una comissió

El diputat Ramon Espadaler fa valdre l’objecció s’absté tot i el suport del seu grup

Omella qualifica els abusos a menors “d’esclavatge que no podem silenciar”

El Parlament ha aprovat la proposta d’ERC, CUP i En Comú Podem de crear una comissió de recerca sobre abusos sexuals i pederàstia a l’Església Catòlica, encara que PSC i JxCat han aconseguit introduir una esmena per ampliar la recerca a altres àmbits, a més de l’eclesiàstic.

Aquesta comissió de recerca, que és la primera que es crea d’aquestes característiques en un Parlament de l’Estat espanyol, ha comptat amb els vots favorables dels tres grups proponents: ERC, CUP i En Comú Podem, així com de PSC-Units, JxCat i Cs, mentre que Vox i PP han votat en contra.

El diputat de PSC-Units Ramon Espadaler ha expressat les seves reticències sobre el text, com a diputat democristià que és, i s’ha abstingut en la votació de la comissió, que finalment ha estat aprovada amb 116 vots a favor, 13 en contra i 1 abstenció.

L’objectiu de la comissió és el d’”aclarir l’abast de la pederàstia dins de l’Església Catòlica, així com en els àmbits escolar, esportiu i d’oci, o altres àmbits en què s’hagi produït col·laboració, per conèixer tota la veritat, assumir i depurar responsabilitats i obrir un procés de reparació a totes les víctimes de les violències sexuals”.

Ha defensat la proposta la diputada d’En Comú Podem Jéssica González, que ha destacat el caràcter pioner de la comissió a Espanya i ha agraït “el consens aconseguit” finalment.

“La pederàstia no és un tema exclusiu de l’Església Catòlica -ha reconegut-, però sí que és una institució que acumula molts casos” i que a Espanya i Catalunya “no ha fet fins ara una condemna contundent, com per exemple sí que n’hi ha hagut a França”.

Raquel Sans, d’ERC, ha dit que “es dona un primer pas per aclarir els abusos, i això és un acte de justícia i de reparació”, si bé ha demanat davant les esmenes incorporades “no desenfocar l’objectiu” de centrar la recerca a l’Església Catòlica.

ERC i JxCat -David Saldoni- han coincidit a indicar que en l’àmbit de l’Estat espanyol la comissió “no està ni se l’espera” perquè va ser rebutjada al Congrés dels Diputats.

Dolors Sabater, de la CUP, ha advertit que els abusos de l’Església “han gaudit fins ara d’impunitat”, i ha recalcat que “si és la primera comissió que es crea” a l’Estat espanyol és perquè “aquí hi ha un Parlament que trenca costures, i que per això està vigilat, controlat i represaliat”.

Des del PSC, Raúl Moreno ha indicat que volen “saber tot sobre els abusos, i és important saber si hi ha prou recursos per combatre’ls, i si funcionen els protocols d’actuació”.

En l’exposició de motius de la proposta, s’afirma que “les violències sexuals contra la infància” són “un greu problema sovint menyspreat i silenciat”, i es recorda que “a Catalunya es van presentar 1.009 denúncies de violència sexual contra nens durant l’any 2019, tot i que s’estima que els casos denunciats només representen el 15%”. Després de recordar les nombroses denúncies per abusos presentades contra religiosos catòlics, el text aprovat indica que “davant la inacció de l’Església Catòlica, el Parlament impulsa” la comissió d’investigació.

Poques hores després de l’aprovació de la comissió parlamentària, el president de la Conferència Episcopal Espanyola i arquebisbe de Barcelona, el cardenal Juan José Omella, ha recordat que, segons l’organització Save the Children, entre 800.000 i 1,6 milions de nens pateixen abusos sexuals cada any a l’Estat espanyo, fet que ha qualificat com “un esclavatge que no podem silenciar i ens interroga a tots”.

Omella no s’ha pronunciat expressament sobre el tema de la Comissió, tot i que aquest matí ha fet una piulada en la qual recorda que el fenomen dels abusos sexuals a menors no només afecta l’Església i és un problema social molt estès en tots els àmbits a tot el món.

L’octubre de 2020 Omella va posar en marxa una Comissió d’Atenció a les Víctimes d’Abusos Sexuals per a l’Arxidiòcesi de Barcelona que està integrada per Josep Tomàs Vilaltella, Susanna Ferrer Delgadillo i Josep Caminal Badia, per abordar tots els casos que es denunciïn d’abusos a menors en el si de l’arxidiòcesi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El 67% dels infants becats per la Pere Tarrés són de famílies vulnerables

Tarragona

Figueres inicia les obres d’ampliació de la xarxa de carrils bici de la ciutat

FIGUERES

Instal·laran pantalles per reduir el soroll a l’AP-7 i l’A-26

sant julià de ramis
GIRONA

L’Ajuntament repararà el sostre de l’Oficina de la Defensora de la Ciutadania

GIRONA
medi ambient

Costes vol fora el pàrquing de l’estació de Cabrera de Mar

Cabrera de mar

Revisions gratis per risc de melanoma a l’Hospital de Calella

Calella
educació

La selectivitat no inclourà les lectures obligatòries a català i castellà a partir de l’any que ve

barcelona
urbanisme

Inspecció de Treball veu dèficits en la retirada d’Amiant a l’antiga Cacaolat

bacelona
Societat

Manresa implanta a tot el municipi un sistema avançat de recollida de residus

Manresa