Societat

Cornellà del Terri viu la festa del ball del Cornut

Centenars de persones assisteixen a la tradicional plantada de l’arbre del Maig i al ball del Cornut

Feia dos anys que la festa, declarada d’interès nacional, no se celebrava a causa de la pandèmia

Després de dos anys sense poder-se celebrar per la pandèmia, Cornellà del Terri va recuperar ahir la tradicional plantada de l’arbre del Maig i el ball del Cornut. Segons va informar l’ACN, passada la una del migdia, desenes de persones van arribar carregades amb un pollancre de 23 metres engalanat amb banyes i corns d’animals al mig de la plaça, on després de diversos intents el van aixecar i plantar. Allà s’hi estarà fins Divendres Sant de l’any que ve. Després, el protagonisme va ser per al ball del Cornut, que simbolitza un cant a la fertilitat i celebra la fi del dret de cuixa del senyor feudal. L’alcalde, Salvador Coll, va afirmar que els feia molta “il·lusió” tornar a celebrar la festa major amb plenitud.

Aquesta festa es remunta al segle XIV i se celebra cada Dilluns de Pasqua, coincidint amb la festa major del poble. La plantada de l’arbre del Maig i el ball del Cornut són una festa declarada d’interès nacional l’any 1999 que durant dos anys s’ha hagut d’ajornar per la pandèmia. El 2020 es va suspendre sine die i l’any passat es va celebrar de manera simbòlica, sense públic i amb un homenatge als sanitaris per la seva lluita contra la covid-19.

Els actes van començar ahir amb una exhibició castellera i cap a la una del migdia van donar pas a la plantada de l’arbre. Veïns del poble, degudament vestits amb la roba tradicional catalana, van ser els encarregats de traslladar i aixecar l’arbre engalanat amb banyes i corns d’animals així com un plomall de pi al capdamunt.

L’arbre del Maig simbolitza la llibertat del poble i, un cop plantat al terra de la plaça, el Cornut hi va hissar una senyera mentre sonava Els segadors. Seguidament, i també com és tradició, un grup de joves en parelles va ballar el tradicional ball al voltant d’un altre arbre més petit i es van endinsar en el que es coneix com el ball del Cornut. Durant la dansa, el Cornut saltironeja enmig de les parelles per triar finalment una pubilla, a qui entrega el ram. Després, se l’emporta encapçalant una corrua que marxa i tanca l’acte.

La celebració tindria els orígens al segle XIV i segons els estudiosos gira al voltant d’un dels capítols més significatius de la història local del poble: la fi del dret de cuixa imposat pels senyors feudals durant l’edat mitjana. L’any 1367, en temps del rei Pere el Cerimoniós, Cornellà del Terri va suprimir aquest “privilegi”.

LA XIFRA

23
metres
d’alçada fa el pollancre engalanat que es va plantar a la plaça de Cornellà del Terri i que hi serà un any.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona