Societat

De Mikolaiv a Sant Gregori

Trenta persones més, refugiades d’Ucraïna, van arribar la matinada de dimecres a Girona

El viatge, en autocar, per portar allà material i tornar amb persones, el van decidir i organitzar veïnes i comerciants de Sant Narcís

“Daria, 16 anys; Alexandro, 14 anys; Elisaveta, 13 anys; Maksim, 10 anys, i les seves mares, Anna i Margarita, són algunes de les trenta persones que van arribar la matinada de dimecres des de Cracòvia i que es recuperen en una casa d’acollida a Sant Gregori. Els nens també han portat dos gossets, les seves mascotes. Vivien a la zona de Mikolaiv, una ciutat al sud d’Ucraïna, vora el mar, una àrea particularment castigada aquests últims dies per atacs de la invasió russa al seu país. Ja feia deu dies, però, que havien marxat del seu país i que esperaven on anar des de Cracòvia a Polònia. A Ucraïna hi han deixat pares, marits o germans més grans. Expliquen que estan cansats pel viatge però contents de ser aquí i agraïts de l’acollida. A la pregunta de com veuen el seu futur immediat, si ja pensen a tornar o a quedar-se aquí, les mares responen que dependrà dels nens. “Ara els pares escoltarem els fills i les filles, que ens diran què volen fer”, diu la Margarita. La Daria al seu país jugava a tennis i estava classificada en el número 30 del rànquing de la seva categoria; l’Alexandro era un jugador júnior del club de futbol Xakhtar. Tenen ganes de practicar els seus esports aquí, però tots en un futur tenen sobretot ganes de tornar al seu país, tot i que ara mateix no saben si les seves cases encara existeixen.

Saben que allà on vivien ara mateix és molt perillós i estan bombardejant el país. Tots ells, tant els joves com les mares, tenen també una cosa molt clara: “Si els russos guanyen aquesta guerra, no tornarem al nostre país.”

Iniciativa veïnal

Des de Cracòvia fins a les comarques gironines aquest grup de persones han fet el viatge en autobús, 26 hores de trajecte, i ho han pogut fer gràcies a la mobilització espontànies d’un grup de veïnes de Sant Narcís, a Girona. La iniciativa la van prendre dues comerciants del barri, Sònia Pascual, que té una fruiteria, i Montse Jiménez, que porta un hostal. “Vam decidir que havíem de fer alguna cosa el Dia de la Dona, va ser un cop de cap i ens hi vam posar”, explica Pascual. Volien marxar amb una furgoneta, portar allà material i tornar amb les persones que poguessin. Van situar-se amb Iuri Kushnirenko i la seva dona, Tetiana Svirska (que també té un local d’estètica a Sant Narcís). Des de l’inici del conflicte, Kushnirenko ja ha fet dos viatges a Polònia portant-hi ajuda i tornant amb persones i s’ha apuntat a fer-ne un tercer amb Pascual i Jiménez.

Amb la cadena de solidaritat que s’ha posat en marxa al barri de Sant Narcís (també amb la presidenta de l’associació de veïns), no només s’ha recollit material, també els 8.000 euros per a la logística del viatge. I en lloc d’una furgoneta han fet el viatge amb un autocar i han tornat amb trenta persones, que ja són en diferents cases d’acollida gironines. D’una iniciativa veïnal ara s’ha creat una associació, Inteli Gente UA, de la qual s’encarrega Svirska. El 9 d’abril a les 19.30 h), l’associació farà un sopar solidari a l’hotel s’Agaró per recollir fons i enviar-hi més material.

Pascual i i Jiménez han tornat als seus negocis, però vetllen pels refugiats que han portat fins aquí. Ara toca la part més ingrata, el paperam, per empadronar, escolaritzar els nens i afrontar les lentituds de les administracions. “Els tràmits ràpids que s’han anunciat, en realitat no ho són. Sembla que no hi ha interès”, es lamenten. Elles, però, no han perdut l’interès i continuaran acompanyant els ucraïnesos que han portat, alguns dels quals s’allotgen a casa seva.

La Jonquera

Centre d’atenció de refugiats a l’autopista

La Creu Roja, amb la col·laboració de diverses entitats, empreses i institucions, han instal·lat un centre d’atenció per a refugiats a l’àrea de servei de l’autopista AP-7 al terme de la Jonquera. Entre les empreses col·laboradores hi ha Areas, que distribueix menjar i beguda als refugiats. A aquest punt proper a la frontera arriben un centenar de refugiats amb autocars.D’altra banda, la Diputació de Girona ha coordinat la recollida d’armilles de protecció als ajuntaments de la demarcació per entregar-les al consolat d’Ucraïna a Barcelona per ajudar la població ucraïnesa. S’han aconseguit 47 armilles, que s’han recollit a les prefectures de la policia local de Banyoles, Llançà, Lloret de Mar, Palamós, Roses i Santa Coloma de Farners.

Justícia

Els advocats gironins i els refugiats del sud

“S’han organitzat aquestes jornades com un toc d’atenció i denúncia perquè és intolerable el que està passant des de fa temps al Mediterrani, sobretot en referència als refugiats que ens venen de la riba sud. Els que més ho pateixen són les dones, els menors, els discapacitats, la gent gran i aquelles persones que estan discriminades per la seva sexualitat.” Així presenta el degà del Col·legi de l’Advocacia de Girona, Carles McCragh, les jornades Les Assises de la Mediterrània, que aquests dies es fan a Girona. Segons McCragh, els advocats coincideixen a dir que és el moment de fer “aquest senyal d’alarma” i també de considerar “intolerable la situació que estan suportant en aquests moments els habitants d’un país europeu com és Ucraïna”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Joan Ramon Laporte
Catedràtic de farmacologia

“Cal rigor en l’avaluació dels medicaments, ara és un frau”

Barcelona
BADALONA

“Si tanquen, tornarem a viure al carrer”

BADALONA

Una vila suspesa en el temps

Roses
La monarquia

Felip VI ‘el covard’?

Olot

Auditories energètiques gratuïtes per als comerços

Olot
PLATJA D’ARO

Reconeixen la tasca turística de Lluís Camós, Anna Garriga, Pordamsa i Jordi Tubella

PLATJA D’ARO

Conflicte a l’escorxador de Manlleu, ara per l’ampliació de l’horari

Manlleu
Itàlia

Més de quaranta ferits en l’accident d’un ferri a Nàpols

Barcelona
mataró

El sindicat Catac denuncia el “desgavell” per tancar l’antic Hospital Sant Jaume de Mataró

mataró