Societat

Els ranxos tornen després de les restriccions del 2021

Verges, Albons, Capmany i Vidreres reprenen amb gran èxit de públic la seva festa més popular, que l’any passat es va haver de celebrar virtualment

A Verges es van servir més de 2.000 racions

La represa dels populars ranxos, sopes i arrossos de carnaval de les comarques gironines, es va celebrar ahir amb un gran èxit de públic. Vidreres, Verges, Capmany i Albons van poder recuperar la normalitat després que l’any passat es veiessin afectats per les mesures per afrontar la pandèmia i la cita se celebrés de manera virtual.

Al Baix Empordà, els disset perols d’Albons van començar a treure fum per coure els 170 quilos d’arròs. Cap a quarts d’una, va sortir el primer dels perols, que es van repartir entre les més de 1.250 persones que es van aplegar al voltant del centre social. A Verges, per la seva banda, es va fer la també tradicional sopa, amb més de 2.000 racions, i es va tornar a demostrar el tarannà de la gent del municipi, participativa i solidària. Els 24 perols de sopa es van repartir en molt pocs minuts, com ja és tradicional. Un treball que va permetre preparar 3.000 litres de ranxo, amb costella, vedella, pollastre, cansalada, cigrons, mongetes, fideus, arròs, patates i cebes. Cama explicava que, per primer cop, van servir una cinquantena d’esmorzars, a un preu simbòlic de tres euros, que es destinaven a pagar els ingredients.

A l’Alt Empordà, Capmany va reviure un altre cop ahir el seu tradicional ranxo, el més antic de Catalunya, segons defensen els cronistes locals. Com succeeix habitualment, a les nou del matí es van reunir les cuineres i ajudants a la plaça Major i van començar els preparatius, després d’esmorzar la tradicional truita de xuia i botifarra. Per dinar hi va haver una arrosada popular. Va ser a partir de 2/4 de 6 de la tarda que va fer acte de presència el so de la festa, amb l’animació dels Grallers d’Espolla i sardanes.

El repartiment del ranxo va començar al voltant de les set de la tarda. El ball de disfresses va marcar la fi del ranxo i del carnaval. L’alcalde de Capmany, Joan Fuentes, va celebrar que ja hagi pogut reprendre “la litúrgia de la diada”. Ahir, a Capmany, s’hi van veure molts visitants del Rosselló i dels pobles veïns. El ranxo de Capmany es cuinava antigament amb els ingredients que els veïns del poble donaven el diumenge de carnaval. Aquest any, durant el dinar popular, es van recaptar 1.000 euros, la meitat per a l’ADF local i l’altra meitat, per a la colla del ranxo.

A la Selva, a Vidreres, el menjar s’havia començat a recollir diumenge i, aquest any, a diferència de la celebració telemàtica de l’any passat, es va fer el ranxo de debò. Es va repartir al migdia a la plaça Lluís Companys, amb l’organització de la Comissió del Ranxo, i el suport de l’Ajuntament i l’Associació de Comerciants i Empreses de Serveis de Vidreres. Els actes havien començat dies enrere, amb l’exposició Ranxo: el patrimoni d’un poble, fins ahir, al Casino la Unió. Al migdia, hi va haver la rua de carnaval i cercavila infantil de disfresses. A causa de la pandèmia, no va tenir lloc el ball del pijama, el xou de l’Sporting Caulès ni el concurs de disfresses, que es feien al pavelló.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA