Societat

La vacuna d’Hipra entra a la recta final accelerant cap a la normalització

El ministeri negocia amb Europa que els participants en l’estudi disposin d’un certificat de vacunació vàlid

El Trueta ja la inocula el darrer grup de voluntaris

L’hospital Josep Trueta va començar a repartir ahir les primeres dosis de la vacuna contra la covid-19 desenvolupada per la farmacèutica biotecnològica Hipra corresponents a la tercera i última fase de l’estudi clínic per aprovar-la. Els voluntaris van ser citats al matí a l’hospital per passar un qüestionari i unes proves clíniques prèvies a l’administració de la vacuna. En aquesta fase, el centre punxarà en dues setmanes unes 400 persones, a les quals es farà un seguiment d’un any per avaluar la seguretat a llarg termini i la resposta immunològica.

Aquesta fase de l’estudi arriba un cop el compost d’Hipra ja ha demostrat una bona tolerabilitat, un bon perfil de seguretat i una resposta potent davant les diferents variants del SARS-CoV-2, incloent-hi l’òmicron.

Ara s’avalua la seguretat i l’eficàcia de la dosi de reforç en un grup més gran (unes 3.000 persones) vacunades amb AstraZeneca, Moderna, Pfizer i Janssen per confirmar que n’amplia la protecció i que en perllonga l’efecte preventiu.

En qualsevol cas, com que els resultats ja han estat molt positius i s’espera una aprovació definitiva del compost en els pròxims mesos, el Ministeri de Sanitat ha començat a gestionar davant la Comissió Europea que els voluntaris que rebin el reforç d’Hipra puguin disposar d’un certificat de vacunació vàlid a la Unió Europea. El passaport covid ja no és necessari a nivell intern, però encara cal per desplaçar-se entre països i altres estats encara el requereixen per a algunes activitats, per bé que cada cop en són menys. En paral·lel, l’Estat també ha reclamat a Europa que reconeguin els positius en test d’antígens ràpids (TAR) per obtenir els certificats de recuperació, i no només les PCR com fins ara.

Més laboratoris falsos

Justament, la necessitat i la popularització dels tests ha alimentat el frau i inspectors de Salut han tancat, juntament amb la Guàrdia Urbana de Barcelona, quatre locals que feien proves PCR i TAR sense disposar de l’homologació de la Generalitat ni de cap tipus de llicència municipal. També se n’han tancat a Tarragona i a Figueres.

L’Rt més baixa de tota la pandèmia

La velocitat de propagació (Rt) del coronavirus ha caigut a Catalunya fins al 0,63, la més baixa en dos anys de pandèmia i ja per sota del 0,64 registrat a finals d’abril del 2020 després del gran confinament de la primera onada. Gràcies a aquesta caiguda, el nombre de contagiats els darrers set dies ha caigut a 108.029, gairebé la meitat que la setmana passada. Les visites als CAP cauen al mateix ritme i el risc de rebrot fa dotze dies que baixa. Amb tot, les morts encara no ho fan de manera clara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona